FERAH USLU

Tarih: 25.07.2024 21:48

Spor Ahlakı

Facebook Twitter Linked-in

 

Spor insani değerlerinin yüceltiği belirli ölçü ve beceri gerektiren ve evrensel kuralları olan yarışmalı etkinliktir.

 

Spor ahlakı denilince ekonomik ve politik ilişkilerin bütününü oluşturup toplumsal değerlerin göstergesidir.

 

Sporcunun rakibine  ve kendisine olan saygının göstergesidir.Spor ahlakı saygıya, birliğe , beraberliğe , dostluğa, kardeşliğe,sportmenliği içine alan insani değerlerin bütünüdür.Sportif olaylar standart , düzenli ve sağlıklı ortamda net kurallar içinde adilce oynanmalıdır.Toplumun belirlediği evrensel değere saygılı olmalıdır.

 

Sporcu rakibine psikolojik ve fizyolojik zarar  vermeden , rakibini oyunun içinde ortağı olarak görerek saygı göstermeli.Spor ahlakında toplumsal değerlara bakacak olursak sorunun öncelikle sporcu,,, antrenör, yöneticiler  ve taraftarlar arasında gelişen olaydır. Olumsuz gelişen olayların olumluya dönmesi  ile izlenebilir , anı yaşanabilir  bir yarışma olabilir.

 

Özellikle yüksek fiyatlarla transfer olan saporcular, yöneticiler ve antrenörler sporu eğlenceli, yarışma,ruh ve beden sağlığı olarak görmemekle başarıya ulaşmak adına denmenen her yol mübahtır diye düşünülmekte.

 

Burada  önemli husus sporcu önce kendine,karşı rakibe, spor severlere, antrönerlere, yöneticilere ve kamuoyunu içine alan saygı çerçevesinde içine alan yaşam görüşüdür.Kazanmak çok önemli düşüncesini kabul etmez.Kazanmaktan daha önem taşıyanb  spor ahlakı ve yazılı olmayan kuralları ortaya çıkmaktadır.Yarışmada hedefe yaklaşan sporcunun  bir ekipmanın olmaması yada sporcunun müsabaka esnasında sakatlanma esnasında yaışmayı kaybetmeyi göze alarak yardımına koşmasıdır.Spor insanlık görevlerini yerine getirmiyorsa yaşamı dışında kalmış olarak adlandırılır.

 

Sporun kalitesini sporun içinde kendi kuralları ve içinde barındırdığı  kuralları toplumun değer yargısını oluşturmaktadır.Sporun içinde olan kurallar  toplum değerlerinin dışında kalması asla düşünülemez.Spor sporcunun bulunduğu ortamda olsun , ülkeler arası olsun dostlukların kurulması  spor aracılığı ile daha sağlam ve güçlüdür .

 

Fakat profesyonel olarak mesleki olarak görülen sporda toplumsal değerler asla unutulmamalıdır.Spor ahlakı olmayan sporcu ve yöneticiler spordan uzak tutulmalıdır.TürkiyeCumhuriyet’i kurucusu Atatürk’ün, bu sözünü asla unutmayalım’’ Ben Sporcunun zeki , çevik ve ahlaklısınıseverim’’ bu sözlere bağlı kalmalıyız.Ahlak ; bireylerin toplum içinde hal ve hareketleri,birbirine karşı tutumları, birbirleri ile ilişkilerde düzenlemek amaçlı kabul ön görülmüş kurallar olarak tanımlanır.

 

Ancak bu kurallar yazılı olmayıp, toplumumuzun uyduğu kurallardır.Sporcunun uyması gelen kuralın başında ahlaklı  dürüst olmalıdır.Kısacası centilmenlik alçakgönüllülüktür. Sorumluluk sahibi olan sporcular  eşit koşullar ve eşit şartlarda  etik kurallar ve yarışma kurallarına göre yarışırlar.Kazanmak adına her türlü dalaverayı, spor ahlakına uymayacak spor ahlakını ve disiplinin çiğneyen  ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Spor ahlakının gelişmesi içineğitim kurumlarının bu konu üzerinde çok ciddi çalışmalar uygulamaları gerekmektedir.Spor ahlakı bunu gerektirmektedir.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —