Ülkemizde bölgeler arasında görülen iklim değişiklikleri , iklim farklılıkları , öncelikle mevcut yükselti farkının ve denizlere olan uzaklığının sonucundan kaynaklanmaktadır.Bunun yanında üçdeğişik farklı hava kütlesinde Afrika, Atlas ve Sibirya iklim farklılıklarını ortaya çıkarmaktadır.
Orta kuşak içinde yer alan ülkeler yıl içinde yağışlı , kış ve kurak ,yaz aylarındada olmak üzere iklimlerde farklı dönemler bulundu.Geçmiş dönemlerde ülkemiz yıllık yağışlarının % 35 kış aylarında alırdı.Bunun devamında ilkbahar ve sanbahar mevsimlerinde görülürdü. Yaz aylarında ise bu oran %11 düşmekteydi..Ancak son yılda görüldüğü üzere iklim değişikliği sebebi ile ülkemiz gözle görülür biçimde mevsim kaymaları oldu.
Kış mevsimini daha çok soğuk havalar ve yağışsız geçerken yağışları yaz mevsiminin başlarında görmeye başladık. Ülkewmizde bölgeler arasında görülen kuvvetli iklim farklılıkları her şeyden önce son yıllarda oldukça çok fazla etkileyen Atlas ve Basra alçak basınçlarının etkisi ile yağış alan yerlerin ise kurak geçmesine sebep olmaktadır.
Hava kütlesi ve buna bağlı olan cephe sistemleri hava kütlelerin Kuzey ve Güneye olan hareketleri sırasınsa kararsızlık kazanması yağışların belli bölgelerde yoğunlaşmasına sebep olmaya başladı.Özellikle Karadeniz , sahilinde yoğunlaşan yağışlar sel felaketlerine neden olmaktadır.
Bundan dolayı iç ve içi batı, Güney Doğu, Doğu Anadolu , bölgeleri beklenen yağışlardan mahrum kalmaktadır. Kıyı Bölgelere ulaşan nemli hava kütleleri Kuzey Anadolu Dağları ve Torosların, dış yamaçlarında yükselir ve kıyı kuşağı ile bu dağlara bol yağış düşmektedir. Ancak buna karşılık iç kısımlara ulaşan hava kütleleri taşıdıkları nemin önemi bir kısmı bırakıldığı ve dağları aştıktan sonra alçaldığı için ısındığından dolayı daha az nem barındırmaktadır.
Bu sebepten dolayı iç bölgelerde yağış , kıyı bölgelere oranla azdır.Ülkemizde en fazla yağış alan yerlerin kıyı kuşağına giren alanda yer aldığı içinyağış görülür.Buna karşılık iç bölgelerde yağışlar gözle görülür şekilde azalmaktadır.
İç bölgelerde kış mevsiminde yüksek basınç koşulları nedeni ile yazın yüksek olan sıcaklık yoğunlaştırmayı zorlaştırması ,yağışların bu alanlarda daha az etkili olmasına sebep olur.Hakkari’den, başlayarak Güneydoğu Anadolu Bölgesini içine alan geniş bir hat olan Konya merkezli Güneydoğu, Kuzeybatı hattını birinci derecede kurak bölge olarak karşımıza çıkmakta.Özellikle Afyon, Kütahya, Denizli,Uşak,ikinci derecede kuraklık yaşayabilecektir.Ayrıca buna ilaveten Muğla, Aydın, İzmir,Balıkesir ve iç kısımlarıda üçüncü derece kuraklığa maruz kalacaktır.Bu sebepten dolayıdır ki iklim şartları tarımı nasıl etkisi altına alacaktır bilinmez.Hakkımızda hayırlısı bakalım.