Hangi spor branşında olursa olsun antrenör sporcunun teknik, taktik, biomotor özellikler bakımından gelişmesini sağlayan ve sporcuların gelecekteki yaşamı için birikim yapan kişidir. Bu sebepten dolayı antrenörlere çok büyük görev düşmektedir.
Antrenörler hangi branşta olursa olsun antrenman esnasında sporcunun uyguladığı yada uygulamadığı herhangi teknik, taktik eksikliği olduğunu , hareketlerinin de yavaş olabileceğini bilmesi gerekir.Bunu fark ederek sporcu üzerinde baskı kurmamalı ve ona zorlayıcı hareketler yaptırarak sporcunun gelecekteki spor yaşantısını tehlikeye atmamalıdır.
Bu sebepten dolayıdır ki her ne olursa olsun sporcunun gelişimini takip ederek ve eksikliklerini test ederek tespit etmelidir.Bunun yanında testlere devam ederken antropometrik ölçümü de yaparak sporcunun fiziksel gelişimini de incelemelidir.Sonuncunu da sporcuya bildirip çözüme kavuşturmalı.Sporcuya hazırlamış olduğu planlamada dikkat etmesi ve devamlı tekrar yapılması belirtilerek aradaki açığı kapatması sağlanır.
Sporcunun katıldığı maç yada antrenmanlarda alaycı, aşağılayıcı ve tehdit edici herhangi bir cümleler sarf edilmemeli. Maç sırasında elde edinilen yenilgi karşısında ‘’böyle giderse yapamazsın, olmaz hiç olmaz yada böyle devam edersen ,sindirici, yıkıcı , aşağılayı ‘’gibi cümleler asla kurulmaya çalışmamalı. Sonucunda siz kazanırsınız.Sporcuyu yaklaşım üslubunuz ne kadar olumlu olursa sporcu kendini güvende hissederek diğer maçlara daha hırslı, daha motive olmuş ve korkularını atmış olarak başarılı olmasını sağlarsınız.
Antrenörler maç yada antrenman sırasında nelerinin eksik olduğu,nerede ne yapmasını gerektiği almış olduğu notlarla hem sporcunun hem de kendinizin işini kolaylaştırmış oluruz.Burada uygulanmak istenen sporcunun gelecekte daha başarılı olması için yeniden program hazırlanarak eksikler tamamlanmış olur.
Anlaşılıyor ki bir antrenör planlı, programlı, disiplinli, özverili olduğunda saldırgan davranış sergilemesi azalmış olur.Bir antrenör sergilediği tavır ile sporcusunun da başarısında etkilidir.O nedenle bilinçli hareket etmelidir.Sporcunun disiplinli çalışmasını ettirebilmek için yaklaşım, üslup ve ses tonunuzla birlikte aradaki iletişim güçlü olmalıdır.Antrenmanlarda sporcunun sevdiği , keyf aldığı , kurmuş olduğu hedeflerinin gerçekleşmesi için en büyük görev antrenörlere düşmekte.Sporcunun ilerlemesi ve gelişmesi için en iyi programı hazırlayıp yardımcı olmalı.
Antrenör; antrenmanda olsun, maçta olsun sporcuya zihinsel, duygusal, tehdit edilmesi ,seviyesinin üstünde hareketler yapılmasını istemek sporcunun sakatlanmasına, motivasyonun düşmesine ve hatta sporu bırakmasına sebep olursunuz.Sporcu üzerinde psikolojik çöküntülere ve isteksiz olmasına neden olursunuz.Hata yaptığı an sporcuya olmadık hakaretler, küçümsemeler ve sözle psikolojik baskı uygulamak sporcuya zarar verir.
Antrenörlerin amacı sporcuyu eğitmek, sporu sevdirmek, sporcunun başarıya ulaşması için ona uygun program hazırlamak .Her zaman daha iyiye gidebilmesi için düzgün teknik , taktik beceriye ulaşması için gayret sarf etmeli .Programlı ve sistematik çalışmalar sonucunda hem antrenörlük kariyeriniz hem de yetiştirdiğiniz sporcular başarı elde etmesi açısından çok önemlidir.