• BIST 100

    9900,25%-0,76
  • DOLAR

    34,09% 0,24
  • EURO

    38,04% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2874,38% 1,61
  • Ç. ALTIN

    4673,23% 1,54

İletişim Başkanı Altun: "Yerel ve uluslararası düzeyde önceden belirlenmiş iletişim kanalları kritik öneme haiz"

İletişim Başkanı Altun: "Yerel ve uluslararası düzeyde önceden belirlenmiş iletişim kanalları kritik öneme haiz"

GÜNDEM 21.09.2024 11:51:01 27 0
İletişim Başkanı Altun:
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, New York’taki Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi’ne gönderdiği video mesajda, "Sosyal medya çağında kriz durumlarında ortaya çıkan bilgi bombardımanı, doğru bilgiyi yanlış bilgiden ayırt etmeyi oldukça zor bir hale getirebilmektedir. Hem yerel hem de uluslararası düzeyde önceden belirlenmiş iletişim kanalları kritik öneme haizdir. Hükümetler, STK’lar ve uluslararası kuruluşlar, iletişimin sorunsuz ve etkili bir şekilde yürütülmesi için birlikte çalışmalıdır" dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu öncesinde New York’ta Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi’nin (Stratcom Summit) yurt dışındaki ilk forumu "Stratcom Public Forum" düzenlendi. İletişim Başkanı Altun’un video mesajla katılımcılara hitap ettiği foruma, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşlarından stratejik iletişim uzmanları, akademisyenler, kamu ve özel kurumlar ile medya temsilcileri katıldı.

"Krizlere müdahalelerin bölgesel ve küresel olarak koordine edilmesi hayati önem taşıyor"
İletişim Başkanı Altun konuşmasında, forum kapsamında krizlere müdahalede uluslararası iş birliği ve iletişim konusunun ele alınacağına işaret ederken, doğal afetlerin, salgın hastalıkların veya siyasi çatışmaların sınırları aştığı bir çağda, müdahalelerin bölgesel ve küresel olarak koordine edilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. İş birliğine duyulan ihtiyaç ortadayken etkin bir koordinasyon ve iletişim sürecinin tesisinin halen büyük bir zorluk teşkil ettiğine dikkat çeken Altun, bu kapsamda farklı uluslararası aktörlerin çabalarını koordine etme noktasındaki sıkıntıların ele alınması gereken önemli hususlardan biri olduğunu vurguladı. Büyük krizlerde hükümetlerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve özel sektör kuruluşlarının birlikte çalışmaya çaba gösterdiğine şahit olduklarını dile getiren Altun, buna karşın amaçları ortak olsa da bu aktörlerin önceliklerinin, organizasyon yapılarının ve çalışma yöntemlerinin farklılık gösterebildiğini aktardı. Altun, koordine edilmediği takdirde bu farklılıkların, çoğu zaman verimsizliğe ve kaynak israfına yol açtığını belirtti.
Altun, "Söz konusu engelleri aşmak için krizler henüz ortaya çıkmadan önce net bir biçimde tanımlanmış, güçlü iş birliği modelleri ve işleyiş süreçleri zemininde kalıcı ortaklıklar oluşturmamız gerekiyor. Örneğin, çok taraflı ve hükûmetler arası mekanizmalar halihazırda bir temel oluşturmakla birlikte, bu girişimlerin yeni aktörleri ve gelişmekte olan teknolojileri içerecek şekilde uyarlanmaları, bugün bir zorunluluk haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"Her afet, farklı nedenlerle iletişimin kopmasına da neden olur"
Kriz durumlarında zamanında ve etkili iletişimin önemini vurgulayan İletişim Başkanı Altun, kriz zamanlarında risk altında bulunan insanların herhangi bir bilgiye ulaşma gayesiyle çaresizce iletişim kanallarına yöneldiğini, buna bağlı olarak doğru ve açıklayıcı bilgi aktarımı yapılacak uygun mecraların önceden belirlenmesinin kritik bir önem kazandığını belirtti. Mesajların farklı kültürler ve diller bakımından açık ve tutarlı olmasının gerekliliğinin de altını çizen İletişim Başkanı Altun, "Her afet, yeni zorlukları beraberinde getirdiği gibi farklı nedenlerle iletişimin kopmasına da neden olur. Yerel ve kültürel gerçeklikler ile dilsel farklılıklar, bilgiyi nasıl aktaracağımız konusunda önemli bir rol oynayabilir. Dahası bu unsurlar, risk altındaki kişiler tarafından mesajların nasıl algılandığını belirleyebilir. Bu tür karmaşıklıklara karşı hazırlıklı bulunmak bir olmazsa olmazdır" ifadelerini kullandı.

