Şükrü Gökçe

Tarih: 22.09.2024 20:39

Sahipsiz Şehir MALATYA ,

Facebook Twitter Linked-in

 

Başlığa bakıp öyle Malatya’yı sahipsiz sanmayın Anadoluyu Türklere yurt yapan Battalgazinin torunları sahipsiz kalır sanmayın , kendini memleketine adamış 6 milletvekilimiz , biri büyükşehir belediyesi olmak üzere 13 ilçe başkanımızla birlikte 14 tane belediye başkanımız 70 küsür dernek ve sivil toplum kuruluşumuz ve sayısını bilmediğim basın organlarımız var …

Tüm bunlar varken Malatyaya sahipsiz şehir demek sahiplere haksızlık olur , bizim sorunumuz galiba sahipsiz olmakla değil sahiplere sahip olmamakla alakalı .

Sahiplere sahiplik ehliyeti verdikten sonra onlara sahip olamıyoruz , aramıza mesafeler giriyor görmüyorlar , duymuyorlar , konuşmuyorlar . Makamlarının büyülü ihtişamına kapılıp onları o makamlara getiren halkı kaderleri ve kederleri ile baş başa bırakıyorlar . Bağırsan sesini duyuramazsın , bu noktada top yekün sesini yükseltmen gerektiğinde sivil toplum kuruluşlarına iş düşmekte , ama maalesef 70 küsür dernek ve sivil toplum kuruluşunun 7 tanesi bile bir araya gelip bu halkın sesi olmaya yeltenmiyor . Kimisi iktidara yakın olmak için sus pus , kimisi siyasi söylemlerle birilerinin adamı olarak yaftalanmaktan korkmakta . Oysa STK lar halkın sesidir , hiçbir güç , makam ve menfaat gözetmeden halkın sesi olmaya , bu uğurda iktidara muhalefet , halkın menfaatleri için muhalefete dahi muhalefet etmekten çekinmemelidir .

Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 şubat depreminden sonra aynı kaderi yaşamış diğer iller ile Malatyayı mukayese ettiğimizde depremde en fazla zarar gören Kahramanmaraş , Hatay ve Adıyamandan sonra Malatyanın bugününü gözönüne alırsak Malatyanın üvey evlat muamelesi gördüğünü anlamak hiçte zor olmaz . Malatya deprem sonu yaşadığı olumsuzluklar nedeni ile kalife eleman ve beyin göçü vermiş , büyükşehir statüsünü bile kaybedecek nüfus göçü vermiş bir şehir . Malatya nüfusunu ayakta tutan bir avuç toprağı için memleketini terketmeyen köylülerimizdir . 

Peki bu yıl köylülerimize reva görülen muamelenin müsebbibi kimlerdi , Malatya ekonomisini ayakta tutan kaysı üreticisinin ahını alanlar kimlerdi , üreticinin masrafını bile karşılamayacak fiatlarla kaysısını satmasını bekleyip Eylül ayına kadar Kaysı taban fiatını açıklamayan TMO dan hesap sorulabilecekmi , Merkez konteyner kentlerde yaşayan halka bedava elektrik su veren ama köylü kardeşimin konteynerında kullandığı suyu ücretlendiren belediyeye hesap sorulabilinecek mi.

Niyetim burada sorunları sıralamak değil , şayet öyle bir niyetim olsaydı ben sorunları sıralamaktan siz okumaktan sıkılırdınız . Niyetim şu ki , sahiplere sahip çıkın zira onlar size sahiplik etmeyi çoktan unutmuş , sahipler sahiplenilmiş … Sesimizi duyurmak istiyorsak bir olmak birlik olmak zorundayız , bu şehrin menfaatleri için iktidara da muhalefete de muhalefet edecek , doğruları muhattabının gözünün içine baka baka söyleyecek STK lara ve basınımıza ihtiyacımız var . 

Unutmayalım ki bizim sahiplenilmeye değil , kendi özgüvenimize ve haklarımıza sahiplenmeye ihtiyacımız var . Zira gücünü kendinden almayan hiçbir oluşum , birey , topluluk ilelebet güçlü kalamaz . Kadim şehir Malatyamıza sahip çıkalım . Şerefli ve cesur Basınımız ve Sivil Toplum Kuruluşları ile bu mümkündür , yeter ki kendi gücünüze güvenelim.

 

                                                                                          

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —