Tarih: 23.12.2024 12:18

Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin

Facebook Twitter Linked-in

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bebeklerde sağlıklı bir ağız ve diş yapısının korunması için ailelere rehberlik edecek bazı kurallar paylaştı.

Demir, özelikle bebeklerde şekersiz beslenme alışkanlıkları edinilmesi, biberon ve emziğin sınırlandırılması tavsiyesinde bulundu.

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, tavsiyelerini söyle sıraladı:

"1-Şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin: Çocuklarda diş çürüklerinin en temel sebeplerinden biri yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Amerikan Sağlık Derneği (AHA) yönergelerine göre, 2 yaş altındaki çocukların yiyeceklerinde şeker bulunmamalıdır. Şeker içeren gıdalardan kaçınılması gerekiyor.

2-Emzirme sonrası ağız temizliğine dikkat: Anne sütü, bebeklerin gelişiminde çok değerli. Ancak anne sütü şeker içerdiği için her emzirmeden sonra bebeğin ağız içi temizlenmelidir. Bu işlem suyla ya da nemli bir gazlı bezle yapılabilir.

3-Ek besinlerde doğal tatlandırıcılar kullandırın: Bal, pekmez ve keçiboynuzu özü gibi doğal tatlandırıcıları öneriyoruz. Ancak uykuya dalması için biberon ya da emzikle bu ürünleri kullandırmayın. Gece tükürük akışı azaldığı için dişlerde çürük riskini artırabilir.

4-Tatlandırıcı sonrası diş temizliği: Bal, pekmez gibi besleyici ürünlerin tüketilmesinden sonra diş yüzeylerinin mutlaka temizlenmesi gerekiyor.

5-Ortak araç kullanımından kaçının: Ebeveynlerin kendi kullandığı kaşık, çatal gibi eşyaları bebekle paylaşması diş çürüğüne neden olan bakterilerin bulaşmasına yol açabilir.

6-Biberon kullanımını erken dönemde bıraktırın: 1 yaşından itibaren biberon yerine bardak ya da tatlı kaşıkları tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

7-Sistemik hastalıklarda kişisel hijyen planlaması: Kalp, şeker hastalığı gibi sistemik rahatsızlığı olan bebeklerde ağız hijyenine özellikle dikkat edilmesi ve kontrol randevularının aksatılmaması gerekiyor.

8-Emzik kullanımını sınırlandırın: 18 aylık dönemden itibaren emzik bıraktırılmalı. Aksi halde uzun dönemli kullanım diş diziliminde sorunlara yol açabilir.

9-Diş fırçalama alışkanlığı erken başlatılmalı: İlk süt dişlerinin çıktığı 6-12 aylık dönemde, florlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı fırçayla diş fırçalama alışkanlığı başlatılmalı.

10-6 aylık rutin kontrollerı ihmal etmeyin: Her 6 ayda bir çocuk diş hekimi ziyaret edilerek diş sağlığı kontrol altında tutulmalı."

Demir, ebeveynleri bilinçli hareket etmeye çağırarak, bebeklerde diş sağlığını korumanın bebeklerde diş sağlığını korumanın, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu belirtti. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —