Son günlerde sosyal medyada , yazılı ve görsel basında görür ve duyar olduk okul içinde şiddet olaylarında artış var.Neler oluyor bizim çocuklarımıza?Son günlerde yaşanan okul içinde can ciğer gördüğü arkadaşınla birbirine uygun olmayan davranışlar sergilemekte.
Yaşanan olaylardan dolayı Milli Eğitim Bakanlığı ,caydırıcı önlemler almak için harekete geçmiştir.Böylelikle Okullarda sosyal sorumluluk çalışmaları zorbalıkla mücadele olarak dersi müfredat olarak kabul edildi.
Okullarda önlem alamaz isek sosyal ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabileceğimiz gün gibi ortada.Okul içinde yaşanan şidet olayları kabul edilir gibi değil.Her aile çocuğunu eğitim, kendini geliştirmesi topluma faydalı bireyler ve gelecek nesillere örnek olması için gönderilmekte.
Çocuklar arkadaşlık ilişkilerini kötüye kullanır oldu.Böylesine davranışların sürdürülüyor olması duygusal, psikolojil ve fiziksel olarak sağlıklarına zarar verebilecel davranışlar sergilemesi hoş değil.Okul öğrencileri grup içinde yada yalnız olduklarında dış görünüşü, ismi yada kendine malzeme olarak gördüğü herhangi birşeyle alay etmesi, küçük düşürmesi, arkadaşını aşağılayacak , rencide edicek söylemlerde bulunması ve hatta daha ileriye giderek tehdit etmesi, korkutması suç unsurudur.
Kendini ne olarak ilan ettiyse işlerini yaptırmak, baskı uygulamak,arkadaşının dışlanması için elinden geleni yapması, durup dururken omuz atması, onun düşmesi için ayağına çelme takması düzenlenen aktivitelerde yer almaması engellemek daha da ileri giderek fiziksel şiddet uygulaması.
Saygı değer anne ve babalar arkadaşının uyguluyacağı zorbalığa maruz kalan çocuklarımızda bir çok belirtiler fark edebilirsiniz.Çocuklarda aniden ortaya çıkan duygusal değişimler, okula gitmemek için mazeretler sunması, okul ortamından uzaklaşmak istemesi, sosyalleşmekten uzak kalması isteği ve çocuklarda fiziksel şiddet uygulanmış olabilir izleri saklıyor olabilir.Çocuklarımızı takip etmeyi ihmal etmeyelim.
Şunun aklımızdan asla çıkarmayalım arkadaş zorbalığı sadece lise, orta ilk okul dönemlerinde değil ana okullarda da görülmektedir.Anlaşılıyor ki eğitimin her döneminde karşımıza çıkabilir ve önlem almayı unutmayalım.
Çocuklarımızla iletişimimiz güçlü olmalı.Çocuklarımızla düzenli olarak konuşup onları anlamaya çalışarak yardımcı olmalıyız. Okul ile iş birliğimiz güçlü olmalı ki arkadaş zorbalığı ile karşı karşıya kalındığında okul ile iletişime geçebilmeli.Çocuklarımızın ev içinde güvenliğini sağlamak için destekleyici ortamınız her zaman hazır olmalı.
Okul içinde son zamanlarda yaşanan arkadaş zorbalığı ile mücadele için işbirliği ve bilinçli hareket ile başarı elde edilerek sonuca ulaşılır.Aileler, öğretmenler ve uzmanlar çocuklarımızı korumak adına bir araya gelerek arkadaş zorbalığına el birliği ile sıfıra indirgemeli.Çocuklarımızın sağlığı geleceklerinin aydınlık olması için çok önemli unsurdur.Hep birlikte Okulda sağlıklı ve kaliteli eğitim için ‘’arkadaş zorbalığına’’ hayır diyelim.