• BIST 100

    10121,77%1,24
  • DOLAR

    35,76% 0,04
  • EURO

    37,33% -0,49
  • GRAM ALTIN

    3168,25% 0,57
  • Ç. ALTIN

    5061,02% -0,19

Doç. Dr. Tekin, dünden bugüne Kudüs'ün tarihini anlattı

Diyarbakır'da düzenlenen "Ümmetin Emaneti Kudüs ve Gazze" panelinde konuşan Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tekin, geçmişten günümüze Kudüs'ün önemi ve fethine ilişkin tarihsel bilgiler paylaştı.

GÜNDEM 25.01.2025 19:14:31 106 0
Doç. Dr. Tekin, dünden bugüne Kudüs

Dünya Kudüs Haftası kapsamında tertip edilen "Ümmetin Emaneti Kudüs ve Gazze" paneli düzenlendi.

İTTİHADUL ULEMA'nın Diyarbakır'daki binasında düzenlenen panele HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever ile bazı STK temsilcileri, bölgenin alim ve kanaat önderleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Dicle Üniversitesi Dr. Öğr. Görevlisi İlhan Baran'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk olarak İslami direniş hareketi HAMAS Sözcüsü Fevzi Berhum bir konuşma yaptı. Ardından Prof. Dr. Metin Yiğit, "Boykotun Şeri Boyutu ve Devamlılığı" başlıklı bir sunum yaptı.

Doç. Dr. Abdurrahman Ensari de "Gazze direnişinde Kur’anî değerlerin tezahürü" başlıklı sunumunda Kur'an-ı Kerim'den birçok ayet paylaşarak Gazze'deki direniş ve zaferle ilişkilendirdi.

Gazze mücahitlerin zaferini tebrik ederek konuşmasına başlayan Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tekin ise "Dünden bugüne ve Kudüs’ün durumu" başlıklı bir sunum yaptı.

Kur'an-ı Kerim'de 3 yerde Kudüs'ten ve dolayısıyla Mescid-i Aksa'dan bahsedildiğini hatırlatan Tekin,  bunların; İsra suresinin birinci ayeti, Yunus suresinin 93'üncü ayeti ve Maide suresinin 21'inci ayeti olduğunu aktardı.

Tekin, "Hadislere baktığımızda ise Efendimiz aleyhisselatu vesselam, Mescid-i Aksa'nın Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi ile beraber ziyaret amacıyla seyahat edilebilecek 3 mescitten biri ve yeryüzünde Mescid-i Haram'dan sonra inşa edilen ikinci mescit olduğu belirtilmiştir. Ayrıca bazı rivayetlerde Hazreti Peygamberin Mescid-i Aksa'da namaz kılmayı tavsiye ettiği de aktarılmaktadır." dedi.

Resuli Ekrem'in sağlığında belli bir dönem için Kudüs'ün kıble olarak tercih edilmesinin, Müslümanların bu şehri dini bir merkez olarak görmelerine vesile olduğunu ifade eden Tekin. "Ayrıca Hazreti Peygamberin İsra ve Miraç mucizelerinden Mescid-i Aksa'ya gitmiş olması Müslümanlar için bu şehrin önemini arttırmıştır. Bunların dışında Kudüs Hazreti İbrahim'den itibaren pek çok peygamberin yaşadığı mukaddes olarak tanımlanan bir bölgede bulunması Hazreti Süleyman'ın inşa ettiği Beytülmakdis mabedini barındırması, israiloğullarına gönderilen peygamberlerin mücadelelerine mekân olması açısından semavi dinler geleneğinde de önemli bir yere sahip olmuştur." diye konuştu.

