• BIST 100

    10110,44%1,12
  • DOLAR

    40,05% 0,03
  • EURO

    46,91% -0,15
  • GRAM ALTIN

    4241,11% -0,21
  • Ç. ALTIN

    6808,22% -0,10

Doç. Dr. Çakmak: "Lösemi tedavisinde yüz güldürücü sonuçlara ulaşılıyor”

Doç. Dr. Çakmak: "Lösemi tedavisinde yüz güldürücü sonuçlara ulaşılıyor”

GÜNDEM 30.10.2024 22:01:17 134 0
Doç. Dr. Çakmak:
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Hematolojisi-Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Mine Çakmak, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
Çocukluk çağı lösemisinin, kemik iliğindeki öncül hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucunda, kemik iliğinin kötü huylu (malign) infiltrasyonu sonucu oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hatice Mine Çakmak, “Bu kötü huylu hücrelerin kemik iliğinin işgali sonucunda eritrosit, beyaz küre ve trombositleri üreten hücrelerin sayıları oldukça azalır ve kaybolabilir. Kan hücrelerinin üretilememesi sonucunda, hastada beyaz küre düşüklüğü, kan pulcuklarında düşüklük ve hemoglobinde düşüklük meydana gelir. Kan hücrelerinin düşmesi sonucu, kansızlığa bağlı solukluk, kan pulcuklarında düşmeye bağlı ciltte pembe noktalar ve morarmalar, burun ve ağız içi kanamalar oluşabilmektedir. Ateş, beyaz kan hücrelerindeki düşüklüğe bağlı gelişebileceği gibi, kansere bağlı da görülebilir. Eklem ağrısı, diz ağrısı, dizde şişlik, santral sinir sistemi tutulumunda nörolojik bulgular, erkek çocuklarda testis tutulumu varsa testiste şişlik meydana gelebilmektedir” dedi.

“Akut ve kronik lösemi olmak üzere ikiye ayrılır”
Löseminin akut ve kronik lösemi olmak üzere ikiye ayrıldığına işaret eden Hatice Mine Çakmak, “Akut lösemi, akut lenfoblastik lösemi (ALL), akut miyelositer lösemi (AML) olarak sınıflandırılabilmektedir. Tüm çocukluk çağı lösemilerinin yüzde 75’ini ALL, yüzde 20’sini AML, yüzde 5’den azını da kronik miyelositer lösemi (KML) oluşturur. Juvenil myelomonositik lösemi, kronik myelomonositik lösemi ve kronik lenfositik lösemi çocuklarda daha da az sıklıkta görülür. ALL, B hücreli ALL ve T hücreli ALL olarak ikiye ayrılır. AML de MO-M7 olmak üzere morfolojik olarak 8’e ayrılır. Ancak, son yıllarda kötü huylu hücrelerdeki mutasyonların ön plana çıkmasıyla, AML genetik olarak da sınıflanmaktadır” diye konuştu.

“En sık görülen akut lenfoblastik lösemidir”
Lösemi hastalığının seyri hakkında bilgi veren Çakmak, “Akut lenfoblastik lösemide 1 yaş altında veya 10 yaş üstünde tanı almak, erken T hücreli alt tipine sahip olmak, tanı beyaz kürenin yüksek olması, kemik iliğinde kötü gidişatla alakalı genetik özelliklerin tespiti, tedavi sonrası kalıntı hastalık, hastalığının seyri konusunda fikir vermektedir. Akut miyeloid lösemide de alt tip, kanser hücresindeki genetik mutasyonlar, tedavi yanıtı, daha önce kanser geçirmiş olmak gibi faktörler hastalığın gidişatını olumsuz etkilemektedir. Akut lösemilerden en sık görülen akut lenfoblastik lösemidir” şeklinde konuştu.

