Tarih: 28.09.2024 13:54

Bayburt’ta kuşburnu alımı başladı

Facebook Twitter Linked-in

Bayburt’ta Yöresel Marmelat ve Reçel Üretim Tesisinde, yöresel lezzetlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla tesiste kullanılmak üzere kuşburnu alımı yapılacağı duyuruldu.
Konuya ilişkin yapılan duyuruda, “Yöresel Marmelat ve Reçel Üretim Tesisinde kullanılmak üzere kuşburnu alımı yapılacaktır. Ürünlerini satmak isteyenler, Bayburt Belediyesi Tarım Yerleşkesi yanında bulunan fabrikamıza teslim edebilirler ya da 0458 211 25 02 numaralı telefondan yetkilimize ulaşarak bilgi alabilirler.” denildi.
“Dağlardan gelen lezzet kuşburnu geçim kaynağı oldu”
Dağlardan gelen lezzet olarak bilinen kuşburnu Bayburt’ta bazı vatandaşların geçim kaynağı oldu. C vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biri olan kuşburnu Bayburt ve çevresinde marmelât, reçel ve çay olarak yoğun bir taleple tüketiliyor. Köylüler tarafından dağlardan toplanarak kent pazarlarında satılan vitamin deposu kuşburnunun aynı zamanda birçok faydası bulunuyor. Doğal ortamda yetişen genelde dağlarda yetişeni daha makbul olan kuşburnu geleneksel yöntemlerle toplanıyor.
Bayburt’un dağlık alanlarında yaşayan ailelerce toplanan kuşburnu marmelat ve reçele dönüştürülerek hem aile hem de il ekonomisine katkı sağlıyor. Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor. Yaklaşık 2 saat kaynatılan kuşburnu kevgirden geçirme kıvamına geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden ayıklanıyor. Çekirdeklerinden ayıklanan kuşburnu yeniden aynı işlemle bu kez çok ince bir elekten geçirilerek içerisindeki kılçıklardan temizleniyor. Daha sonra posası ayıklanan kuşburnu yeniden kazanda kaynatılıyor. Bu işlem yaklaşık 4 saat sürüyor. Reçel kıvamına gelen kuşburnu, kaynatma işleminin ardından sıcak halde kavanozlara konularak, dinlenmeye bırakılıyor. İsteğe göre içerisine şeker de ilave edilebiliyor. Yapılan ürünlerin bir kısmı satış için bekletiliyor, bir bölümü de köylülerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —