battalgazi kırkgöz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sırbistan ile ticaret hacmi hedefimiz 5 milyar dolar”

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sırbistan ile ticaret hacmi hedefimiz 5 milyar dolar”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda yaptığı açıklamada, “Sırbistan ile ticaret hacmimiz iki yıl üst üste rekor kırarak 2 milyar doları aştı. Bu senenin ilk 9 ayında, geçen senenin rakamını yakalamamız, güçlenen ivmenin işaretidir. Bizim asıl hedefimiz 5 milyar dolar” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan’daki temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, başkent Belgrad’da DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi ve Sırbistan Ticaret Odası (PKS) tarafından düzenlenen Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda hitap etti. Erdoğan yaptığı konuşmada, bakanların ve iş dünyasının farklı sektörlerinden temsilcilerinin yer aldığı geniş bir heyetle gerçekleştirilen Sırbistan ziyaretinin bu ülkeye verilen önemin açık bir göstergesi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nun ülkelerimiz ve siz iş adamlarımız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki iş birliğini, tarihi ve kültürel bağlarımızdan ilham alarak daha da geliştirme gayretindeyiz. Bölgede istikrar ve refahın hüküm sürmesi için Sırbistan ile birlikte çalışıyor, bunu yaparken de güçlü ekonomiler inşa ediyoruz” dedi.

“Ticaret hacmimiz iki yıl üst üste rekor kırarak 2 milyar doları aştı”
İş dünyası ufkunu ve ticaret diplomasilerini dünyanın her yerinde yenilikçi ve etkili girişimlerle genişletmek için durmaksızın mesai harcadıklarını belirten Erdoğan, “Sırbistan değerli dostum Vucic’in liderliğinde her alanda olduğu gibi ekonomide de ciddi reformları hayata geçiriyor. Sırbistan’ın ekonomik yükselişini biz de yakından ve ilgiyle takip ediyoruz. 2023 senesinde bölgeye yönelik yabancı yatırımların yüzde 60’ından fazlasının 4,5 milyar euro ile Sırbistan’a yapılmış olması bu nedenle şaşırtıcı değildir” şeklinde konuştu.
Sırbistan’la ekonomik ve ticari iş birliğini ikili ilişkilerin lokomotifi olarak gördüklerini vurgulayan Erdoğan, “Bu alanda iki ülke olarak, kısa sürede gerçekten çok önemli mesafe aldık. Ticaret hacmimiz iki yıl üst üste rekor kırarak 2 milyar doları aştı. Bu senenin ilk 9 ayında, geçen senenin rakamını yakalamamız, güçlenen ivmenin işaretidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan’la asıl hedefin 5 milyar dolar olduğunu ve bu hedefe ulaşmak için Sırbistan makamlarıyla birlikte çalışıldığını ifade etti.

“Firmalarımız, Sırbistan’da yaklaşık 9 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor”
Türk şirketlerinin Sırbistan’da istihdam oluşturan yatırımlarının arttığını vurgulayan Erdoğan, “Sırbistan’da Türk sermayeli yaklaşık 850 yatırımcımız mevcut. Bu şirketlerin ürettiği katma değer son 12 yılda, 1 milyon dolardan 405 milyon dolar seviyesine çıktı. Firmalarımız, Sırbistan’da ayrıca, yaklaşık 9 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlerimiz ise 95 adet projeyle, 1 milyar doları aşan iş hacmini yakaladı. 842 firmamız, Sırbistan’daki faaliyetlerini sürdürürken, fabrikalarımızın sayısı, 20’nin üzerinde. Halk Bank’ın buradaki faaliyetleri, Türkiye olarak Sırbistan ekonomisinin parlak geleceğine olan güvenimizin delilidir” diye konuştu.

“Sağlık, enerji, bilgi ve iletişim teknolojisi alanlarında önemli potansiyele sahibiz”
Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin bulunduğu seviyede Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in önemli katkıları bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendisine bu vesileyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu samimi ve güçlü desteğin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Nitekim bugün, Sayın Vucic ile görüşmelerimizde iş dünyamıza daha fazla katkıda bulunacağımızı enine boyuna değerlendirdik. Türkiye ile Sırbistan iş çevreleri arasında çok geniş bir iş birliği imkanı bulunduğu konusunda mutabıkız” dedi.
Bu potansiyeli değerlendirmek için daha fazla çalışacaklarını kaydeden Erdoğan, “Sağlık, enerji, bilgi ve iletişim teknolojisi alanlarında önemli potansiyele sahibiz. Bu alanlardan daha fazla faydalanmalıyız. Özellikle savunma sanayi alanında adımları birlikte atmak, her iki ülkenin de menfaatine olacaktır. Ortak basın toplantımızda da ifade ettiğim üzere, bilhassa savunma sanayi alanındaki diyaloğumuzu artırmamızın çok önemli olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Dijital Avrupa kapsamındaki projelerde de Sırbistan’la birlikte çalışmaya hazır olunduğunu söyledi.

