Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 53 yaşındaki pankreas kanseri hastasına ilk defa sıcak kemoterapi uygulaması gerçekleştirildi.
Kemoterapi ve radyoterapiden fayda sağlanamayacak ileri evre ve yayılmış bazı kanser türlerinde uygulanan "Karın İçi Sıcak Kemoterapi (Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapi-HİPEK)" yöntemi, ileri evre kanser hastaları için bir umut oluşturuyor.
Damardan verilen kemoterapinin yetersiz kalındığı durumda, HİPEK yöntemi, cerrahi ile karın içinden tümörler temizlendikten sonra hasta anestezi altındayken gerçekleştiriliyor.
"Hastamızın pankreas kuyruk kesiminde tümoral bir kitlesi vardı"
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Uzman Hekimlerinden Prof. Dr. Gökhan Söğütlü, ameliyat öncesi yaptığı bilgilendirmede, "Hastamızın pankreas kuyruk kesiminde tümoral bir kitlesi vardı. İlk ameliyatında periton implantları (yayılım) olduğunu gördük. Karaciğerinde de de metastazları vardı. Onun için sadece biyopsi alıp kapattık ve sonuç pankreas kaynaklı müsinöz karsinom olarak geldi. Hastaya, HİPEK dediğimiz sıcak kemoterapi birlikte, peritonektomi, metastazların rezeksiyonu, yani sitoredüktif cerrahi dediğimiz cerrahi prosedür uygulanacak. Bunu bugün gerçekleştireceğiz. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak hastanede gerçekleştireceğimiz ilk HİPEK vakası. Pankreas tümörlerinde kısmi olarak HİPEK'in yeri var. Hastamızdan iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Bu ameliyatı Prof. Dr. Burhan Hakan Kanat, Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Öndeş, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Osman Gökdere ile gerçekleştireceğiz ve asistan hekimlerimiz de destek olacak" diye konuştu.
"Uygun hasta seçimiyle tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkündür"
Karın içi sıcak kemoterapinin, en sık kadınlarda yumurtalık kanserlerinin tedavisinde kullanıldığını, bunun yanı sıra kalın bağırsak, mide, apandisit ve peritonun kendi kanserlerinde kullanıldığını anlatan Genel Cerrahi Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Burhan Hakan Kanat, buna artık pankreas kanserlerinde de başvurulmaya başlandığını kaydetti.
"Storetfüf cerrahi veya HİPEK bugün hastaya uyguladığımız bu yöntem yıllar önce özellikle gastro türmörleri ve kadın hastalıkları ile ilişkili tümörlerin karın zarı dediğimiz periton yayılmasında herhangi bir ameliyat söz konusu değildi" diyen Prof. Dr. Burhan Hakan Kanat, "Bu vakalara normal kemoterapi prosedürü uygulanıp hastalık doğal seyrine bırakılmaktaydı. Ancak daha sonra Amerika'dan bir cerrah, karına ve karın zarına yayılmış bütün tümör dokusunu çıkartarak sıcak bir kemoterapi uygulaması ile bu tümörlerin yapılan cerrahilerde yaşam süresinin arttığını bildirdi. Daha sonra tüm dünyada artık güvenli bir şekilde seçilmiş hastalarda uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.
"Bu işlemi hastanemizde ilk kez bu hastaya uygulandık"
Sıcak kemoterapi uygulamasına ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Kanat, şunları söyledi:
"Biz sitoredüktif cerrahide, karın zarına yayılmış tümörü yani kanserli dokuyu ve kanserin yayılmış olduğu yaşam ile bağdaşma sınırına kadar bütün dokuları maksimum derecede çıkarıyoruz. Daha sonra karın içerisine belirli bir sıcaklığa ulaştırdığımız bir makine vasıtasıyla, periton içerisine kemoterapi veriyoruz. HİPEK uygulaması ameliyat sürecinin bir parçası olarak kabul ediliyor. Uzun süren ameliyatın sonunda, karın içinden tümörler temizlendikten sonra hasta anestezi altındayken yapılıyor. Karın kapatılmadan önce buranın alt ve üst kadranlarına ikişer diren konuluyor. Bu direnlerle kemoterapi sıvısını ısıtan özel cihaz arası bağlantı kuruluyor ve karın alt ve üst kısmına ısı düzeyini takip etmek için 2 ısı probu yerleştiriliyor. Bu proplar kemoterapi verildiği sürece ısının istenen düzeyde sabit kaldığının görülmesini olanak veriyor. Isı 41-43 derece arasında tutuluyor. Kemoterapi süresi 60 dakika olarak ayarlanıyor. Karın içine 3,5 litre kemoterapi sıvısı veriliyor. Bu sırada kemoterapinin karın içinde her yere ulaşması için karın dıştan elle çalkalanıyor. Bu sürenin sonunda karın içindeki sıvı geri alınıyor ve işlem sonlandırılıyor. Kliniğimize başvuran her hastayı değerlendiriyoruz, eğer hasta uygun koşulu sağlıyorsa, bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu işlemi yaptığımız hasta, uygun koşulu sağladı ve ilk kez HİPEK uygulandı." (İLKHA)