• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Malatya’da Özel Öğretim Kurumları Çalıştayı Düzenlendi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim Komitesi tarafından Özel Öğretim Kurumları Çalıştayı düzenlendi.

MALATYA 12.05.2025 17:19:00 210 0
Malatya’da Özel Öğretim Kurumları Çalıştayı Düzenlendi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim Komitesi tarafından Özel Öğretim Kurumları Çalıştayı düzenlendi. Malatya’dan ve çevre illerden eğitimcilerin katılımıyla gerçekleşen çalıştayda özel öğretim kurumlarının sorunları masaya yatırıldı.

MTSO Eğitim Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Enver Aydın Acar, öğleden önceki oturumlarda gündeme gelen sorunların yer aldığı raporu okuyarak özel öğretim kurumlarının sorunlarını ve taleplerini sıraladı.

 

“Özel Öğretim Kurumlarımızın Çeşitli Sorunları Var”

 

Özel öğretim kurumlarının önemine ve sorunlarına değinen Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Tarihimize baktığımızda medeniyetleri inşa eden ana unsurun insan olduğunu görürüz. İnsanı dikkate almayan toplumlar medeniyet kuramazlar. Aynı zamanda insanı ihmal eden medeniyetler de kalıcı olamazlar. Ülkelerin kalkınması ve gelişmesi ancak eğitim almış insan kaynağı ile mümkündür. Eğitime gereken önemi veren Avrupa ülkelerinin son derece hız kazandığına hep birlikte şahit oluyoruz. Çok güzel bir Uzakdoğu atasözü var: Eğer 1 yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, 100 yıl sonrasını düşünüyorsan insanını eğit. İnsanı, yani toplumu eğitenlerde siz kıymetli eğitimcilersiniz. Gelecek nesilleri sizler yetiştiriyorsunuz. Toplumun milli değerlerimiz çerçevesinde şekillenmesi ve gençlerimizin dijital mecralarda kaybolmadan ülkesinin geleceği için hayaller kurması sizlerin elinde. Böylesine önem atfettiğimiz eğitim kurumlarımızın, özellikle Özel Öğretim Kurumlarımızın çeşitli sorunları var. Öteden beri var olan sorunlara, 6 Şubat sonrası yenileri eklendi. Odamızın Eğitim Meslek Komitesi ile her daim istişare halindeyiz. Yani sorunlara vakıfız. Deprem bölgesindeki Özel Öğretim Kurumlarının özel teşvik ve desteklere ihtiyacı var. SGK ve Vergi teşvikleri sunulmalı. Eğitim kurumlarımız KOSGEB kredilerinden faydalanamıyor. Kredi ve Finansal destekler şart. Deprem bölgesinde öğrencilerin ailelerinin göçüne engel olmak adına özel okul teşvikleri yeniden başlatılmalı. Ruhsat yenilemelerinde ücret muafiyeti ve kolaylaştırılmış prosedürler olmalı. Özel okullarımızın bunlar gibi nice sorunları var. Sorunlara çözüm önerileri sunmak adına bugünkü çalıştay büyük önem taşıyor. Ben sözlerimi daha fazla uzatmadan; düzenlediğimiz çalıştayın Özel Öğretim Kurumlarına, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“Özel Okullardaki Öğrenci Sayısı 1,5 Milyona Çıktı”

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baran, “Türkiye’de özel öğretim sektörü ciddi bir gelişim kaydediyor, kendini güncelliyor ve ilerliyor. On yıl önce özel okullarda okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 400 bin, özel okullaşma oranı ise yüzde 2,1 iken, bugün 1,5 milyona yakın öğrencimiz özel okullarda eğitim görüyor. Özel okullaşma oranı yüzde 18’e, özel okulda okuyan öğrenci oranı ise yüzde 9’un üzerine çıktı. Her yıl 2,5 milyona yakın adaya sürücü belgesi, 1 milyona yakın adaya iş makineleri sertifikası, 100 bine yakın kişiye sürücü belgesi düzenliyoruz. Ayrıca yabancı dil, müzik, güzellik merkezi gibi çeşitli alanlarda milyonlarca kursiyere sertifika veriyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, örgün ve yaygın eğitimin her alanında etkin bir rol oynuyor” dedi.

