10104,85%-0,08
35,67% 0,13
37,46% 0,70
3180,65% 0,82
5102,07% 1,42
Dünya Kudüs Haftası kapsamında tertip edilen "Ümmetin Emaneti Kudüs ve Gazze" paneli düzenlendi. Panelde yapılan konuşmalarda önemli mesajlar verildi.
İTTİHADUL ULEMA'nın Diyarbakır'daki binasında düzenlenen panele HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever ile bazı STK temsilcileri, bölgenin alim ve kanaat önderleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Panel; İTTİHADUL ULEMA, Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları, Medrese Alimleri Vakfı, Peygamber Sevdalıları, Suffe Eğitim ve Dayanışma Derneğİ, Şehit Ali Haydar Bengi ve Özgür Kudüs platformu tarafından organize edildi.
Hafız Ömer Akgül hocanın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda İTTİHADUL ULEMA adına Molla Abdulkuddus Yalçın bir selamlama konuşması yaptı.
Ardından organizatör kuruluşlardan MEDAV adına Tayyip Elçi, Şehit Ali Haydar Bengi Medresesi adına Abdulbaki Ermiş, Özgür Kudüs Platformu Başkanı Süleyman Kızılçınar da birer kısa konuşma yaptı.
Dicle Üniversitesi Dr. Öğr. Görevlisi İlhan Baran'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk olarak İslami direniş hareketi HAMAS Sözcüsü Fevzi Berhum bir konuşma yaptı.
Ardından Prof. Dr. Metin Yiğit, "Boykotun Şeri Boyutu ve Devamlılığı" başlıklı bir sunum yaptı.
Müslümanların bugünkü olaylara karşısındaki tutumunun, iktisadı meselelerdeki davranışlarının nasıl olması gerektiği hususunun binlerce kez dahi tekrarlanmasında bir beisin olmadığını vurgulayan Yiğit, boykotun ticari bir mesele; gayrimüslimlerle, muhariplerle ticari ilişkileri sınırlandırma olduğunu söyledi.
Yiğit, "Boykot bizim Filistinli kardeşlere ya da diğer Müslümanlara yardımı sağlamanın yanı sıra bize yardımı var. Boykot etmekle kendimizi koruruz. Bu ahir zaman fitnesi içerisinde erimekten kendimizi muhafaza ederiz. Şahsiyetimizi, kimliğimizi, tutumumuzu muhafaza ederiz. Boykot bizi muhafaza eder? İkincisi, Müslüman müesseseleri, ticari kuruluşları güçlendiren alternatiftir. Zayıf da olsa Müslüman kuruluşlar güçlenme fırsatı buluyor. Boykot iyi niyetle yapılırsa alimlerimiz diyorlar ki ibadettir. Ticaret mubah bir şeydir ama markete gidip boykot ürünü alınmazsa, özellikle bu meseleden dolayı kardeşlerimize yardımdan dolayı Allah düşmanlarına destek vermemek niyetiyle ürünler alırsak normal ticaretimiz, normal bir alışverişimiz ibadet haline gelir." değerlendirmesinde bulundu.
Daha sonra Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tekin ise "Dünden bugüne ve Kudüs’ün durumu" başlıklı bir sunum yaparak Kudüs'ün tarihini sürecini anlattı.
Doç. Dr. Abdurrahman Ensari de "Gazze direnişinde Kur’anî değerlerin tezahürü" başlıklı sunumunda Kur'an-ı Kerim'den birçok ayet paylaşarak Gazze'deki direniş ve zaferle ilişkilendirdi.
Müslümanların münkere karşı duyarsız olamayacağını, her Müslüman'ın, elinden geleni yapması gerektiğini ve bunun şeri bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Ensari, "Aksa Tufanı ile 'Allah dinine yardım edene kesinlikle yardım edecektir' vaadi gerçekleşmiştir. İsrail, 100 yıldan beridir ABD ve batının sınırsız desteğiyle inşa edildi. Biden'ın lafını hatırlayın; 'israil olmasaydı onu icat etmemiz gerekirdi' diyordu. Gazze halkı bütün sıkıntılara rağmen vatanı terk etmemiş, mücahitleri yalnız bırakmamıştır. Böylece Allah'ın vaadi yeniden gerçekleşmiş,siyonistler ateşkesi kabul etmek zorunda kalmıştır." şeklinde konuştu. (İLKHA)