10104,85%-0,08
35,67% 0,13
37,44% 0,66
3181,13% 0,84
5102,07% 1,42
Urfa Çalışma Grubu, meydan düzenlemelerinde su öğelerinin önemine dikkat çekerek, dünya genelindeki meydan örneklerinden hareketle projeye olan itirazlarını sürdürdüklerini ve konunun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun bu ayki gündemine alınacağın
Urfa Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na yapılan itirazlar sonucunda, kurul tarafından projenin onaylandığı ancak sonrasında yapılan kazı çalışmalarında su çıkması nedeniyle projenin uygun bulunmadığı ifade edildi. Kurul, suyun kaynağının tespit edilmesi ve bertaraf edilmesine yönelik rapor hazırlanmasını talep etti.
Büyükşehir Belediyesi'nin Devlet Su İşleri'nden (DSİ) aldığı görüşte, kazı alanının yer altı su seviyesi ile aynı olduğu ve bu nedenle suyun bertaraf edilemeyeceği belirtilirken, çözüm olarak yapılaşmanın önceki projeden 1,60 metre daha yüksek seviyede gerçekleştirilmesi önerildi.
Urfa Çalışma Grubu, meydan düzenlemelerinde su öğelerinin önemine dikkat çekerek, dünya genelindeki meydan örneklerinden hareketle projeye olan itirazlarını sürdürdüklerini ve konunun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun bu ayki gündemine alınacağını duyurdu. Gerekirse konunun yargıya taşınacağı belirtildi.
Urfa Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, “ Haşimiye meydanında yapımı devam eden ve Gümrük Han’ın siluetini bozan wc yapısı için tarafımızca Büyükşehir Belediyesine ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna yaptığımız itirazlar neticesinde; Büyükşehir Belediyesi tarafından tarafımıza verilen cevapta; Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna yapılan başvurunun 27 Haziran 2024 tarihli 449 sayılı kurul kararında Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından wc projelerinin onaylandığı söylenmektedir ancak bahse konu Kurul kararından sonra alanda yapılan kazıda suyun çıktığı ve Kurulun bundan sonraki verilen cevapta; meydan alanının bütüncül değerlendirilmediğinden projenin uygun olmadığına ve kazı sırasında çıkan suyun kaynağının belirlenmesi ve bertaraf edilmesine yönelik rapor hazırlanarak Kurula sunulması istendiği görülmüştür. Akabinde Büyükşehir Belediyesinin DSİ’den görüş istediği, DSİ görüşünde 'Kazı alanın yer altı su seviyesi ile aynı olduğu dolayısı ile her daim su bulunacağı' bu nedenle bertaraf edilemeyeceği cevabı alındığı görülmektedir. Bu durum dahilinde suyu bertaraf etmek yerine tarihi alanların siluetini etkileyecek şekilde önceki projede bulunan minimum kottan 1,60 metre yükseklikte bir yapılaşmaya gitmeyi uygun görüldüğü belirtilmiştir.” denildi.
Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu alan için çekincelerimizin haklılığı ortada iken ve su öğelerinin meydan kullanımlarında avantajları ve hayati rolü, ilimizin yazın 60 derecelere çıkan sıcaklıkları göz önüne alındığında ve dünyada ki örnekleri (Banyoles Meydanı-İspanya, Place Flagey-Belçika, Zeytouneh Meydanı-Lüban, Granary Meydanı-İngiltere, Skanderbeg Meydanı-Arnavutluk, Rule Water Street-Çin, Muscat’s Marsa Plaza-Umman, Tainan Spring-Tayvan…) incelendiğinde Büyükşehir Belediyesinin wc inadını anlamış değiliz. Bu karara yaptığımız itiraz Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun bu ayki gündeminde olacak olup gerekirse şehrimiz için sonucunu yargıya taşıyacağımızı değerli kamuoyu ile paylaşıyoruz.” (İLKHA)