 

“Özel Öğretim Türkiye’de Köklü Bir Yere Sahip”

 

Özel okullardaki öğrenci sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Baran, “Türkiye’de özel öğretim, ekonomik kriz, pandemi, deprem ve son olarak don felaketi gibi zorlu süreçlere rağmen geri adım atmadı. Öğrenci sayımız artarken, gerileme yaşanmadı. Bu, özel öğretimin Türkiye’de köklü bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Ancak ilerlemesi için önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Biz bu engelleri kaldırmak için çalışıyoruz ve siz değerli paydaşlarımızdan gelen öngörülerle bu süreci şekillendireceğiz. Taleplerimizin hayatın gerçekleriyle uyumlu olması gerektiğini de vurgulamak isterim. Bugüne kadar çözülme kapasitesine sahip taleplerin büyük bir kısmını çözdük. Yetkilerimizin ötesindeki konularda ise paydaşlarımızla görüşerek çözümler üretmeye çalıştık. Türkiye’nin en büyük değeri, insan kaynağıdır ve bunu eğitim sistemimizle inşa ediyoruz. Kendimizi bazen sert bir şekilde eleştirsek de dışarıdan bakıldığında pek çok ülkeden daha ileri işler yaptığımızı görüyoruz. Türkiye’de insan kalitesi oldukça yüksek. Dil eğitimi gibi bazı eksiklerimiz olsa da son yıllarda bu alanda ciddi ilerlemeler kaydettik ve bunda özel okulların büyük payı var. Ülke eğitimine katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Son olarak, Türkiye 100. Yılı Maarif Modeli’ni uygulamaya geçirdik. İlk yılımızı tamamladık. Başlangıçta yoğun eleştiriler olsa da son iki ayda bu eleştiriler azaldı. Çünkü model, herkesin istediği gerçeklikleri barındırıyor. Bu modelin uygulanmasında özel okulların büyük etkisi var. Eğitimin kalitesini yükseltmek, müfredatı güncellemek için yaptığınız çalışmalar, bu bütüncül yapının önemli bir parçası. Görünmese de emekleriniz büyük bir başarıdır.” İfadelerini kullandı.

 

“Özel Kurum Öğretmenlerinden Alınan Vergi Azaltılsın”

 

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi İbrahim Taşel ise mesleki tecrübelerini ve sektörde çözüm bekleyen sorunları sıraladı. Taşel, “Bugün iki temel konuyu ele aldık: Türkiye genelinde özel öğretimi ilgilendiren makro sorunlar ve bölgemizde kangrenleşmiş yerel problemler. Deprem sonrası verilen istisnalar ve teşvikler, öğretim yılı sonunda bitecek. Kurumlarımız, birikmiş sigorta borçlarını ve yeni ödemeleri karşılayamaz durumda. Bu konuda süre uzatımı, uzun vadeli ödeme planları veya Van depreminde olduğu gibi kısmi af gibi çözümler üretilmeli. Bu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Konuyu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nda acil olarak gündeme taşıyacağım. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği öğretim teşvikleri, mezun olan öğrenciler nedeniyle sona eriyor. Gelecek yıl için bu teşviklerin erken açıklanması, özel okullara geçiş yapacak öğrencilerin planlama yapabilmesi açısından önemli. Geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’e bir talep ilettik. Devlet okullarında bir öğretmenin brüt maaşı 40 bin TL, net maaşı 34 bin TL. Özel okullarda ise 34 bin TL net maaş için brüt 52 bin 800 TL ödeniyor. Devlet, özel okul öğretmenlerinden daha fazla vergi ve SGK kesintisi yapıyor. Bu farkın öğretmenlere yansıtılmasını istedik. Bu, bakış açısının önemini gösteriyor. 2013’ten beri özel öğretim sektörü bir dönüşüm sürecinde. Genel Müdür Yardımcımız ve ekibi, her çağrımıza yanıt verdi, taleplerimizi dinledi. Ancak çözümler, yetki sınırlarına takılıyor. Bu çalıştayda detaylı konuları ele aldık ve bunları en yüksek mercilere taşıyacağız. Toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ediyorum. 45 yıllık birikimimizi eğitim camiasına adamaya hazırız. Hepinize saygılar sunuyorum” açıklamasını yaptı.

 

Çalıştaya Malatya Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir, AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, Milli eğitim Bakanlığı Değerlendirme ve ARGE Daire Başkanı İbrahim Uzunmehmetoğlu, TÖZOK Genel Başkanı Zafer Öztürk, ÖZKURBİR Genel Başkanı Enis Şener ve KURSDER Genel Başkanı Aydın Ergenç de katılım sağladı ve birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından çalıştay sona erdi. Çalıştay raporu Milli Eğitim Bakanına sunulacak.

