10000,70%1,11
35,32% -0,05
36,46% -0,01
3033,60% 0,25
4888,06% 0,02
Görme engelli Mahmut Tezcan, Beyrut’ta öğrendiği bambu ağacından sepet yapımını yıllardır sürdürerek sabır ve çalışkanlığıyla çevresine ilham kaynağı oluyor.
Mardin’in Artuklu ilçesinde ikamet eden 79 yaşındaki Mahmut Tezcan, 25 yaşında görme yetisini kademeli olarak kaybetti.
1970 yılında ailesiyle birlikte Lübnan'ın başkenti Beyrut’a taşınan Mahmut Tezcan, burada hayatının dönüm noktasını yaşadı.
Beyrut’ta görme engellilere yönelik bir okulda bambu ağacından sepet yapmayı öğrenen Tezcan, eğitim aldığı altı yıllık süreçte sanatını geliştirdi.
Tezcan, 1976 yılında Mardin’e döndü. Döndüğünde de sepet yapımını sürdürdü ve bu sanatı bir yaşam biçimi haline getirdi.
"Görme kaybımı bir imtihan olarak görüyorum"
Görme yetisinin kaybolmasının yüce Allah’ın bir takdiri olduğunu belirten Tezcan, “Bizim ailede ya da köyümüzde benden önce böyle bir durum yoktu. Ancak Allah’ın takdiridir. Görme kaybımı bir imtihan olarak görüyorum. 25 yaşıma kadar az da olsa görebiliyordum. O zamanlar çalışır, gider, gelirdim. Ama zamanla görme yetim azaldı ve tamamen kayboldu. Bu benim için bir son olmadı. Hayat bir mücadele ve bu ben çalışmaya devam ettim.” ifadelerine yer verdi.
Görme yetisini yüzde 90 oranında kaybetmesine rağmen çalışma azmini devam ettirdiğini belirten Tezcan “Beyrut’ta körler okulu vardı. O okulda bambudan sepet yapmayı öğrendim. Önce kendim için yaptım, sonra yaptıklarımı satmaya başladım. O zamanlar görme yetimin yüzde 90’ını kaybetmiştim ama ellerimle çalışmayı öğrenmiştim. Bu iş görme engelliler için çok uygun bir işti. Beni üretken kılan bir beceri kazandım.” dedi.
“Bizim durumumuzda olan insanlar asla boş durmamalı”
Tezcan, “Mardin’e döndükten sonra sepet yapımına devam ettim. Çünkü bu işi burada yapan yoktu. Malzeme olan bambu da bulunmuyordu. İnsanlar yaptığım sepetleri çok beğendi. Genelde akraba ve dostlara dağıtıyorum. Bazen de küçük çaplı satışlar yapıyorum. Takdir ediliyorum çünkü bu iş hem zor hem de sabır gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.
Tezcan, sepet yapımı yanında uzun yıllar boyunca farklı işlerde de çalıştığını aktararak, “26 yıl boyunca santral operatörlüğü yaptım. Görme engelli olmama rağmen tesisleri kullandım, arızaları yönettim. İnsanlara şunu söylemek istiyorum, görme engelli olmak hiçbir şey yapamayacağınız anlamına gelmez. Kendine güvenen, çalışan her engelli bir şeyler başarabilir. Dolayısıyla bizim durumumuzda olan insanlar asla boş durmamalı. Engelliyim diye oturup kalamazsınız. Çalışın, uğraşın. Hayat bir mücadele. Herkes bir şey yapabilir. Sabır ve azimle çok şey başarabilirsiniz. Şu halimle hem sepet yapıyorum hem de geçmişte santral operatörlüğü gibi işler yaptım. Yeter ki insan kendine güvensin. İsteyip çabaladıktan sonra her şey yapılabilir.” şeklinde konuştu.
“Allah sabreden kullarını karşılıksız bırakmaz”
Mahmut Tezcan, yaptığı işlerle sadece kendi hayatına değer katmakla kalmıyor, çevresine de ilham veriyor. İnsanlara, özellikle gençlere önemli bir mesaj ileterek, “Evde oturmak çözüm değil. Boş durmayın, çalışın, üretin. Sabredin ve uğraşın. Hayat bir imtihandır. Allah sabreden kullarını karşılıksız bırakmaz. Ben bu halimle çalışıp üretiyorum. Siz neden yapamayasınız? Herkes bir şeyler başarabilir, yeter ki azimli olun. Engelliyim diye kendinizi sınırlamayın. Çalışarak hayatta her şeyi başarabilirsiniz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)