Bu hastalığın teşhis süreci hakkında bilgi veren Çakmak, “Hastanın öykü, fizik muayenesi, özgeçmiş, soy geçmiş gibi bulgularından sonra kan değerlerine bakılır. Periferik yayma her hastada mutlaka değerlendirilir. Kesin tanı kemik iliği aspirasyonu ile konmaktadır. Kemik iliği biyopsisi, bazı özel durumlarda yapılmaktadır. Kemik iliği aspirasyonu ile alınan örneklerden, hücrelerin mikroskopta incelenmesi, akım sitometri ile hücre tipi tayin ve genetik çalışmalarla hastalık hakkında gidişatla veya kalıntı hastalıkla ilgili bilgiler edinilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Bu gıdalar önerilmiyor”
Lösemi hastalığının temel tedavisinin kemoterapi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çakmak, “Dışarıda maske takılması, hijyen kurallarının artırılması, enfeksiyon önlemlerinin alınması çok büyük önem taşımaktadır. Beslenme düzeni, kabuğu soyulan tüm meyveler, kaynamış, pişmiş yiyecekleri içerir. Asitli içecekler, turşu, cips ve şekerli gıdalar önerilmez. ALL ve AML tedavisi farklılık gösterir. ALL’de kızlarda 2.5 yıla, erkeklerde 3.5 yıla kadar varabilen tedavi süreci varken, AML’de 6 aylık tedavi veya kötü genetik risk faktörünün olması durumunda alljoenik (başka bireyden) kemik iliği kök hücre nakli gerekebilmektedir. Kemoterapi süresince ve bitiminden bir yıl sonrasına kadar çocuk hasta, okula gidemeyeceği için evde eğitim gibi imkanlardan faydalanabilmektedir. Kronik miyeloid lösemi, akut lösemilere göre farklılık gösterir. Hastalığın kronik fazı, çoğalma fazı ve blastik (lösemi benzeri fazı) vardır” diye konuştu.

“Erişkinlere göre çocukluk çağı kanserleri oldukça yüz güldürücüdür”
Kemoterapinin lösemide tedavinin temelini oluşturduğunu yineleyen Doç. Dr. Çakmak, “Kemoterapi lösemide tedavinin temelini oluşturur. Erişkinlere göre çocukluk çağı kanserleri oldukça yüz güldürücüdür, alt tipine ve genetik risk faktörleri başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı yüzde 98’in üstünde sağ kalım izlenebilmektedir. Tanıda santral sinir sistemi tutulumu, beyin omurilik sıvısında malign hücrelerin varlığında, kranial radyoterapi (baş ışınlaması), ve intratekal tedaviler ile kemoterapilerin sıklaştırılması gündeme gelmektedir. Nüks durumunda veya AML’de tanıda da kötü risk faktörlerinin varlığında allojenik kemik iliği kök hücre transplantasyonu yapılmaktadır. Kemoterapiye bağlı kısa ve uzun dönem yan etkiler görülebilmektedir. Kısa dönemde saç dökülmesi, kan hücre değerlerinde azalma, idrarda kan görülmesi, kalpte etkilenme gibi yan etkiler görülürken, uzun dönemde de ikincil kanserler, kalp yetmezliği gibi yan etkiler mevcuttur. Kronik miyeloid lösemide ise hastalığın kronik fazında, hedefe yönelik tedavi olarak imatinib, ağızdan tablet olarak öncelikle verilmektedir” şeklinde konuştu.

Çocuk kemoterapi ünitesi 6 aydır hizmet veriyor
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji-Onkoloji Kliniği’nde çocukluk çağı lösemi hastaların takip ve tedavisinin yapıldığına işaret eden Çakmak, “Hastanemizde 6 ay önce çocuk kemoterapi ünitesi açılmıştır ve yüzde 95’in üzerinde bu tedavide kullanılan ilaçlar Hastanemiz eczanesinde mevcuttur. Hastanemizde olmayan ilaçları da temin edebilmekteyiz. İlk 33 gün hastanın yatacağı izole bir odamız ve iki yatağımız mevcuttur. İlk 33 gün sonrasında ayaktan veya bir haftaya kadar yatarak tedavi alabileceği imkanlarımız Pediatri Servisinde bulunmaktadır” dedi.

“Çocuk hematoloji-onkoloji servisinin açılması adına çalışmalarımız sürüyor”
Sadece lösemi değil, tüm çocuk kanser hastalarına başka hastanede tanı konsa da tüm ilaçları verebilecek imkana sahip olduklarını bildiren Hatice Mine Çakmak, “Düzce’de oturan, Üniversitemizde ilaçlarını almak isteyen tüm kanserleri çocukları ünitemize bekliyoruz. Ateşli veya ateşsiz tüm sıkıntılarını tedavi etmeye hazırız. Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisinin ileride açılması adına çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