“Farklı alanlarda imzalanan 11 yeni anlaşma ile ilişkilerin ahdi zemini güçlendirdik”
İki ülke arasında turizmin gelişiminin hem ekonomiye hem de halklar arasındaki bağlara önemli katkılar sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu senenin sonunda, Sırbistan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 360 bin olan 2022 yılındaki rekoru, aşacağını ümit ediyorum. Türk vatandaşlarının da Sırbistan’ı ziyaret eden turistler arasında ilk sıraya yerleşmesi, bizi ayrıca memnun ediyor. Kimlikle seyahat protokolünün onaylanmasını müteakip, bu sayılarda tabiatıyla kayda değer artış yaşanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bugün Vucic ile gündemdeki konuları yapıcı ve samimi bir atmosferde ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, “Farklı alanlarda imzalanan 11 yeni anlaşma ile ilişkilerin ahdi zemini güçlendirdik. Türkiye ile Sırbistan arasındaki iş birliğinin pekiştirilmesi için sağlam bir iradenin bulunduğunu bir kez daha görmüş olduk. Kıymetli dostumun Türkiye’ye, Türkiye ile yakın münasebetlere ve Türk iş dünyasına verdiği önemi ve değeri, ben çok iyi biliyorum. Bugün iki ülke ilişkilerinde ulaştığımız müstesna seviyede Sayın Vucic’in şahsi gayretlerinin çok büyük payı var. Ortak çalışmalardan aldığımız güzel sonuçların ve örneklerin sayısını artırmaya devam etmeliyiz. Sizlere şunu açık ve net söylemek isterim. Değerli dostum Sayın Vucic ile birlikte bu süreçte üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız. Sırbistan’dan ülkemize yatırım yapacak müteşebbislere de kapımız sonuna kadar açıktır. Türk firmalarının Sırbistan’da bulduğu samimi ve güvenli ortamı, Sırp yatırımcıların da Türkiye’de tecrübe edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

“Türkiye, dünyanın en başarılı ülkelerinden biri”
Forumdaki konuşmasında Türk şirketlerinin Sırbistan ekonomisine katkılarından övgüyle söz eden Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “40 yıl önce görünümün nasıl olduğunu lütfen hatırlayın. Bugün Türkiye’ye gittiğinizde orası artık aynı ülke değil. Bugün Türkiye, dünyanın en başarılı ülkelerinden biri. Korkarım, kabul etmek isteyenlerin sayısı çok az, her zaman bir kızgınlık var. Çok az insan yapılan ilerlemeyi görüyor. Ve bu ilerleme, Erdoğan sayesinde yapıldı. Bunu düşündüğümde, bizim de bu hızla ilerlemek için neler yapmamız gerektiğini biliyorum” dedi.
Konuşmasında Vucic, “Bir ay içerisinde Novi Sad - Subotica demiryolunu açıyoruz. Böylelikle Budapeşte ile bağlantı sağlayacağız. Bu da Belgrad’dan, Niş’ten veya Sırbistan’ın güneyindeki diğer şehirlerden İstanbul’a birkaç saat daha hızlı ulaşabileceğimiz anlamına geliyor. Yeni birçok havayolu hattı üzerinde çalıştık ve daha fazlasını yapacağız” diye konuştu.
Vucic, “Bizi kurtaracak olan şey çalışmaktır. Küçük sayılamayacak başarılar elde ettik ancak iktidardayken bunlar her zaman az kabul edilir. Yine de birçok hayalimiz var. Bu hayallerin çoğunu, Türkiye’nin yardımıyla gerçekleştirebiliriz” dedi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayii alanında iş birliği sözü verdi”
Türkiye ile iş birliğinin Sırbistan için hayati olduğunu söyleyen Vucic, “Kendi çabalarımız ve iş birliği ile ülkemizi kalkındırabileceğimizi gördük. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayii alanında iş birliği ve 2027 EXPO’ya önemli bir katılım gerçekleştirme sözü verdi” şeklinde konuştu.

Olpak, Türk iş insanlarına pozitif ayrımcılık talep etti
DEİK Başkanı Nail Olpak ise konuşmasında, Foruma Türkiye’den 150, Sırbistan’dan ise 180 iş insanının katıldığını söyledi. Olpak, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi için vizesiz seyahat ve halihazırda üzerinde çalışılan kimlikle seyahatin büyük önem arz ettiğini ifade etti. Konuşmasında Sırbistan’dan Türk firmalarına pozitif ayrımcılık talebinde bulunan Olpak, “Avrupa’ya tedarik noktasında iki önemli ülke olarak, yeşil ve dijital ekonomi konusunda ortak adımlar atabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
Olpak konuşmasının sonunda, “Türk ve Sırp iş dünyasının temsilcileri olarak ticaret ve yatırım alanında yaptıklarımızın yanında ticari diplomasi alanında da iz bırakmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Sırbistan Ticaret Odası Başkanı Marko Cadez ise foruma Sırbistan’dan 177, Türkiye’den ise 120 firmanın katıldığını ve temaslar çerçevesinde Türk ve Sırp iş insanlarının karşılıklı ticareti artırmak için birçok anlaşmaya ulaştığını duyurdu.
Türkiye-Sırbistan İş Forumu, Türkiye ve Sırbistan’dan ulaşım, altyapı, turizm, finans ve tekstil sanayi alanlarından firmaların temsilcilerini bir araya getirdi.