"Önceden belirlenmiş iletişim kanalları kritik öneme haiz"
Bir diğer temel zorluğun, iletişimin ücra veya dijital olarak izole edilmiş bölgelerde bulunanlar da dahil olmak üzere etkilenen tüm taraflara ulaşmasını sağlamak olduğuna işaret eden İletişim Başkanı Altun, "Sosyal medya çağında, kriz durumlarında ortaya çıkan bilgi bombardımanı, doğru bilgiyi yanlış bilgiden ayırt etmeyi oldukça zor bir hale getirebilmektedir. Bu manada, hem yerel hem de uluslararası düzeyde önceden belirlenmiş iletişim kanalları kritik öneme haizdir. Hükümetler, STK’lar ve uluslararası kuruluşlar, iletişimin sorunsuz ve etkili bir şekilde yürütülmesi için birlikte çalışmalıdır" dedi.

"Yanlış bilgiler tıpkı bir orman yangını gibi hızla yayılabilmektedir"
Sosyal medya vasıtasıyla gerçek zamanlı güncellemelerin aktarımının ve eldeki imkAnların hızla seferber edilmesini sağlamanın mümkün olduğunu dile getiren İletişim Başkanı Altun, "Sosyal medya vasıtasıyla yanlış bilgiler de tıpkı bir orman yangını gibi hızla yayılabilmektedir. Sadece hızlı bilgi akışını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda verilen bilgilerin doğruluğunu da teyit etmemiz gerekiyor. İnsanlara hayat kurtarıcı bilgiler verirken, dezenformasyonu takip etmemiz ve engellememiz bir zorunluluktur. Bunun hepimiz için büyük bir sınama olduğu açıktır. Zira bir krizin ilk dakikaları ve saatleri bilginin hızlı bir şekilde aktarılması için en kritik zaman dilimleridir. Diğer yandan bu zaman dilimleri art niyetli aktörlerin insanların kafasını karıştırmak ve kaos oluşturmak için en çok çaba sarf ettiği zamanlardır" şeklinde konuştu.
Kovid-19 ve yaşanan çeşitli doğal afetlerin uluslararası iş birliğinin hızla hayata geçirilmesinin kıymetini ve koordinasyonsuz çalışmaların yol açabileceği tehlikeleri gözler önüne serdiğine dikkati çeken İletişim Başkanı Altun, yapılan müdahalelerin nerelerde başarılı olup nerelerde aksadığını tespit etmenin, gelecekteki kriz yönetimi stratejilerini geliştirilmesine yardımcı olacağını kaydetti.