Kudüs'ün fetih süreci

Kudüs ve Kudüs'ün İslam tarihindeki yerine değinen Tekin, şöyle devam etti:

"Birincisi, Kudüs'ün Müslümanlar tarafından fethiyle başlayacağız. Hristiyanların Filistin bölgesindeki kutsal merkezi Kudüs'ü kuşatan İslam orduları başkumandanı Ebu Ubeyde Bin Cerrah'tan aman dileyen Kudüs halkı şehri bizzat halifeye teslim etmek istediğini bildirdi. Hazreti Ömer Ebu Ubeyde'nin daveti üzerine Cabi'den Kudüs'e gelerek şehri Patrik Sophronius'tan teslim aldığı ve anlaşmayı imzaladı. Kudüs fetih edilişinden haçlı istilasına kadar yani 1099 senesine kadar bu şekilde Müslümanların iktidarında kaldı.

Kudüs 15 Temmuz 1099 tarihinde Haçlıların eline girmiş ve yaklaşık yaklaşık olarak 90 yıl haçlıların elinde kalmıştır. Selahattin Eyyubi Miraç kandiline denk düşen 27 Recep 583 (2 Ekim 1187) de cuma günü Kudüs'e girip Kudüs'ü haçlılardan teslim almıştır. Daha sonraki yıllarda batılılar silah zoruyla elde edemedikleri Kudüs'e diplomatik gayretleri neticesinde kavuşmuşlardır.

Bu yüzden imparator ikinci Friedrich düzenlediği Haçlı Seferleri sırasında (1229 yılında) Eyyubi hükümdarı el-Melikü’l-Kâmil Muhammed ile anlaşarak 10 yıl süreyle Kudüs'e sahip olma hakkını elde etmiştir. Bu dönem Mısır Eyyubileri kendisine muhalif olan Suriye Eyyubilerine karşı harz ve atlı birliklerini Dımaşk ve Filistin bölgesine baskın yapmaya çağırmasına kadar sürmüştür. Harezmliler Dımaşk civarında dehşet saçarak bütün bölgeyi yakıp yıktıktan sonra 11 Temmuz 1244'te Kudüs'e girdiler. Böylece Kudüs kesin olarak haçlıların elinden çıkmış ve Mısır Eyyubilerin hakimiyetine girmiş oldu.

Haçlıların 1099'da Kudüs'ü ilk alışından 145 yıl sonra şehir Harezmlilerin eline geçmişti ve Memlükler dönemi başlıyor.

Kudüs, Memluk Devleti'nin ilk kuruluş yılları sırasında (1250-1260'lı yıllarında) Suriye'deki Eyyubiler ile Memlükler arasında birkaç defa el değiştirmiştir. Abbasi Halifesi `Abd'Allâh bin Mansûr el-Mûstensir'in aracılığıyla Suriye'deki Eyyubiler ve Memlükler arasında yapılan barış antlaşması ile Nisan 1253'te Kudüs Memlüklere bırakıldı. Ancak Filistin ve Kudüs 1256 yılında tekrar Eyyubilerin eline geçti."

Osmanlı dönemi Kudüs

Tekin, "Osmanlı dönemi ve sonrası Yavuz Sultan Selim Mercidâbık'tan Memlüklere karşı kazanılan zaferden sonra Halep, Hama, Şam üzerinden güneye doğru ilerleyerek 29 Aralık 1516'da İdris-i Bitlisi'nin de aralarında bulunduğu devletin bir kısım ileri gelenleriyle birlikte Kudüs'e geldi. Ancak Kudüs padişahın gelişinden önce muhtemelen Ekim 1516'da fetih edilmişti." diye devam etti.

Bu tarihte başlayan Kudüs'teki Osmanlı yönetiminin, 1831-1840 yıllarında gerçekleşen Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa dönemi hariç Aralık 1917'ye kadar yaklaşık 4 asır devam ettiğini anlatan Tekin, şunları kaydetti:

"Kudüs'te açılan konsolosluklar; İngiltere 1838'de Kudüs'te ilk konsolosluğunu açıyor. Bunu Fransa, Avusturya ve Rusya konsoloslukları takip ediyor. Bu dönemde misyonerlik faaliyetleri de hız kazanıyor. 1841'de İngiliz Alman Protestan piskoposluğu kuruldu.1845'te Grek Ortodoks Patriği İstanbul'dan Kudüs'e taşındı ve 1847'de Latin patrikliği canlandırıldı. Avrupa devletleri arasında bu sefer Kudüs'te nüfus mücadelesi başlıyor.

