Tarih: 27.09.2024 09:55

Dünyada 34 milyonu çocuk 430 milyon kişi işitme kaybı yaşıyor

Facebook Twitter Linked-in

DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. İsmet Çerçi, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 yılında yayınladığı işitme sağlığı verilerine göre 34 milyonu çocuk olmak üzere dünyada toplam 430 milyon kişi ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı yaşadığına dikkat çekti.

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. İsmet Çerçi, işitme sağlığının yaşam kalitesini belirleyen önemli unsurlardan biri olduğuna işaret etti. Türkiye’de yetişkinlerde meydana gelen işitme kaybının en büyük etmeninin gürültü olduğunu, yaşa bağlı işitme kaybının da 60’lı yaşlarda meydana geldiğini anlatan Dr. Çerçi, yapılan bilimsel çalışmalarda 65 yaş üstü nüfusun yüzde 50’sinde işitme kaybı olduğunu ve işitme kaybıyla demans ve Alzheimer arasında yakın bir ilişki bulunduğuna dikkat çekti. Dr. Çerçi, “İşitme sağlığımızın iyi olması, iletişim kurma, etkin ve üretken bir yaşam sürdürme ve sosyal etkileşimlerden tam anlamıyla faydalanabilme gücümüzü etkiler. İşitme kaybı ise okul hayatımızdan başlayarak yaşamımızın hangi evresinde olursak olalım iletişim ve etkileşim becerilerimizi zayıflatarak hem verimliliğimizi hem de sosyal ilişkilerimizi riske sokabilir, yaşam kalitemizi önemli ölçüde negatif yönde etkileyebilir. Bu nedenle işitme sağlığına dikkat etmek, işitme kaybını önlemek ve en önemlisi işitme kaybına çözüm sunabilecek imkânların farkında olmak kritik öneme sahip. Ancak bugün bilinç eksikliği nedeniyle dünya üzerinde binlerce insan yaşamın seslerinden mahrum kalıyor” dedi.

Risk altında 1 milyardan fazla insan var
İşitme kaybı yaşayanların sohbet ederken söylenenleri anlamadığı için farklı şekilde yargılanma riskine düşmemek adına evde oturmayı tercih etmeye başladığının altını çizen Dr. Çerçi, “Son yapılan çalışmalarda bu yalnızlığında maalesef demans ve alzheimer sürecini tetiklediği düşünülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 yılında yayınladığı işitme sağlığı özel raporu verilerine göre, 34 milyonu çocuk olmak üzere dünyada toplam 430 milyon kişi ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı yaşıyor. 2050’ye kadar belli bir derecede işitme kaybı yaşayacak insan sayısı yaklaşık 2,5 milyar, ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı nedeni ile rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyacak insan sayısı ise en az 700 milyon kişi olarak öngörülüyor. En düşündürücü ve hızla önlem alınması gereken veri ise dünyada önlenebilir işitme kaybı riski altında bulunan genç sayısının 1 milyardan fazla olması. Gene tedavi edilebilir durumda olan ama bir aksiyon alınmamış kronik kulak enfeksiyonu olan kişi sayısı ise 200 milyon” diye konuştu.

Dr. Çerçi, işitme kaybı yaşamamak için kulak sağlı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Kulaklarınızı yüksek seslerden koruyun. Kulaklık veya kulak içi kulaklık kullanırken güvenli ses seviyelerini tercih edin. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme önem verin. Kulak kirinize dikkat edin. Kulaklarınızı temizlemek için kulak çubuğu kullanmamaya özen gösterin. Kulaklarınızı kuru tutun. Stres düzeylerini yönetin ve azaltın. Çocuklarınız için gürültülü oyuncaklara dikkat edin. İşitme kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Risk faktörlerine dikkat edin”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —