Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık % 85-90'ını Malatya karşılamaktadır. Malatya kayısısı dışında Türkiye ve Dünyanın farklı bölgelerinde yetişen kayısı çeşitleri genellikle sofralık olarak tüketilmektedir….
Türkiye'deki yaklaşık 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna sahip Malatya'da, yaklaşık 50 bin aile geçimini bu üründen sağlamakta.
Türkiye'de 'Antep baklavası' ve 'Aydın inciri'nden sonra Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alan üçüncü ürün olan 'Malatya Kayısısı' ortalama her yıl yüzün üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.
Malatya ekonomisinin lokomotif ürünü olan kayısı Türkiye ve Dünya piyasasında hak ettiği yerde değil.. Oysa Malatya ve Bölgesinde yetişen kayısı hem sofralık hem de kuru kayısı olarak üretilip tüketime sunulmakta…
Kayısıda en büyük sorun pazarlama , sulama , işçilik ve ilaçlama sorunudur.. Üretici açısından sulama sorunu son yıllarda görülen en büyük sorundur. Susuzluk yüzünden son yıllarda kayısı ağaçları kurumuş üretici kuruyan kayısı ağaçlarını kesmek zorunda kalmıştı.. Üreticinin belini büken bir diğer konuda sulama esnasındaki yüksek düzeydeki enerji giderleridir. Birde buna ürünün yaşken toplanması ve kuru kayısı haline gelirken işçi giderlerinin çok yüksek olmasını ekleyin…
Özellikle son yıllarda Malatya’da yaşanan iklim değişiklikleri ve çevresel faktörler kayısı üreticilerinin en büyük korkulu rüyası haline gelmesine sebep oldu. Hemen hemen her yıl don , Dolu ,kuvvetli yağışlar ve çeşitli hastalıklar Malatya’da kayısı rekoltesinin düşük olmasının en büyük sebeplerindendir.
Türkiye için çok önemli olan Malatya kayısısında her yıl yaşanan bu sıkıntıların giderilmesi için Fındıkta olduğu gibi alan bazlı destek olduğu gibi taban bir fiyatı da olmalı. Devlet fındığa sahip çıktığı gibi kayısıya ve kayısı üreticisine de sahip çıkmalı.
Maalesef Malatya kayısına yeterince sahip çıkılmadığı için Malatya Kayısısını da çok Dünya pazarına İspanya , İtalya , İsrail , Fransa ve ABD gibi ülkeler pazarlıyor..
Kayısı konusunda bir devlet politikasının olması gerekir. Bunun için Malatya Ticaret ve Sanayi Odası , Malatya Ticaret Borsası , Malatya Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı , Üniversiteler , Valilik ve Belediyeler ile Malatya’lı Siyasiler ve Bürokratlar bir araya gelip kayısıya sözde değil icraat ile sahip çıkmalı…