Haziran ayının ortasında Türkiye’nin farklı bölgelerinde yoğun bir şekilde yağan Kuvvetli Yağmur , Dolu ve Fırtına bir çok ilde can ve mal kaybına neden olurken bu yağışlardan Malatya ve Bölgesi de ciddi bir şekilde zarar gördü.
Özellikle yoğun bir şekilde yağan Kuvvetli Yağmur , Dolu ve Fırtına Malatya’nın bir çok ilçesinde can ve mal kaybına sebep oldu..
Yağışlardan en çok etkilenen ilçeler Hekimhan , Doğanşehir , Kuluncak , Darende , Akçadağ ve Arguvan oldu..
Hekimhan ve Akçadağ’da yıldırım düşmesi sonucu iki vatandaşımız hayatını kaybetti.
Yağışların yoğun olduğu bu ilçelerde başta Kayısı , Kiraz , Ceviz , Elma , Tut ve bir çok meyve bahçesi zarar görürken ekili alanlarda neredeyse hiçbir mahsul sağlam kalmadı. Eski yapı olan evlerin ve sokakların alt ve üst yapısı büyük zarar gördü. Hayvanlar ahırlarda telef oldu.
Yazın bu tip afetler yaşanırken , Kışın ise özellikle Hekimhan , Arguvan ve Elazığ Sivrice Merkezli Doğanyol Depremi büyük bir paniğe sebep olurken ciddi anlamda Evlerde ve kamu binalarında büyük hasarlara neden oldu.
Görünen o ki Tabiat ana insanoğlunun bu hoyratça ve bilinçsizce davranışını cezalandırıyor.
İnsanlar oturdukları evleri sağlam yapmazken bir de evleri ve binaları dere yataklarına ve heyelanlı bölgelere ben yaptım oldu mantığı ile inşa etmeleri can ve mal kaybının büyük olmasına davetiye çıkarıyor.
Tabiat Ananın ve Doğanın döngüsü içerisinde gelişen bu Doğa Olaylarına insanoğlu ne kadar hazır , Malatya’lılar ne kadar hazır ?
Artık bütün Dünyanın birinci sorunu haline gelen Küresel Isınma ve İklim Değişiklikleri Türkiye’nin ve Malatya’nın da iklimini değiştirdi.
Peki Malatya’da da İklim Değişiklikleri bu denli hızlı değişirken özellikle Yerel Yöneticiler , Belediyeler, İl Afet Birimleri , Üniversiteler , Kamu Kurum ve Kuruluşları ve Hastanenler Doğa bu denli hızlı değişirken bu değişime hazırlar mı ?
Bahsi geçen bu Kurum ve Kuruluşlar Yöneticileri ve Personelleri Aniden oluşabilecek bu Doğal Afetlere ve Depremlere karşı ne kadar hazırlıklılar ?
Araç gereç ve Ekipmanları hazır mı ?
Özellikle Malatya Valiliği , İlçe Kaymakamlıkları , Asker ve Emniyet Personeli , Sağlık Personelleri , Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri , İtfaiye , Arama Kurtarma Birimleri kısacası Malatya Şehri olası bir Depreme ve Doğal tüm Afetlere karşı ne kadar hazırlıklı ve Bilinçli …..
Sadece Kamı Kurum ve Kuruluşlar mı Depreme ve Doğal tüm Afetlere karşı ne kadar hazırlıklı ?
Peki Vatandaşlar , Öğrenciler , Çocuklar , Anneler , Babalar Deprem ve Doğal Afetler Konusunda bilinçli ve hazırlar…
Esas sorulması gereken soru 1.ci Derecede Deprem Kuşağı Bölgesinde bulunan Malatya Şehri alt yapısı , Üst yapısı , Ekipman ve İnsan gücü ile kısacası her alanda Doğal Afetler ve Depremlere ne kadar hazırlıklı doğrusu çok merak ediyorum..
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal daha önce Malatya Depremi ile ilgili çok önemli açıklamada ve uyarıda bulunmuştu..
Prof. Dr. Mehmet Önal Malatya Merkez ve özellikle kırsal kesimindeki yapıların çoğu çürük 'Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayların aktif halde. Aktif hal demek , sürekli deprem üreten fay demek. Onun için gelecekte de mutlaka büyük depremler olacak. Biz bunun zamanını bilemiyoruz. Zamanı bildiren herhangi bir mekanizma, bir fiziksel veri yoktur' şeklinde açıklamada bulunmuştu.
Evet Depremin ve Doğal Afetlerin ne zaman olacağını ancak Allah Bilir….
Tabi ki bizler insanoğlu olarak üzerimize düşen görevleri hakkıyla yerine getirip ,önlemleri ve tedbirleri alacağız. Takdiri de tabi ki Allaha bırakacağız…