TİM Başkanı Gültekin: Maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatın rekabet gücünü zayıflatıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde düzenlenen “TİM Bölgesel İhracat Buluşmaları” programı Bursa’da gerçekleştirildi.

EKONOMİ 10.04.2025 12:44:29 92 0
TİM Başkanı Gültekin: Maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatın rekabet gücünü zayıflatıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde düzenlenen “TİM Bölgesel İhracat Buluşmaları” programı TİM Başkanı Mustafa Gültepe, UİB Koordinatör Başkanı ve OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in yanı sıra birlik başkanları ve çok sayıda ihracatçının katılımıyla gerçekleştirildi.

"Bölgesel savaşların ihracat siparişlerini zayıflatması, bir dizi sorun ihracat yapmayı zorlaştırıyor"

Açılışta konuşan Uludağ İhracatçılar Birlikleri (UİB) Başkanı Baran Çelik, "Uludağ İhracatçı Birlikleri olarak, 2024 yılında ihracatımızı önceki yıla kıyasla yüzde 6 artırarak 39 milyar dolara çıkardık. Birlik olarak ülke ihracatına ciddi katkı sunmaya devam ediyor, ülkemizin en büyük ikinci ihracatçı birliği olma konumumuzu sürdürüyoruz. Küresel talep daralması, özellikle AB ekonomilerindeki durgunluk, yüksek enflasyon ve maliyet artışları sonucu rekabetçiliğimizin azalması, bölgesel savaşların ihracat siparişlerini zayıflatması gibi bir dizi sorun ihracat yapmayı zorlaştırıyor." dedi.

"Küresel ticaret giderek daha karmaşık hale geldi"

Çelik, "Karşılaştığımız zorluklarla başa çıkmak, ihracatımızı daha ileri seviyelere taşımak adına istişare kültürünü güçlendirmeli, iş birliğini artırmalı ve ortak akılla hareket ederek süreçlerimizi daha etkin hale getirmeliyiz. Bölgesel ve sektörel bazda karşılaşılan sorunları ele almak ve bu doğrultuda yenilikçi stratejiler geliştirmek, ihracat potansiyelimizi daha da artıracaktır. Küresel ticaretin giderek daha karmaşık hale geldiği günümüzde, ihracatçılarımızın sürdürülebilir başarı elde edebilmesi için iş birliği ve dayanışma hayati önem taşıyor." diye belirtti.
 

Bursa'nın ülke ihracatı açısından stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültekin, "Bursa, 2024 yılı itibariyle yaklaşık 17 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye ekonomisine güçlü katkı sunmaya devam etmektedir. Otomotiv, tekstil, makine ve kimya gibi öncü sektörlerde öne çıkan Bursa, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise 4,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir." dedi.

"Hedeflere ulaşmak için ihracatta yıllık en az yüzde 7 büyüme gerekiyor"

Türkiye genelinde, yaklaşık 66 bin ihracatçının 2024 yılı itibariyle 262 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Gültekin, hedefin 2025’te 280 milyar dolar, 2028’de ise 375 milyar dolar mal ihracatı ve 200 milyar dolar hizmet ihracatı olmak üzere toplam 575 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirtti.

"Son 1,5 yılda maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatçımızın rekabet gücünü zayıflatmıştır"

Gültekin, "İlk üç ayda ihracat performansımız ocak ayında yüzde 5,8 artarken, şubat ayında yüzde 1,8 düşüş göstermiş, mart ayında ise yüzde 3,2 artmıştır. Bu tablo gösteriyor ki, 280 milyar dolarlık hedefe ulaşabilmemiz için daha yüksek büyüme oranlarına ihtiyacımız var. Son 1,5 yılda maliyet yapılarındaki ciddi bozulmalar, ihracatçımızın rekabet gücünü zayıflatmıştır. Özellikle işçilik maliyetlerindeki artış, sektörler arasında ciddi dengesizlikler oluşturmuştur. Asgari ücretteki yüzde 467’lik artış, üretim maliyetlerinin tüm bileşenlerini etkileyerek sanayicimizin uluslararası pazardaki rekabetçiliğini olumsuz yönde etkilemiştir." şeklinde konuştu.

"Enflasyon, kur ve faiz dengesinin yeniden sağlanması gerekir"

İhracatın artışı kadar, bu artışın tabana yayılmasının da önemli olduğuna söyleyen Gültekin, "Sadece belli başlı sektörlerde değil, tüm sektörlerde istikrarlı bir büyüme sağlanması gerekir. İhracatçı firma sayısı düşüyor. İhracatın sürdürülebilirliği için yeni firmaların bu sürece dahil edilmesi elzemdir. Mevcut ekonomik koşullar ve maliyet baskısı, yeni firmaların pazara girişini zorlaştırmakta, fiyat rekabetinde dezavantaj oluşturmaktadır. Burada hepimize düşen sorumluluklar var. Enflasyon, kur ve faiz dengesinin yeniden sağlanması, üretim maliyetlerinin kontrol altına alınması ve ihracatçıya yönelik destek politikalarının daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)

