• BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,96% 0,03
  • EURO

    51,10% -0,61
  • GRAM ALTIN

    7260,62% -3,65
  • Ç. ALTIN

    11848,56% -2,98

Uzmanlardan "aşı karşıtlığı" uyarısı: Komplo teorilerine kulak asmayın

Son yıllarda Türkiye’de aşı karşıtlığı ve tereddüdü yaşanıyor. Halk sağlığı uzmanı Dr. Kaan Demirbaş, aşı karşıtlarının iddialarının komplo teorileriyle birleşerek yaygınlaştığını ve bunun toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

SAĞLIK 25.02.2025 15:16:16 195 0
Uzmanlardan

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son yıllarda aşılanma oranlarında belirgin bir düşüş yaşanıyor. Uzmanlar, bu düşüşün, başta kızamık ve boğmaca gibi hastalıklar olmak üzere büyük salgınlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Aşıların yaygınlaşmasıyla tarih boyunca pek çok ölümcül hastalığın yok olma noktasına geldiğini hatırlatan uzmanlar, toplumun bilinçlendirilmesi için bilime dayalı kampanyaların artırılması gerektiğini belirtiyor.

Tarihi süreçte aşının, birçok salgın hastalığın önlenmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Demirbaş, aşı sayesinde çiçek hastalığı, çocuk felci ve kızamık gibi ölümcül hastalıkların büyük oranda ortadan kalktığını, ancak hastalıklar gözden kayboldukça insanların bu tehlikeyi unuttuğunu ve aşı karşıtı söylemlerin güç kazandığını hatırlattı.

Bilimsel verilerin aşının uzun yıllardır güvenli olduğunu kanıtladığını belirten Dr. Demirbaş, toplumun sansasyonel ve yanıltıcı bilgilere değil, bilimsel gerçeklere dayanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, aşı tereddüdü yaşayan kişilere doğru bilgilerin sunulması gerektiğini ve aşılama oranlarındaki düşüşün ciddi sağlık riskleri doğurabileceği konusunda uyardı."

Aşı kararsızlığı endişe verici boyutta

Aşıların insanlık tarihindeki en büyük tıbbi başarılardan biri olduğuna dikkat çeken Dr. Demirbaş, "Elimizdeki verilerde de çocuklarını aşılatma konusunda kararsızlık yaşayanlar, aşılara güvenmeyenler veya doğrudan reddedenler var. Tereddüt yaşayanların bir kısmında ise aşıyı geciktirme eğilimi görülüyor. Ancak sağlık, ertelenebilecek veya geciktirilebilecek bir konu olmadığı için bu durum bizleri endişelendiriyor. Hem ülkemizde hem de dünyada aşılanma oranlarında maalesef bir düşüş yaşanıyor. Oysa aşı, tarih boyunca insan hayatının bir parçası olmuştur. İnsanlar var olduğu sürece çeşitli virüsler ve mikroplara maruz kalmış, bağışıklık sistemleri de bunlara karşı bir şeyler geliştirmiştir." diye konuştu.

Aşı karşıtlığı tarihsel bir yanılgıya dayanıyor

Aşıların tarihine bakıldığında, bağışıklama yöntemlerinin ilk olarak Türk toplumunda kullanıldığını belirten Dr. Demirbaş, "Orta Asya'da özellikle genç kızlar, ineklerde görülen çiçek hastalığına karşı bir bağışıklık kazanmak amacıyla, hastalıklı ineklerin çiçek bezi küllerini iğneyle alıp kendi koltuk altlarına enjekte ediyorlardı. Bu uygulama sonucu bölgede çiçek hastalığının ağır etkileri daha az görülüyordu. Türk toplumunda başlayan bu aşılama yöntemi, 1717 yılında İngiliz diplomatın eşi Lady Mary Montagu’nun İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında dikkatini çekti. Lady Montagu, bu yöntemi İngiltere’ye yazdığı bir mektupla duyurdu ve zamanla Avrupa’da da yayılmasını sağladı. Aşılanma ile ilgili terim olan 'vaksin' kelimesi de çiçek virüsünden türemiştir. Bilim ilerledikçe insanlar aşılama yöntemlerini daha da yaygınlaştırdı." ifadelerini kullandı.

Aşı reddi salgın hastalıkların geri dönmesine yol açabilir

Aşılanmanın yaygınlaşmasıyla birlikte, önceden ölümcül olan ve ciddi sakatlıklara neden olan hastalıkların giderek yok olmaya başladığına dikkat çeken Dr. Demirbaş, "Ancak zamanla, bu hastalıklar gözden kayboldukça insanlar bunların ciddiyetini unuttu. Salgın hastalıkların döngüsel bir eğrisi vardır: Hastalık ortaya çıkar, insanlar korkar, aşılanma ve tedavi yöntemleri uygulanır, hastalık azalınca insanlar unutur, aşılamaya önem verilmez ve hastalık tekrar yükselişe geçer. Günümüzde de benzer bir durum yaşanıyor. Çiçek hastalığını, çocuk felcini veya boğmacadan ölen bebekleri artık görmediğimiz için birçok insan bu hastalıkların tehlikesini hafife alıyor." dedi.

