Adana Emekli Güç Birliği Platformu, yaptığı basın açıklamasında, emeklilerin insanca yaşayabileceği maaş ve sağlık hizmetlerine ücretsiz erişim hakkı istedi.
Adana'da bir araya gelen emekliler, uzun süredir karşılaştıkları ekonomik zorluklara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
Adana Emekli Güç Birliği Platformu, İnönü Parkı'nda bir araya gelerek, emekli maaşlarının yetersizliğine dikkat çekti.
Basın açıklamasında, platformun dönem sözcüsü Ömer Uz, emeklilerin çalışma hayatındaki katkılarını vurgulayarak, emekli maaşlarının yeterli olmamasının neden olduğu olumsuz etkiler üzerinde durdu.
Uz, 2008 yılına kadar emekli maaş bağlama oranının yüzde 70 civarındayken, çıkarılan yasa ile bu oranın kademeli olarak düşürüldüğünü ve bugün yüzde 30 seviyelerine indiğini belirtti.
"Emekli aylık bağlanma oranı yüzde 70 civarındayken, bugün yüzde 30 civarındadır"
Basın açıklamasında, platformun dönem sözcüsü Ömer Uz,"Bizler, 30 yıl fiili çalışıp bu ülkede üretim yaptık. Ülke ekonomisinin kalkınmasına, ülkemizin zenginleşmesine emek harcadık. Çalışırken, emekli olduğumuzda alacağımız emekli aylığımızın karşılığını devlete prim olarak ödedik. 2008 yılına kadar, emekli aylık bağlanma oranı yüzde 70 civarındayken, çıkarılan yasa ile bu oran kademeli olarak düşürülerek haklarımız gasp edilmiştir. Bugün emekli aylık bağlama oranı yüzde 30 civarındadır." şeklinde konuştu.
"Vergiyi de sermaye değil, biz halk olarak ödüyoruz"
Uz, vergi politikalarına da değinerek, "Vergi gelirlerinin yüzde70'i dolaylı vergilerden, KDV ve ÖTV’den oluşmaktadır. Vergi yükü halkın üzerine yıkılmaktadır. Kurumlar vergisinin vergi gelirleri içindeki payı ise sadece yüzde 4’tür. Yani, gelişen şirketlerden alınan vergi, vergi gelirlerinin yalnızca yüzde 4’üdür. Vergiyi de sermaye değil, biz halk olarak ödüyoruz," ifadelerini kullandı.
"İnsanca yaşayabileceğimiz bir aylık istiyoruz"
Emeklilerin insanca yaşayabileceği maaşlar talep ettiklerini belirten Uz, "Emekli olarak insanca yaşayabileceğimiz bir aylık istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Emekli aylık bağlama oranlarının tekrar Yüzde70 olmasını, intibak yasasının acilen çıkarılmasını istiyoruz. Emeklinin ücretsiz ve güvenli sağlık hizmetlerine erişebilmesi sağlanmalıdır." dedi.
"Maaşlar mutlaka ihtiyaca göre yeniden düzenlenmelidir"
Son olarak, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Uz, "4 milyon 500 bin emekli aylığından faydalanan dul ve yetim var. Bunların maaşları 3 bin 300 TL ile 6 bin 700 TL arasında değişmektedir. Bu maaşlar mutlaka ihtiyaca göre yeniden düzenlenmelidir." ifadelerini ekledi. (İLKHA)