19. Yüzyılın ikinci yarısında da ve Avrupa kökenli kültürel, dini ve siyasi kuruluşlar Kudüs'teki yatırımlarını artırarak sürdürdüler. Avrupa devletleri bir taraftan azınlıklar lehine baskılarını arttırırken, diğer taraftan kendi aralarında nüfuz mücadelesine giriştiler. İngiltere bilhassa Yahudilerin hamiliğini üstlenmeye çalıştığı gibi Kudüs ve çevresinde bir Protestan Hıristiyan nüfusu oluşturdu.

Fransızlar, Katolik cemaat, Ruslar da o Ortodoks gruplar üzerine etkinliğini yoğunlaştırdı. 1870'lerden sonra Yahudi göçünün giderek artması 1882 ve 1.905'te 2 büyük Yahudi göç dalgası Kudüs'ün nüfus yapısını değiştirmeye başladı ve bundan sonra yasa dışı Yahudi göçleri başlıyor.

Siyasi alanda son dönemin en önemli problemi yasa dışı Yahudi gücüydü. Osmanlı Devleti, Yahudi göçünü ve Yahudilere toprak satışını engelleme girişimleri çerçevesinde birçok tedbir almasına rağmen mahalli ve milletler arası kaynaklı sebeplerden dolayı tam anlamıyla başarılı olamadı.

Özellikle 2. Abdülhamit döneminde siyonizm ve Filistin'e Yahudi göçüne karşı yoğun çabalar sarf edildi. 1. Dünya Savaşı'nın sonunda Osmanlı Devleti'nin yenilmesiyle Kudüs'ün geleceği de köklü değişikliklere maruz kaldı.

1917 yılı Kudüs için bir kader yılı oluyor. 2 Kasım 1917'de Balfour deklarasyonu ile İngiltere Yahudilerin bölgede siyasi bir varlık oluşturmalarını destekleyeceğini açıkladı. 11 Aralık 1917'de de İngiliz askerleri Kudüs'ü işgal etti. İngiliz işgali Kudüs'teki sadece haçlı işgaliyle kesintiye uğrayan yaklaşık 1200 yıllık Müslüman yönetimini de maalesef sona erdirdi. Bu dönemde yerli nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan Müslüman ve Hıristiyan Arapların yerine yeni gelen Yahudiler yerleştirildi. Kudüs 1917-1920 yılları arasında İngiliz askeri yönetimine kaldı."

1920'den günümüze işgal süreci

Kudüs'ün 1920'den ve 1948'de terörist "israil devletinin" kuruluşuna kadar devam edecek olan İngiliz sivil yönetiminin elinde kaldığını söyleyen Tekin, günümüze kadar ki işgal sürecini şöyle özetledi:

"İngiltere Kudüs'te milletlerarası bir statü verilmesini istiyor. Müslümanlar ile Yahudiler arasında dengelerin tamamen altüst olmasının doğurduğu problemleri çözemeyen İngiltere 1947'de Birleşmiş Milletler'e sunduğu Filistin'i paylaştırma planında Kudüs'e milletlerarası bir statü verilmesini önerdi. 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda İsrail, Batı Kudüs'ü işgal ediyor ve Ürdün ise eski şehri yani doğu Kudüs'ü ele geçiriyor. Böylece Kudüs, batı ve doğu olmak üzere ikiye bölünüyor. İsrail, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak batı Kudüs'ü başşehir ilan ediyor ve parlamentoyla birlikte diğer önemli hükümet birimlerini batı Kudüs'e taşıyor. 1948'de 60 bin Arap nüfusuna karşılık Yahudi nüfusu 100 bin dolayındaydı. Bu rakam 1967'de 197 bine yükseliyor 1967 Arap israil Savaşı'nda şehrin tamamını işgal eden İsrail yerleşimlerin, şehri kuşatıcı şekilde planlanması ve özellikle doğu Kudüs'e yoğunlaşarak bölgenin Arap nüfusunu geride bırakması dikkat çekiciydi.

