Tarih: 20.01.2025 17:05

Hak-İş Başkanı Arslan: Adil bir vergi sistemi ve hakkaniyetli bir asgari ücret talep ediyoruz

Facebook Twitter Linked-in

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Mardin Şube Başkanlığında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Arslan, basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda; asgari ücret, belediyelerden çıkarılan işçiler, Türkiye’nin vergi sistemindeki adaletsizliği, PKK çözüm süreci ve Gazze’deki ateşkes antlaşması gibi konulara değindi.

Asgari ücretin çalışanlar için yetersiz kaldığını, mevcut sistemin çalışanların taleplerini karşılayamadığını vurgulayan Arslan, “Ülkede enflasyon oranı yüzde 47 olarak açıklanmışken asgari ücretteki artış oranı sadece yüzde 30’da kaldı. İşverenler ve hükümet arasında yapılan anlaşmalar, çalışanların gerçek ihtiyaçlarını yansıtmıyor. Biz yıllardır, asgari ücretin hakkaniyetli bir şekilde belirlenmesi için daha geniş katılımlı bir tespit komisyonu oluşturulmasını öneriyoruz. Önümüzdeki Şubat ayında bu konuda bir sempozyum düzenleyeceğiz ve yeni bir sistemin temelini atmayı hedefliyoruz.” şeklinde belirtti.

Emeklilik konusunda da adaletsizliklerin derinleştiğini belirten Arslan, “Uzun yıllardır emekli maaşları asgari ücretin altında seyrediyor. 2024 yılında emekli olan bir işçi, 2025’te emekli olursa maaşı yüzde 35 düşecek. Daha fazla prim ödediği halde maaşı düşen bir sistemle karşı karşıyayız. Bu çelişkilerin bir an önce düzeltilmesi gerekiyor.” dedi.

DEM’li Belediyelerde işçilerin çıkarılmaları

Arslan, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra özellikle DEM’li belediyelerde çok sayıda işçinin haksız yere işten çıkarıldığına dikkat çekerek, “Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere, DEM’li belediyelerde toplamda 850 işçimiz hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. 31 Mart’tan bu yana ise genel olarak 5 bin 700 üyemiz işten çıkarıldı, 5 binden fazla arkadaşımız ise farklı yerlere sürülerek istifaya zorlandı. Bu belediyelerin demokrasi, barış ve kardeşlik kavramlarını en çok kullananlar olduğunu görüyoruz. Ancak iktidar gücünü ele geçirdiklerinde işçilerin haklarını hiçe sayıyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Vergi sistemindeki adaletsizlik

Türkiye’nin mevcut vergi sistemini eleştiren Arslan, sistemin düşük gelirli çalışanları mağdur ettiğini vurgulayarak, “Türkiye’de vergi sisteminde büyük bir adaletsizlik var. Çok kazananlar az vergi öderken, az kazananlar ağır bir yükün altına giriyor. Ülkemizde dolaylı vergilerin oranı yüzde 66, yani hepimiz tükettiğimiz ekmekten içtiğimiz suya kadar vergi ödüyoruz. Ancak gelir düzeyine göre adil bir sistem yok. Servet vergisi artırılmalı ve aile yükümlülükleri dikkate alınmalıdır. Örneğin, Almanya’da bekar bir işçi ile 5 çocuk sahibi bir işçi arasında ciddi vergi indirimi farkları var. Ancak Türkiye’de 30 yıl çalışan bir işçi ile yeni işe başlayan bir işçi aynı vergi oranına tabi tutuluyor.” diye belirtti.

PKK çözüm süreci

PKK’nın silah bırakması ve kendini feshetmesi gerektiğini belirten Arslan, “Terörün her türlüsüne karşıyız. PKK’nın dış bağlantılarının ve gücünün her geçen gün azaldığını görüyoruz. Bu örgütün tamamen silah bırakıp devlete teslim olması hem ülkemiz hem de halkımız için hayati bir öneme sahiptir. Yeni bir barış sürecini destekliyoruz.” dedi.

Gazze’deki ateşkes ve Filistin davası

Arslan, Gazze’deki ateşkes antlaşmasını desteklediklerini ve kalıcı bir barışın sağlanması için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Arslan, “israil’in Gazze’deki saldırıları soykırım boyutuna ulaşmıştır. 50 binin üzerinde Gazzeli hayatını kaybetmiş, 20 bine yakın çocuk ve kadın katledilmiştir. Katil Netanyahu’nun uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğine inanıyoruz. Hak-İş olarak, Filistin davasına verdiğimiz desteği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz. Bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar mücadelemiz devam edecek.” şeklinde konuştu. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —