10000,70%1,11
35,32% -0,05
36,46% -0,01
3033,60% 0,25
4888,06% 0,02
Adıyaman'da ilk defa 45 yaşındaki bir hastaya, uyutulmadan ve sohbet edilerek açık kalp ameliyatı (bypass) yapıldı.
Adıyaman'da spinal anestezi uygulanan hasta, bilinci açık olduğu halde açık kalp ameliyatına alındı.
Hastaya bilinci açık bir şekilde bypassı gerçekleştirdiklerini ve ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını aktaran Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Cengiz Güven, "Normalde bypass ameliyatları, kalbin durdurularak yani kalbin ve vücudun bir makinaya bağlanarak yapılan ameliyat. Yaptığımız bu ameliyat uygun, seçilmiş hastalarda kalbi durdurmadan yapabildiğimiz ameliyat çeşidi. Bunlardan genellikle hastanın damar durumuna göre karar veririz. Anestezi ekibiyle yaptığımız değerlendirmede tek damar olması ve kalp, akciğer makinesini kullanmadık. Kalp çalışırken bu ameliyatı yaptık hem de yüksek torakal dediğimiz spinal anestezi yöntemle hasta uyanıkken, bilinci açık bir şekilde bypassımızı gerçekleştirdik ve ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Birinci günde hastamızı biz servise aldık." dedi.
Güven, "Kalp, akciğer makinesine bağlandığı zaman beklenmedik sıkıntılar meydana gelebiliyor. Beyne pıhtı atabiliyor, böbrekle ilgili fonksiyonlar bozuklukları olabiliyor, mide, bağırsak sisteminde de problem olabiliyor. Biz bunların hepsini ekarte etmiş olduk. Makineye bağlamadığımız için ve dediğim gibi hastamız şu anda gayet rahat." şeklinde konuştu.
"Özellikli bir iş yapıldı ve başarılı sonuç alındı"
Yapılan ameliyatın özellikli bir işlem olduğunu ve başarılı sonuç aldıklarını belirten Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Nezir Yılmaz, ameliyatın spinal anestezi yöntemiyle yapılmasının dünyada ilk vaka olabileceğini söyledi.
Başarılı sonuç alındığını belirten Uzman Doç. Dr. Nezir Yılmaz, "Bypass cerrahileri riskleri en yüksek olan ameliyat gruplarından olarak kabul ediliyor. Genellikle genel anestezi altında uyutularak gerçekleştirilir. Ancak seçilmiş hastalarda uyanık şekilde yapılan cerrahilerde mümkün. Daha önce yapılan epiduralle veya farklı tekniklerle uyanık hastalar var ancak spinal anestezi dediğimiz tek enjeksiyonla, iğne şeklinde yapılan anestezi yöntemiyle ilk vaka olarak yapılmış cerrahi şu anki yapmış olduğumuz. Bu anlamda özellikli bir iş yapıldı ve başarılı sonuç alındı. Özellikle seçilmiş hastalarda kullanılarak olumlu sonuçlar alınabilir ve bypass cerrahisi risklerinden kaçınılabilir." şeklinde konuştu.
"Kendisini sağlıklı görmekten dolayı mutlu olduk"
Ameliyatı gerçekleşmesine katkı sunanlara teşekkür eden Başhekim Doç. Dr. Kasım Turgut ise deprem sonrası en hızlı toparlanan kliniklerden birisinin kalp damar cerrahisi ve kardiyoloji olduğunu ifade etti.
İlk kez gerçekleştirilen bu başarılı operasyondan sonra hastayı ziyaret ettiklerini belirten Turgut, "Kendisini sağlıklı görmekten dolayı mutlu olduk. Bu ameliyatın gerçekleşmesine katkısı bulunan Kalp Damar Cerrahı Cengiz Hoca ve ekibine ve anestezi bölümünde Nezir Hoca ve ekibine öncelikle teşekkür ediyoruz. Depremin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmek üzere, hastanemizi deprem öncesindeki koşullara, deprem öncesindeki imkanlara ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu anlamda en hızlı toparlanan kliniklerimizden birisi ise kalp damar cerrahisi ve kardiyoloji." dedi.
"200 civarında bypass ameliyatı gerçekleştirildi"
6 Şubat'taki depremin ardından toplamda 200 civarında bypass ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirten Turgut, "Tahminimce depremden sonra 200 civarında bypass ameliyatı gerçekleştirildi. Bu konuda hem hocalarımıza güveniyoruz hem de hastanemizde ekipman konusunda bir sıkıntımız yok. Bu hastamız da gerçekten özellikli bir vaka, normalde tam uyutularak yapılan ameliyatı hastamızın bilinci açık bir şekilde ve kendisiyle konuşularak yapılmış, bundan dolayı arkadaşlarımıza bu başarılı işlem için teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür eden hasta Ali Rıza Kuruca ise ekibin ilk defa değişik yöntemle Adıyaman'da ameliyat yaptığını bu nedenle gurur duyduğunu söyledi. (İLKHA)