"Toplumda sansasyon yaratan fikirler, bilimsel gerçeklerden daha fazla ilgi çekiyor"

Aşılarla ilgili ortaya atılan bazı iddiaların bilimsellikten uzak olduğunu belirten Dr. Demirbaş, "Tarihi verilere baktığımızda, 1920'lerde ABD'de yalnızca bir yıl içinde 15 binden fazla insan difteriden hayatını kaybetti. Günümüzde ise ABD’de yılda sadece bir veya iki vaka bildiriliyor. Yine 1964-1965 yıllarında ABD’de 2 binden fazla çocuk kızamıkçıktan ölürken, 15 binden fazla hamile kadın düşük yaptı. Bugün ise yılda yalnızca birkaç vaka bildiriliyor. Bu değişimin tek sebebi var: Aşılanma. Ancak insanlar, aşının sağladığı bu büyük faydayı unutarak "Acaba zararlı mı?" diye sorgulamaya başlıyor. Özellikle toplumda sansasyon yaratan fikirler, bilimsel gerçeklerden daha fazla ilgi çekiyor. Aşı karşıtlarının iddiaları komplo teorileriyle birleşerek ön plana çıkıyor ve ne yazık ki bu durumla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Oysa doğruyu bilirsek bilimsel metottan uzaklaşmazsak hakikate ulaşırız." ifadelerini kullandı.

"Tek bir olumsuz yayına dayanarak aşıyı reddetmek doğru bir yaklaşım değildir"

Bilimin en büyük özelliği, kendi yanlışlarını düzeltebilmesidir." diyen Dr. Demirbaş "Bugün doğru kabul ettiğimiz bir şey, yarın yanlışlanabilir. Ancak aşıların güvenliğini değerlendirdiğimizde, 100 yıldan uzun süredir kullanıldığını görüyoruz. Örneğin, çiçek aşısının izi 90 yaşındaki bir adamın kolunda bile görülebilir. Bu, aşının uzun vadeli etkilerini değerlendirebileceğimiz geniş bir veri setine sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu kadar güvenli ve bilimsel olarak desteklenen bir yöntem varken, tek bir olumsuz vakaya dayanarak aşıların zarar verdiğini iddia etmek haksızlıktır. Aşılar hakkında binlerce bilimsel yayın var. Elbette bazı yayınlar art niyetli olabilir veya hatalı hesaplamalar içerebilir. Ancak elimizde 999 tane aşının faydalarını gösteren bilimsel veri varken, tek bir olumsuz yayına dayanarak aşıyı reddetmek doğru bir yaklaşım değildir. Aşı tereddütü yaşayan insanlara bilimsel metotlarla, doğru bilgileri sunarak yardımcı olmamız gerekiyor." şeklinde uyardı. (İLKHA)

Haber Kaynak : ILKHA

Malatya'da Korkutan Konteyner Yangını

İstanbul'da 1 Askerin Yaralandığı Operasyonda 5 Şüpheli Tutuklandı

Yazar Erdim: Aile İçi İletişime Önem Verilip Ekran Bağımlılığından Uzak Durulmalı

Batman'da Apartman Yangını Paniğe Neden Oldu

Belediye Başkanı Taşkın: 2026 Yılı İçinde Üstyapı Çalışmalarına Ciddi Kaynak Ayrılacak

Rusya Savunma Bakanlığı: İki Yerleşim Daha Ele Geçirildi

Mersin’de “Şiddete Dur De” Çağrısı

Malatya'da TOKİ Şantiyesinde Korkutan Yangın

Adana'da Akıntıya Kapılan İki Kişi İtfaiye Tarafından Kurtarıldı

Vali Yavuz: Son Finalin Bizimle Yapılabileceğini Unutmamalıyız

Doğanşehir’de Fransa Destekli Ortak Hayaller Eğitim ve Destek Merkezi Açıldı

Başkan Sami Er Mahalle Bakkalları ve Fırınlardaki Borçları Kapattı

Vefa Derneği’nden Vali Seddar Yavuz’a Ziyaret ve Plaket

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif İle Görüştü

ABD, Beyrut'taki Büyükelçiliğini Kapattı

Trump, Önce İran'ın Saldırma Hazırlığı Yaptığını İddia Etti

Milli Eğitim Bakanlığından Çekmeköy’deki Olaya İlişkin Açıklama

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Ve Yardımcısı Tutuklandı

Gaziantep'te Uyuşturucu Operasyonu: 165 Şüpheli Tutuklandı

Malatya'da "Huzur 44" Uygulaması

Benzin Ve Motorine Zam Bekleniyor

Bedelli Askerlikte Zam Oranı Belli Oldu

İran, Füzelerde Yeni Tip Patlayıcı Savaş Başlıkları Kullandı

BOTAŞ'tan Doğalgaz Açıklaması

Malatya'da 4,3 Büyüklüğünde Deprem

YKS Başvuruları İçin Son Gün

Diyarbakır’da Kaçak Silah Operasyonu

Malatya'da Kırsal Mahallelerde Yol Çalışmaları Sürüyor

Uçak Seferlerindeki İptaller 6 Mart’a Kadar Sürecek

Batman’da Baraj Gölüne Gömülen Araç 3 Gün Sonra Bulundu

Yükleniyor

Rusya Savunma Bakanlığı: İki Yerleşim Daha Ele Geçirildi

İran, Bahreyn'deki ABD 5. Filo Üssü'nü Hedef Aldı

Netanyahu: İsrail Ve ABD, İran Tehdidini Ortadan Kaldırmak İçin Saldırı Başlattı

Tahran Yeniden Bombalandı: İran Misilleme Yapıyor

Siyonist Rejim: İran'dan Füze Yağmuru Başlatıldı

Trump: İran'a Yönelik Geniş Çaplı Askeri Operasyon Başlattık

Tahran, Kum, İsfahan, Kirmanşah Ve Karac'ta Patlamalar

Yolcu Otobüsü Baykal Gölü'ne Düştü: 7 Ölü

Orban İle Zelenskiy Arasında AB Üyeliği Gerginliği

Brezilya’da Yolcu Otobüsü Devrildi: 16 Ölü, 44 Yaralı

Ceviz Kabuğundan Bilim Doğdu: Malatya Dünyaya Yeşil Yol Açtı

Şırnak’ta 116 öğrenci teknolojiyle buluştu

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Malatya'da Korkutan Konteyner Yangını

İstanbul'da 1 Askerin Yaralandığı Operasyonda 5 Şüpheli Tutuklandı

Batman'da Apartman Yangını Paniğe Neden Oldu

Malatya'da TOKİ Şantiyesinde Korkutan Yangın

Gaziantep'te Uyuşturucu Operasyonu: 165 Şüpheli Tutuklandı

Malatya'da "Huzur 44" Uygulaması

Diyarbakır’da Kaçak Silah Operasyonu

Batman’da Baraj Gölüne Gömülen Araç 3 Gün Sonra Bulundu

İstanbul’da İş Yeri Kurşunlama Ve Tehdit Olaylarına Karışan 7 Şüpheli Yakalandı

Sahte Polis Çetesine Eş Zamanlı Operasyon: 4 Tutuklama

Yazar Erdim: Aile İçi İletişime Önem Verilip Ekran Bağımlılığından Uzak Durulmalı

Belediye Başkanı Taşkın: 2026 Yılı İçinde Üstyapı Çalışmalarına Ciddi Kaynak Ayrılacak

Vali Yavuz: Son Finalin Bizimle Yapılabileceğini Unutmamalıyız

Doğanşehir’de Fransa Destekli Ortak Hayaller Eğitim ve Destek Merkezi Açıldı

Başkan Sami Er Mahalle Bakkalları ve Fırınlardaki Borçları Kapattı

Vefa Derneği’nden Vali Seddar Yavuz’a Ziyaret ve Plaket

Malatya'da 4,3 Büyüklüğünde Deprem

Malatya'da Kırsal Mahallelerde Yol Çalışmaları Sürüyor

Gazeteci Er: Darbelerin Karanlığını Unutturmamaya Kararlıyız

Umut Kervanı Ve Yetimler Vakfı'ndan Malatya'da Geleneksel İftar Buluşması

Siyasette Yeni Gerilim: Öztürk Yılmaz’dan Meclis ve YSK Çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Somaliland'ı tanıma kararı gayrimeşrudur, kabul edilemez

Hava Kuvvetleri Desteğiyle Karaciğer Grefti Malatya’ya Zamanında Ulaştı

CHP’nin Yeni Dönemi Anıtkabir Ziyaretiyle Başladı

TBMM ve Özbek Meclisi Başkanlarından Dostluk Mesajları Buhara’da Verildi

BBP Yalova'da Gücünü Gösterdi: "Yalova, Marmara'nın Nefes Alan Şehri Olacak"

Bakan Bayraktar: Diyarbakır'ın Petrol Şehrine Dönüşeceği Sürece Doğru Giriyoruz

Erdoğan: “Ülkemizdeki Konteynerlerin Gazze’ye Sevki Sahada Ciddi Bir Rahatlama Sağlayacaktır”

Erdoğan, Erhürman'ı Tebrik Etti

CHP'den Gazeteciye Çirkin Saldırı!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13