"Yeterli gözetim, şeffaflık veya etik kurallar olmadan yapay zekaya güvenmek sorunlara yol açabilir"
Altun, gelişmekte olan teknolojilerin, özellikle de dijital araçların ve yapay zekanın krizlere müdahale noktasında dönüştürücü potansiyeli olduğuna işaret etti. Altun, "Örneğin, yapay zeka destekli veri analizi, müdahale ekiplerine hastalıkların yayılmasını veya doğal afetlerin etkisini gerçek zamanlı olarak takip etmesine imkan tanıyarak müdahalelerin daha fazla bilgiye dayanarak yapılabilmesini sağlar. Ancak bu büyük faydalar ciddi riskleri de beraberinde getirmektedir. Yeterli gözetim, şeffaflık veya etik kurallar olmadan yapay zekaya güvenmek, veri gizliliği ihlalleri, önyargılı karar alma veya belirli grupların dışlanması gibi sorunlara yol açabilir. Dijitalleşmeyi kucaklarken, insan gözetiminin bu süreçlerin ayrılmaz bir parçası olarak kalmasını da temin etmemiz bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.
Krizlere müdahalenin geleceğinin uluslararası iş birliğini ve etkili iletişimi daha ileri bir noktaya taşıma kabiliyetine bağlı olduğunu vurgulayan İletişim Başkanı Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kapsamda hem geleneksel yöntemlerden hem de gelişmekte olan teknolojilerden yararlanmalıyız. Ancak bunun için ortaklıkları teşvik eden, sınırları açıkça belirlenmiş iletişim stratejilerinden faydalanan ve dijital inovasyonu destekleyen proaktif bir yaklaşım gerekiyor. İç içe geçmiş ve krizlere açık bir dünyanın getirdiği karmaşık meselelerle etkili bir şekilde başa çıkmak için olmazsa olmazımız iş birliği ve ortak çalışmadır. Bu noktada uluslararası iş birliği, bilgi paylaşımı ve ileri teknolojilerin bilinçli bir şekilde kullanılması hayat kurtarıcı olacaktır. Güçlü ve uyum kabiliyetine sahip bir kriz müdahale sistemi oluşturmak için geçmişten aldığımız dersleri bir yol haritasına dönüştürmeliyiz."

Manisa’da ‘Atıksız Bir Dünya’ için çöp topladılar

Muğla Büyükşehir Zabıta Daire Başkanı Gülen son yolculuğuna uğurlandı

Afyonkarahisar’da otomobil bariyerlere çarptı: 3 yaralı

Kayganlaşan yolda kamyonet tarlaya girdi: 4 yaralı

Şampiyon sporcu Eroğlu Fethiye’de genç sporcularla buluştu

Mersin’de sağanak etkili oldu, yıldırımın isabet ettiği ağaç yandı

Kaymakam Yakuta, İlçe Müftüsü Çallı’yı ağırladı

Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 0 - Sivasspor: 0 (İlk yarı)

Polis memurunun Heimlich manevrası ile vatandaşı kurtardı

Şırnak’ta ağacın altına sığınanların üzerine yıldırım düştü: 2 ölü, 9 yaralı

Depreme dayanıksız olduğu belirlenen Alaca Öğretmenevi yıkılıyor

Rögarları kendi imkanlarıyla açmaya çalıştılar

Şanlıurfa’da sağanak yağış etkili oldu, yollar göle döndü

Avukat Cemal Dönmezer vefat etti

Oğlunun nişanında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Albay Tavlı toprağa verildi

AB tescilli Söke Pamuğu hasadı sürüyor

Esenyurt’ta otomobil engelli kadına çarptı: 2 yaralı

Anadolu Üniversitesi Spor Kulübü, Silifke Belediyespor maçına hazırlanıyor

100 bin lira borçtan kurtulmak için sattıkları evden 800 bin lira dolandırıldılar

Kastamonu’da tedavisi tamamlanan karaca, doğaya salındı

Konya’da kamyon ile tır çarpıştı: 3 yaralı

Gaziantep büyükşehir, meteorolojinin uyarısı sonrası harekete geçti

Mantar toplamaya giden çift ormanda kayboldu

48. yıl mezunlar buluşması ve pilav günü gerçekleştirildi

İstanbul’daki sağlık çalıştayında imajı bozan merdiven altı kuruluşlar masaya yatırılacak