Battalgazi’de Mahalle Yolları Yenileniyor, Ulaşım Konforu Artıyor

Malatya’da Silahlı Kavga: 1 Yaralı

Osmaniye’de Kontrolden Çıkan Tır Devrildi: 1 Yaralı

Kız İsteme Olayında Ortalık Karıştı

Balıkesir’de Orman Yangını

Elazığ’da Hafif Ticari Araç Şarampole Uçtu: 1 Ölü

Şehit Piyade Teğmen Furkan Sert, Son Yolculuğuna Uğurlandı

Babuktu Sanayi Sitesi’nde Altyapı Sorunları Masaya Yatırıldı

Samsun’da 2 Kişinin Yaralandığı Silahlı Çatışmaya 4 Tutuklama

Nefes Kredisi Başvuruları Başladı

Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara Tutuklandı

Mardin'de 7 Araç Birbirine Girdi: 3 Yaralı

POS Cihazı Üzerinden 47,5 Milyarlık Vurgun

27 Haftalık Doğan Bebek, 60 Günlük Tedavi Sürecinin Ardından Taburcu Edildi

Batman'da Uyuşturucu Operasyonu: 7 Şüpheli Tutuklandı

Yeni Malatyaspor’da Temiz Eller Operasyonu

Malatya’da Milyonluk Kuyumcu Vurgunu

Şehit Ümit Üzüm’ün Cenazesi Kayseri’ye Getirildi

Hatay’da Orman Yangını

Rize’de Minibüs İle Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 10 Yaralı

Bolu’daki Otel Yangınında Vanaları Kapatan Personel Konuştu

AFAD duyurdu! Muğla'da 5,0 büyüklüğünde deprem

Feci Kazada Baba Ve Kızı Hayatını Kaybetti

İstanbul’da Metrobüs Alevlere Teslim Oldu

Malatya’da Silahlı Kavga:1 Yaralı

Malatya’da Tanker Devrildi: 1 Kişi Yaralandı

Pençe-Kilit Şehidi Malatya’da Son Yolculuğuna Uğurlandı

Engelli Sporları İçin Çağrı: Belediyelerimiz Görevini Yapmalı!

Aksaray’da Fabrikada Kazan Patladı: 1 Ölü, 3 Yaralı

Ordulu Şehidin Vasiyeti

Yükleniyor

Pakistan'da Okul Servisine Bombalı Saldırı

Brooklyn Köprüsü'ne gemi çarptı: 2 ölü, 17 yaralı

UNICEF: Gazze'de son iki aydır durum daha da kötüleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Sırbistan'a gidecek

Romanya'da cumhurbaşkanlığı ikinci turu başladı

Hırvatistan yerel seçimler için sandık başında

Somali'de askeri üs yakınında patlama

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Ukrayna: Rus saldırı helikopteri vuruldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 8 ölü

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Malatya’da Silahlı Kavga: 1 Yaralı

Osmaniye’de Kontrolden Çıkan Tır Devrildi: 1 Yaralı

Kız İsteme Olayında Ortalık Karıştı

Elazığ’da Hafif Ticari Araç Şarampole Uçtu: 1 Ölü

Samsun’da 2 Kişinin Yaralandığı Silahlı Çatışmaya 4 Tutuklama

Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara Tutuklandı

Mardin'de 7 Araç Birbirine Girdi: 3 Yaralı

POS Cihazı Üzerinden 47,5 Milyarlık Vurgun

Batman'da Uyuşturucu Operasyonu: 7 Şüpheli Tutuklandı

Rize’de Minibüs İle Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 10 Yaralı

Battalgazi’de Mahalle Yolları Yenileniyor, Ulaşım Konforu Artıyor

Şehit Piyade Teğmen Furkan Sert, Son Yolculuğuna Uğurlandı

Babuktu Sanayi Sitesi’nde Altyapı Sorunları Masaya Yatırıldı

Nefes Kredisi Başvuruları Başladı

Malatya’da Milyonluk Kuyumcu Vurgunu

Pençe-Kilit Şehidi Malatya’da Son Yolculuğuna Uğurlandı

Pençe-Kilit Harekatı’ndan Malatya’ya Bir Şehit Haberi Daha Geldi

Sadıkoğlu: “Nefes Kredisi, Nefes Aldırmalı”

Yeşilyurt Kent Konseyi’nden ‘Anne-Çocuk Okuma Grupları’ Projesi

Başkan Geçit, “Çilesiz Semt Pazarına Market Ve Kütüphane Kazandıracağız”

Erdoğan - DEM Parti Heyeti Zirvesi: Görüşme 1 Saat Sürdü

CHP Genel Başkanı Özel Hakkında Soruşturma Başlatıldı

" Seferberlik Başlatıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Filistin Davasını Terk Edemeyiz''

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Camımıza Taş Atana Gülle Atmasını İyi Biliriz'

''İsrail’in İran'a Saldırılarını Asla Tasvip Etmiyoruz''

İSRAİL NE YAPTIĞININ FARKINDA DEĞİL'

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz Mevkidaşı İle Görüştü

DEM Parti Sözcüsü Doğan: "İmralı Adası’na Gitmek Üzere Hazırlık Yapıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Duyurdu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2