Irak'ta ABD Askerlerinin Bulunduğu Üsse Roketli Saldırı

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

UEFA Uluslar Ligi: Türkiye: 1 - Karadağ: 0

Ahmet Özköse ; Yeni Malatyaspor’u Düşürmek İçin Değil Ayağa Kaldırmak İçin Adayım

Galatasaray 3-3 Kasımpaşa

Fenerbahçe 2 - 1 Unıon Saınt Gılloıse

İzmir Taekwondo Poomse İl Şampiyonası Tamamlandı

Turgut Özal Karakucak Güreşleri 6 Ekim’de Yapılacak

İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı Yapıldı

Kırıkkaleli Gazi 120 Kilogramlık Halteri Kaldırdı

Türkiye'ye Örnek Olacak Proje Yoğun Katılımla Devam Ediyor.

Başakşehir, Avrupa'da Devam Dedi!

Malatya AK Parti’de Kongre Süreci Başlıyor

Başkan Taşkın Fırat Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

‘Malatya Kore Kültür Günleri’ Düzenlenen Açılış Töreni İle Başldı

Başkan Yıldız’dan Nüfus Sayımı Çağrısı

Mayalı Ekşili Ekmek Yarışması Ve Yöresel Ürünler Stantları İçin Hazırlıklar Tamamlandı

Sadıkoğlu: “Depremzede Firmalara Her Türlü Kolaylık Sağlanmalı”

Gar Saldırısında Ölenler Malatya'da Anıldı

Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı Başladı

Yeşilyurt’ta Öğrencilere Tarım Sevgisi Aşılanıyor

Battalgazi Belediyesi'nden Kadın Hakları Eğitimi

Erdoğan'dan Sosyal Medya Uyarısı!

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ankara’da

ABD ve Batı Ne Yazık Ki İsrail'in Esiri Olmuş

Bakan Yerlikaya: "Edirne’de kişilere karşı suç olaylarında yüzde 12,2 düşüş var”

CHP’li Yazgan: ‘Yerel Basın Demokrasinin Can Damarı’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: "Filistin’in kahraman halkına başsağlığı diliyorum"

CHP Genel Başkanı Özel, Malatya’da Partililerle Buluştu

CHP Liderinden Malatya’da Konteyner Kent Ziyareti

Siverek'te Karar Açıklandı ! Belediye Başkanı Belli Oldu!

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

Kredi Kartı Kullanıcılar Dikkat!

UEFA Uluslar Ligi: Türkiye: 1 - Karadağ: 0

Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması

Erzincan’a 1500 başlık besi çiftliği

Kuşadası Sokak Festivali’nin ilk gününde Necati ve Saykolar rüzgarı esti

Otomobil duvara çarptı, sürücü aracın ön camından dışarı savruldu

UEFA Uluslar Ligi: Türkiye: 1 - Karadağ: 0 (Maç sonucu)

Binanın bahçesinde oğlu tarafından ölü bulundu

Motosiklet kamyonete çarptı: 1 yaralı

Konya’da otomobille çarpışan traktör ikiye bölündü: 1 ölü, 1 yaralı

İstanbul genelinde huzur uygulaması

Elazığ’da otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

İşte O İstenen Ceza…

Malatya AK Parti’de Kongre Süreci Başlıyor

Alaca’da uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı

Faizle para verip geri ödemeyenlerin mallarına zorla el koyuyorlardı: 2 tutuklama

Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali’nin açılışı Rio karnavalını aratmadı

Malatya'da, Kontrolden Yolcu Minibüsü Devrildi: 17 Yaralı

Antalya merkezli 25 ilde 1,5 milyar liralık işlem hacimli siber operasyonda 37 tutuklama

Başkan Taşkın Fırat Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

‘Malatya Kore Kültür Günleri’ Düzenlenen Açılış Töreni İle Başldı

CHP Genel Başkanı Özel, Manisa’da tiyatro sezonunun açılışına katıldı

Diyarbakır’da zincirleme kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Halk eğitim müdürü intihar etti

Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı Tamamlandı

Başkan Yıldız’dan Nüfus Sayımı Çağrısı

Ordu’da panik anları: İş makinesi yüklü tır bir anda alevler içerisinde kaldı

Bandırma’da demir parmaklıklara sıkışan köpek kurtarıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum”

Kütahya’da jandarmadan “Dünya Kız Çocukları Günü” etkinlikleri

Yükleniyor