Haber Kaynak : ILKHA

Pakistan'da Okul Servisine Bombalı Saldırı

Brooklyn Köprüsü'ne gemi çarptı: 2 ölü, 17 yaralı

UNICEF: Gazze'de son iki aydır durum daha da kötüleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Sırbistan'a gidecek

Romanya'da cumhurbaşkanlığı ikinci turu başladı

Hırvatistan yerel seçimler için sandık başında

Somali'de askeri üs yakınında patlama

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Ukrayna: Rus saldırı helikopteri vuruldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 8 ölü

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Gaziantep'te Trafik Kazası: Bir Ağır Yaralı

Otomobil Refüje Çarparak Takla Attı: 1 Kişi Yaralandı

Adana-Pozantı Otoyolu'nda Tır Şarampole Yuvarlandı

Malatya’da Yük Treni Kamyonete Çarptı

Tur Otobüsüne Saldıran Beş Şüpheli Tutuklandı

Elazığ’da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 95 Şahıs Yakalandı

Bingöl'de 700 Kök Kenevir Ele Geçirildi

Seyir Halindeki Saman Yüklü Pikap Alev Topuna Döndü

Pendik'te Kan Donduran Cinayet!

Annesini Defalarca Bıçaklayıp Öldürdü

Zirai Donun Vurduğu Malatya'da Kayısı İhracatında Sert Düşüş!

“Malatya’mız İçin Taş Üstüne Taş Koyan Herkesten Allah Razı Olsun”

Malatya Çarşı Merkezi’nde İlk Teslimatlar Temmuz’da Başlıyor

Battalgazi’de Yeşil Dönüşüm: Alacakapı Mahallesi’ne Yeni Park

Yeşilyurt Belediyesi’nin Ücretsiz Spor Akademisi Kayıtları Başlıyor

Malatya’da Vatandaşlar Bayram Namazı İçin Camilere Akın Etti

Başkan Keskin’den Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Gökhan Gök’ten Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Er, Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

İl İl Bayram Namazı Saatleri

DEM Parti Sözcüsü Doğan: "İmralı Adası’na Gitmek Üzere Hazırlık Yapıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurdu

MHP, DEM Parti İle Bayramlaştı

Zor Şartlarda Görev Yapan Gazetecilere Ziyaret

Ağbaba; “Malatya’da Yıllardır Çevre Felaketi Yaşanıyor”

“Benim Tekrar Seçilme Veya Tekrar Aday Olma Gibi Bir Derdim Yok”

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Aile bağlarının zayıflaması, gençleri duygusal ve yönlendirilmiş kararlara sürüklüyor

Milletvekili Ramanlı: Halkın sorunlarını yerinde görmeden çözüm olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Adanalı gençler helal dairesinde bir araya geldi

Yıldırım İsabet Eden 95 Küçükbaş Hayvan Telef Oldu

Gaziantep'te Trafik Kazası: Bir Ağır Yaralı

Otomobil Refüje Çarparak Takla Attı: 1 Kişi Yaralandı

Zirai Donun Vurduğu Malatya'da Kayısı İhracatında Sert Düşüş!

Adana-Pozantı Otoyolu'nda Tır Şarampole Yuvarlandı

Malatya’da Yük Treni Kamyonete Çarptı

“Malatya’mız İçin Taş Üstüne Taş Koyan Herkesten Allah Razı Olsun”

Tur Otobüsüne Saldıran Beş Şüpheli Tutuklandı

DEM Parti Sözcüsü Doğan: "İmralı Adası’na Gitmek Üzere Hazırlık Yapıyoruz"

Göcek’te Tekne Alev Alev Yandı

Elazığ’da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 95 Şahıs Yakalandı

Türkiye Tarihinin Rekor İhracat Sözleşmesi Gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurdu

Malatya Çarşı Merkezi’nde İlk Teslimatlar Temmuz’da Başlıyor

Bingöl'de 700 Kök Kenevir Ele Geçirildi

Seyir Halindeki Saman Yüklü Pikap Alev Topuna Döndü

Pendik'te Kan Donduran Cinayet!

Annesini Defalarca Bıçaklayıp Öldürdü

Yüksekten Düşen Çocuk Ağır Yaralandı

Gaziantep’te 5 Kilo Skunk Ele Geçirildi: 1 Şahıs Tutuklandı

Tartıştığı Kadını Bıçaklayarak Öldürdü

12 Yıl Sonra Suriye Havayolları İstanbul’a Uçtu

Ambulans İle Çarpışan Otomobilde Can Pazarı

Polis Memuru Kalbine Yenik Düştü

2 ÖLÜ, 2 YARALI

Halk TV’nin Sahibi Hakkında Yakalama Kararı

Karpuz Yüklü Tır Devrildi: 1 Ölü, 3 Yaralı

Çocuklarının Evinde Eski Eşini Vurdu

Gözyaşları Sel Oldu

Batman'da Onlarca Dönüm Buğday Tarlası Kül Oldu

Yükleniyor