10104,85%-0,08
35,67% 0,13
37,46% 0,70
3180,65% 0,82
5102,07% 1,42
Diplomat André Corrêa do Lago, Washington’un bu kararının iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını önemli ölçüde zorlaştıracağını belirtti.
Brezilyalı diplomat ve COP30 iklim konferansının gelecekteki başkanı André Corrêa do Lago yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını ciddi şekilde zorlaştıracak ve Çin, Hindistan ve Brezilya’nın küresel iklim politikasındaki rolü artabilir." dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, göreve başlamasının hemen ardından, 20 Ocak’ta ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesine ilişkin bir kararname imzaladı. Corrêa do Lago’ya göre bu adım, "iklim ısınmasını sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 santigrat derece sınırında tutmaya yönelik çabalar üzerinde büyük bir etki yaratacak."
"Güney Yarımküre ülkeleri, iklim değişikliğini sınırlama konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Örneğin Çin’e bakın. Çin, belirlediği hedeflere [iklim politikasında] düzenli olarak erken ulaşıyor; bu yıl, ülkede içten yanmalı motorlu araçlardan daha fazla elektrikli araç satılacak." diye konuşan diplomat, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, ABD’nin uluslararası iklim müzakerelerine katılmaması durumunda Çin, Hindistan ve Brezilya’nın rolünün artacağını ekledi.
Corrêa do Lago ayrıca, Arjantin’in ABD’yi takiben Paris Anlaşması’ndan çekilebileceğine dair haberlere de değindi. Corrêa do Lago, bunun, Arjantin’in Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşmaya katılımını tehlikeye atabileceğini hatırlatarak, "AB-Mercosur anlaşmasının faydalarından yararlanabilmek için Paris Anlaşması’nın bir imzacısı olmak gerektiğini unutmamalıyız." diye açıklamada bulundu.
ABD, Paris Anlaşması’ndan ilk olarak 2020 yılında çekilmişti. Trump, ilk başkanlık döneminin sonlarına doğru, seçimlere kısa bir süre kala ABD’nin anlaşmadan imzasını geri çekti. Ancak bu seçimi kaybettikten sonra göreve gelen Demokrat Başkan Joe Biden, 20 Ocak 2021’de başkanlığının ilk gününde ABD’nin iklim anlaşmasına dönüşüne ilişkin kararname imzalamıştı.
Paris İklim Anlaşması, Aralık 2015’te imzalanmış ve 195 ülke bu anlaşmaya katılmıştı. Anlaşma kapsamında, üye ülkeler önümüzdeki on yıllarda karbon emisyonlarını gönüllü olarak azaltma ve küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 ila 2 santigrat derece ile sınırlandırma taahhüdünde bulunmuştu. (İLKHA)