Kuyumculara Dadanan Suç Makinesi Biri Çocuk 2 Kişi Yakalandı

Başkan Zeyrek’ten Umutlandıran Haber

Malatya’da Dört Ayrı Kazada 9 Kişi Yaralandı

Katliam Gibi Kaza 1 Ölü, 10 Yaralı

Refahiye’de Silah Operasyonu: 2 Kişi Tutuklandı

Serinlemek İçin Girdiği Baraj Gölü’nden Cansız Bedeni Çıktı

MHP, DEM Parti İle Bayramlaştı

Keneden Ölenlerin Sayısı 6’ya Yükseldi

Durumu Ağır

Bayram’da Kan Donduran Olay

Binlerce Balonun Bırakıldığı Elif Azra, Hayatını Kaybetti

Kaçan Kurbanlık Sahiplerini Peşinden Koşturdu

Kurbanlıklar Firarda

Kışlada Bayram Sevinci

Gelenek Yine Bozulmadı: Acemi Kasaplar Hastaneye Koştu

Konya’da Yolcu Otobüsü Devrildi: 1 Ölü, 23 Yaralı

Malatya’da Vatandaşlar Bayram Namazı İçin Camilere Akın Etti

Başkan Keskin’den Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Gökhan Gök’ten Kurban Bayramı Mesajı

Palet Fabrikası Alev Alev Yanıyor

Başkan Er, Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

İl İl Bayram Namazı Saatleri

Vali Yavuz Ve Protokol Şehitliği Ziyaret Etti

Battalgazi’de Mezarlıklar Ve Camiler Bayrama Hazır

Virajı Alamayan Araç Şarampole Devrildi: 10 Kişi Yaralandı

Malatya’da Kurban Satıcılarına Sahte Para Uyarısı

Başkan Özcan’ın Kurban Bayramı Mesajı

Büyükşehir Belediye Ekipleri Görev Başında Olacak

“Bayramlar, Kalplerden Kalplere Kurulan En Güzel Köprülerdir”

Başkan Geçit, “Kurban Bayramı Fedakârlığın, Paylaşmanın ve Rahmetin Sembolüdür”

Yükleniyor

Pakistan'da Okul Servisine Bombalı Saldırı

Brooklyn Köprüsü'ne gemi çarptı: 2 ölü, 17 yaralı

UNICEF: Gazze'de son iki aydır durum daha da kötüleşti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Sırbistan'a gidecek

Romanya'da cumhurbaşkanlığı ikinci turu başladı

Hırvatistan yerel seçimler için sandık başında

Somali'de askeri üs yakınında patlama

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Ukrayna: Rus saldırı helikopteri vuruldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 8 ölü

Başkan Er, 7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuar Alanında İncelemelerde Bulundu

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Kuyumculara Dadanan Suç Makinesi Biri Çocuk 2 Kişi Yakalandı

Malatya’da Dört Ayrı Kazada 9 Kişi Yaralandı

Katliam Gibi Kaza 1 Ölü, 10 Yaralı

Refahiye’de Silah Operasyonu: 2 Kişi Tutuklandı

Serinlemek İçin Girdiği Baraj Gölü’nden Cansız Bedeni Çıktı

Bayram’da Kan Donduran Olay

Konya’da Yolcu Otobüsü Devrildi: 1 Ölü, 23 Yaralı

Palet Fabrikası Alev Alev Yanıyor

Virajı Alamayan Araç Şarampole Devrildi: 10 Kişi Yaralandı

Malatya’da Jandarmadan Uyuşturucu Operasyonu: 6 Gözaltı

Malatya’da Vatandaşlar Bayram Namazı İçin Camilere Akın Etti

Başkan Keskin’den Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Gökhan Gök’ten Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Er, Hayvan Pazarını Ziyaret Etti

İl İl Bayram Namazı Saatleri

Vali Yavuz Ve Protokol Şehitliği Ziyaret Etti

Battalgazi’de Mezarlıklar Ve Camiler Bayrama Hazır

Malatya’da Kurban Satıcılarına Sahte Para Uyarısı

Başkan Özcan’ın Kurban Bayramı Mesajı

Büyükşehir Belediye Ekipleri Görev Başında Olacak

MHP, DEM Parti İle Bayramlaştı

Zor Şartlarda Görev Yapan Gazetecilere Ziyaret

Ağbaba; “Malatya’da Yıllardır Çevre Felaketi Yaşanıyor”

“Benim Tekrar Seçilme Veya Tekrar Aday Olma Gibi Bir Derdim Yok”

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Aile bağlarının zayıflaması, gençleri duygusal ve yönlendirilmiş kararlara sürüklüyor

Milletvekili Ramanlı: Halkın sorunlarını yerinde görmeden çözüm olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Adanalı gençler helal dairesinde bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Fidan: "Rusya ve Ukrayna arasında biner kişilik esir takası anlaşması sağlandı"

Dünyanın gözü Ankara'da

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2