Birleşmiş Milletlerin birçok defa kınamasına ve karşı çıkmasına rağmen israil Kudüs'ün Arap İslam karakterini zayıflatma politikalarına devam ettiği ve nihayet 21 Ağustos 1980'de doğusu ve batısıyla birleşik kutusunun israilin ebedi başşehri olduğunu ilan etti. 1987'de Müslüman Araplar, 475 bin  kişilik Kudüs nüfusunun sadece yüzde 28'ni oluşturuyordu.

İntifada israilin Kudüs ve Filistin'de Müslümanların haklarını kısıtlayıcı politikaları 1987'de Batı Şeria'da intifada yol açtı. 1990'lı yıllarda da Kudüs'ün İslami yapısını değiştirmeye yönelik politikalara devam edildi. Tarihi mekanların yıkılması, Müslümanların gayrimenkullerine el konulması, çeşitli sebeplerle Müslümanların şehri terk etmesinin sağlanması gibi politikalar sonucu Kudüs'teki Yahudi mülklerin birkaç kat arttığı görülmektedir. Günümüze kadar siyonistlerin saldırıları hep devam etti. Terör israil devleti adeta bir kuduz köpek gibi her yıl özellikle Ramazan ayında Gazze'ye saldırılar düzenledi ve her bir saldırıda sayıları bazen binleri bulan Gazzeli kadın ve çocuklar şehit oldu ve ta ki zaferle taçlanan Aksa Tufanına kadar." (İLKHA)


Haber Kaynak : ILKHA

Güney Kore'de uçak alev aldı, yolcular tahliye edildi

Tulkarm'da işgal ateşi sonucu bir kişi şehit oldu

RTÜK Başkanı Şahin'den Kübra Par'ın yaptığı harekete tepki

Guterres'ten işgal rejimine UNRWA çağrısı

Sırbistan Başbakanı Milos Vucevic, başkent Belgrad kentinde bir basın toplantısı düzenledi.

Beytüşşebap'ta yoğun kar yağışı sonrası ekipler seferber oldu

Kongo'da dört Güney Afrikalı barış gücü askeri daha öldürüldü

Yapıcıoğlu: Dil özgürlüğü bu ülkeyi geri götürmez, aksine selamete kavuşturur

Hindistan'da ayin sırasında sahne çöktü: 7 ölü

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Şırnak'ta köy ziyaretlerinde bulundu

Zambiya 8 yeni mpox vakası bildirdi

Güney Sudan, Facebook ve TikTok'un askıya alınmasını kaldırdı

Bakan Tekin: Türkiye'deki ve Bosna Hersek'teki 219 okul kardeş okul

Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan üçlü bakanlar toplantısı yapılacak

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gerginlik tırmanıyor

Battalgazi'de İlham Veren Söyleşiler Devam Ediyor

Malatya'da silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Malatya'da İl Koordinasyon Kurulu ve İl İdare Şube Başkanları toplantısı gerçekleştirildi

YEKA ile 20 yılda 8 milyar dolarlık bir doğal gaz ithalatının önüne geçilecek

Bingöl'de bir araçta yapılan aramada 4 av tüfeği ve 13 fişek ele geçirildi

Nusaybin’de havaya ateş açan 2 şahıs yakalandı

Gazze'de şehit sayısı 47 bin 354'e yükseldi

Veri ihlalleri ile mücadele etmenin yolları

Batman'da çocukları köpeklerin saldırısına uğrayan aile sorumluların cezalandırılmasını istiyor

Mavi ışığa maruz kalmak, modern yaşam ve stres uyku kalitesini bozuyor

Bursa'da şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarı geçici olarak kapatıldı

Minik kız biriktirdiği paraları Gazze’ye bağışladı

Ay Yıldızım Spor Kulübü Zirvede

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zvizdiç’i kabul etti

Yeşilyurt Genç Meclis, ocak ayı toplantısını gerçekleştirdi

Yükleniyor

Güney Kore'de uçak alev aldı, yolcular tahliye edildi

Tulkarm'da işgal ateşi sonucu bir kişi şehit oldu

Guterres'ten işgal rejimine UNRWA çağrısı

Sırbistan Başbakanı Milos Vucevic, başkent Belgrad kentinde bir basın toplantısı düzenledi.

