Tarih: 25.09.2024 14:02

Osmaniye’de Ahilik Haftası kutlamaları

Facebook Twitter Linked-in

Osmaniye’de Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin anısına düzenlenen Ahilik Haftası, Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Osmaniye Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Osmaniye Belediyesi Mehter takımı konser verdi. Yılın Ahisi, 40 yıldır annesinden öğrendiği şalgamcılık mesleğini Osmaniye’de yaşatan Sami Kalı’ya Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın tarafından kaftan giydirildi. Vali Erdinç Yılmaz tarafından ise plaket ve ödülü takdim edildi. Yılın kalfası Eda Nur Bülbül ve çırak Mahmut Akbulut’a da ödülleri verildi.
Ahilik Haftası’nın bu yıl 37.’sinin kutlandığını söyleyen Osmaniye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Murat Yalçın, “Ahilik kültürü ve felsefesi toplumsal yaşamın paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük ve güvenirlik iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas almıştır. Ahi Evran-ı Veli Ahilik kültürünün Anadolu topraklarında gelişip yaygınlaşmasında birinci derecede rol almış değerli bir Türk büyüğüdür. Ahi her şeyde her ortamda ve her çağda denge ve düzen sağlayandır. Dağıtan değil toparlayan, yıkan değil inşa edendir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran Ahilik, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini tüm topluma yayan bir sistemdir. Milli kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan esnaf ve sanatkârımızın birliğini, kardeşliğini eli açıklığını ve dayanışmasını bu günümüzdeki esnaf ve sanatkârımızda görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Esnaf, sanatkâr Ahi kültürüyle yoğrulmuş çekirdek kadrodur. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın talimatlarıyla mülki amirlerimizle, belediye başkanlarımızla, kooperatif başkanlarımızla el ele gönülden bayramımızı kutluyoruz” diye konuştu.
Ahiliğin ruhunda dürüstlük, üretmek, paylaşmanın olduğunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, “Ahilik teşkilatına baktığımızda bütün üstün meziyetlerin, ulvi değerlerin var olduğunu görüyoruz. Dürüstlük var, üretmek var, paylaşmak var, yüksek ahlak var, kardeşlik var, eli açıklık var, liyakat var, ehliyet var. Arayabildiğimizin bütün özelliklerin var olduğunu ve bu değerlerin yaşatıldığını görüyoruz. Bu değerlerin yaşatılmasının toplumun huzurunda, zenginleşmesinde sosyal olarak, ekonomik olarak güçlü olmasında ne kadar etkili olduğunu görüyoruz. O zaman hepimize düşen, ecdadımızdan aldığımız bu değerleri hep birlikte yaşatmak, daha yükseklere taşımaktır. Yükseklere taşımak için de samimiyetle bu ilkeleri anlamak, yorumlamak ve bu ilkeler doğrultusunda hareket edebilmektir” dedi.
Ahilik temalı fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından program, geleneksel Ahi pilavının ikram edilmesiyle son buldu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —