10058,47%-0,40
34,86% 0,08
36,64% -0,17
3043,88% 0,95
4868,50% 0,64
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim kararını bir yönetim eylemi olarak savundu, ayaklanma suçlamalarını reddetti.
Yoon Suk Yeol,, başarısız sıkıyönetim ilanını bir yönetim eylemi olarak savundu ve kendisine yöneltilen ayaklanma suçlamalarını reddetti. Ancak, ister görevden alınma isterse sıkıyönetim soruşturması olsun, son ana kadar mücadele edeceğini vurguladı.
Yoon, televizyonda yaptığı konuşmada, sıkıyönetim döneminde Ulusal Meclis'e asker göndermenin isyana yol açamayacağını söylerken, istifa çağrılarına da yanıt verdi.
Hükümeti felç eden muhalefete karşı "ulusu korumak ve devlet işlerini normalleştirmek" için başkanlık yetkisini kullanarak sıkıyönetim ilan ettiğini belirten Yoon, "Azil veya soruşturmaya maruz kalırsam, bununla adil bir şekilde yüzleşeceğim" dedi.
Sıkıyönetim kararnamesinin ardından Ulusal Meclis, ana muhalefet partisinin kestiği 673,3 trilyon won (471,5 milyar ABD doları) tutarındaki gelecek yılın bütçesini ve iktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin (PPP) muhalefetine rağmen baş denetçi ve savcılara yönelik görevden alınma önergelerini kabul etti.
Yoon, "Büyük muhalefet partisinin hâkim olduğu Ulusal Meclis, özgür demokrasinin Anayasal düzenini yıkan bir canavara dönüşmüştür." dedi.
Ana muhalefetteki Demokrat Parti, 300 sandalyeli parlamentoda 171 sandalyeye sahip.
Yoon, Kuzey Koreli bilgisayar korsanları tarafından yapıldığı iddia edilen siber saldırıların ardından eski savunma bakanı Kim Yong-hyun'a Ulusal Seçim Komisyonu'nun oylama sistemini kontrol etmesi talimatını verdiğini ve bunun sistemin güvenilirliği konusunda soru işaretleri bıraktığını açıkladı.
Sıkıyönetimin kısa süreli uygulanmasıyla rahatsızlık yarattığı için bir kez daha özür dileyen Yoon, "Son ana kadar sizinle birlikte savaşacağım" diye ekledi.
İddiaların merkezinde, Yoon'un sıkıyönetim kararnamesinin kaldırılmasını amaçlayan bir oylamayı engellemek için Ulusal Meclis'e silahlı birlikler konuşlandırarak ayaklanma gerçekleştirip gerçekleştirmediği yer alıyor.
Yoon, parlamentoya "düzeni sağlamak" için "sadece az sayıda" silahsız asker gönderme emri verdiğini ve Ulusal Meclis'in düzeni sona erdirme kararı almasının ardından bu askerlerin derhal geri çekildiğini iddia etti.
Geçtiğimiz Salı günü Ulusal Meclis'e yaklaşık 200 silahlı asker konuşlandırılırken, yaklaşık altı saat yürürlükte kalan kararname kapsamında seçim gözlemciliğine bağlı üç tesise de yaklaşık 300 asker gönderildi.
Yasaya göre ayaklanma, "Anayasa ile kurulan hükümet organlarını kuvvet kullanarak devirme veya işlevlerini imkânsız kılma girişimi" olarak tanımlanıyor.
Yoon'un beş gün aradan sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkması, muhalefet bloğunun cumartesi günü kendisinin kısa süreli sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınması için yeni bir oylama yapılması yönündeki çabalarının bir sonucuydu.
Görevden alınma oylamasının başarılı olması durumunda, Yoon görevden uzaklaştırılacak ve Anayasa Mahkemesi davayı görüşecek; bu sürecin altı aya kadar sürmesi bekleniyor. (İLKHA)