Kongo'da dört Güney Afrikalı barış gücü askeri daha öldürüldü

Hindistan'da ayin sırasında sahne çöktü: 7 ölü

Zambiya 8 yeni mpox vakası bildirdi

Güney Sudan, Facebook ve TikTok'un askıya alınmasını kaldırdı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde gerginlik tırmanıyor

YEKA ile 20 yılda 8 milyar dolarlık bir doğal gaz ithalatının önüne geçilecek

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

Ay Yıldızım Spor Kulübü Zirvede

Artistic Grand Prix ‘İn Demir Bileği Hacı Arap Yaman

Yeşilyurt Belediyesi Ödüllü ‘Sömestir Futbol Turnuvası’ Başladı

İzmir Artistic Grand Prix Maçları Heyecanla Devam Ediyor

Battalgazi Belediyespor’dan Yıldız Kızlarda Net Galibiyet

Atakaş Hatayspor: 1 - Galatasaray: 1

KİCK BOKS İl Seçmesi Sona Erdi

İzmir’de Muhteşem Kick Boks Gala Gecesi Düzenlendi

Okul Sporları Kick Boks Maçları Nefesleri Kesti

Başkan Geçit, “Spor İstasyonları, Örnek Bir Projedir”

Battalgazi'de İlham Veren Söyleşiler Devam Ediyor

Yeşilyurt Genç Meclis, Ocak Ayı Toplantısını Gerçekleştirdi

Büyükşehir Meslek Edinme Kursları İstihdam Sağlıyor

Doğanşehir Polat ve Yolkoru’ya 10 Bin 200 Metre Altyapı

Büyükşehir Vefa Korosu Kuruyor

Hanımefendi Selda Yavuz Yeşilyurt İlçesinde Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

Başkan Kılıç ; Sahipsizliğimize mi Yanalım,Sahip Çıkamadığımıza mı !

Yazıhan’ın Çehresi Değişiyor

Hanımefendi Selda Yavuz Serviks Kanseri Farkındalığı Programına Katıldı

Battalgazi’de Kadın Yaşam Merkezi İçin İlk Adım Atıldı

HÜDA PAR'dan "Anadilimi Seçiyorum" kampanyası

Hür Gençlik Hilvan’da Miraç Kandili dolayısıyla ikramda bulundu

Hür Gençlik Miraç Kandili dolayısıyla cemaate lokum ve gülsuyu ikram etti

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Miraç Kandili mesajı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Adıyaman’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malatya 8. Olağan İl Kongresi'nde konuştu

Yapıcıoğlu: Biz kanın durmasını, silahların susmasını istiyoruz

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Mardin’de vatandaşlarla buluştu

HÜDA PAR’dan Bolu’daki yangına ilişkin açıklama: Sorumlular adalet önünde en ağır şekilde cezalandırılmalı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 20 17 0 3 31 54
2.Fenerbahçe 20 15 2 3 32 48
3.Samsunspor 20 12 4 4 15 40
4.Eyüpspor 20 10 4 6 14 36
5.Göztepe 20 10 6 4 14 34
6.Beşiktaş 20 8 4 8 8 32
7.İstanbul Başakşehir 20 8 7 5 5 29
8.Rizespor 20 8 9 3 -9 27
9.Gazişehir Gaziantep 20 7 8 5 -2 26
10.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
11.Alanyaspor 20 6 7 7 -4 25
12.Kasımpaşa 20 5 5 10 -5 25
13.Sivasspor 20 6 9 5 -8 23
14.Antalyaspor 20 6 10 4 -17 22
15.Konyaspor 20 5 9 6 -8 21
16.Bodrum FK 20 4 12 4 -12 16
17.Kayserispor 19 3 9 7 -20 16
18.Hatayspor 20 1 12 7 -16 10
19.Adana Demirspor 20 2 16 2 -28 5