Muğlalılar Göktepe Festivali’nde buluştu

Malatya’da Mevlid-i Nebi Haftası etkinliği düzenlendi

Malatya Şeker Fabrikası’nda hedef 55 bin ton şeker üretimi

Dünya Temizlik Günü’nde kuraklıkla boğuşan Burdur Gölü etrafında çöp topladılar

Başkan Büyükkılıç’ın duygusal anları: Ağabeyinin yaptıracağı merkezin temel atma töreninde gözyaşlarını tutamadı

Yükleniyor

Irak'ta ABD Askerlerinin Bulunduğu Üsse Roketli Saldırı

SONDAKİAK: Karabağ’da Yakıt Deposunda Patlama: Ölü Ve Yaralılar Var

Somali’de Bomba Yüklü Kamyon Patladı: 13 Ölü, 40 Yaralı

Fransa'daki Gösterilerin 4. Gecesinde Gözaltı Sayısı Bin 311'e Yükseldi

Biden: 'Ukrayna'nın NATO'ya Katılım Süreci Kolay Olmayacak'

F-18 Savaş Uçağı Otoyola Düştü

Kazanan Kim Olursa Olsun Onunla Çalışmayı Dört Gözle Bekliyor

Rusya: 'Ukrayna, İHA'larla Kremlin'i Hedef Aldı'

Baraj Çöktü: 7 Ölü

İklim Değişikliği Eylem Planı Oluşturulması İçin Çalışmalara Başladı

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı Yapıldı

Kırıkkaleli Gazi 120 Kilogramlık Halteri Kaldırdı

Türkiye'ye Örnek Olacak Proje Yoğun Katılımla Devam Ediyor.

Başakşehir, Avrupa'da Devam Dedi!

İzmir’den Bir Yıldız Doğdu

Young Boys Engelini Aşamadı!

UEFA Şampiyonlar Ligi: Galatasaray: 0 - Young Boys: 0 (İlk yarı)

Olimpiyat Madalyalı Hatice Akbaş’tan Başkan Taşkın’a Ziyaret

Tanrıkulu’ndan Sporculara Büyük Destek

Savate Gelişmekte Olan Spor Federasyonu Başkanlığına Bağlandı

Milletvekili Dinç: Anayasada Değiştirilemez Madde Olmasın

Başkan Taşkın, Emekliler Parkı Esnafı ile Bir Araya Geldi

“ASKON Malatya Şubesi’nin 2.Olağan Genel Kurul ve Şube Açılış Töreni Yapıldı”

Çorum’a Malatyalı Vali Atandı

Battalgazi Belediyesi'nden Dijital Dönüşüm Hamlesi: Bölgede Bir İlk

Malatya'da 19 Eylül Gaziler Günü Etkinliği Düzenlendi.

“Elimizden Gelen Tüm Gayreti Göstereceğiz”

Başkan Geçit, Samanköy’deki Ulaşım Yatırımlarını İnceledi

Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

CHP’li Ağbaba: “Malatya Tarımı Çökmüş Durumda”

Erdoğan'dan Sosyal Medya Uyarısı!

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Ankara’da

ABD ve Batı Ne Yazık Ki İsrail'in Esiri Olmuş

Bakan Yerlikaya: "Edirne’de kişilere karşı suç olaylarında yüzde 12,2 düşüş var”

CHP’li Yazgan: ‘Yerel Basın Demokrasinin Can Damarı’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: "Filistin’in kahraman halkına başsağlığı diliyorum"

CHP Genel Başkanı Özel, Malatya’da Partililerle Buluştu

CHP Liderinden Malatya’da Konteyner Kent Ziyareti

Siverek'te Karar Açıklandı ! Belediye Başkanı Belli Oldu!

AK Partili Taşkın: “Her Kesimle İstişare İçinde Olacağız”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Trabzonspor 4 0 0 4 0 4
13.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
14.Kayserispor 4 0 1 3 -1 3
15.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
16.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
17.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1