• BIST 100

    9275,5%-2,13
  • DOLAR

    37,96% -0,02
  • EURO

    41,82% 0,69
  • GRAM ALTIN

    3821,78% 1,52
  • Ç. ALTIN

    6161,60% 0,00

Prof. Dr. Tarhan: Konforculuk küresel bir hastalık halinde artıyor!

Günümüzde konforculuğun yaygınlaşmasının, insan sağlığı için de ciddi bir tehdit haline geldiğini kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kötülüğün sebeplerinden birisinin de insandaki konformist eğilimler olduğunu vurguladı.

GÜNDEM 7.04.2025 22:46:49 62 0
Prof. Dr. Tarhan: Konforculuk küresel bir hastalık halinde artıyor!

Tarhan, konforculuğa karşı en önemli önerinin, kişinin sadece bireysel faydayı değil, toplumsal faydayı da gözetmesi olduğunu söyledi. Tarhan, konforculuk konusunu değerlendirdi.

Konforculuk küresel olarak bir hastalık halinde arttı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Konfor kavramının, "konforculuk" ya da "konformizm" olarak da bilindiğini dile getirerek, “Konfor, kişinin kendi rahatına düşkünlüğü şeklinde tanımlanabilir. Konfor alanı ise kişinin kendini en rahat ve güvende hissettiği alanı ifade eder. Türkçede ‘rahatlık’ veya ‘rahatına düşkünlük’ kavramları, konforculuğu karşılıyor. Konforculuk küresel olarak bir hastalık halinde arttı. Aslında bu durum, modernizmin doğal bir sonucudur ve şaşırtıcı değildir. Teknolojik gelişmeler, ekonomik refahın artışı, toplumsal normlardaki değişimler, değer yargılarının evrimi ve beklentilerin farklılaşması gibi etkenler konforculuğu beslemiştir. Eğitim sistemi de bu süreci teşvik eden unsurlardan biri. Sadece kendi rahatını düşünen, birey odaklı bir yaşam anlayışı yaygınlaşmıştır. Bireysel faydayı toplumsal faydaya tercih ettiren yaklaşımlar küresel olarak konforculuğu teşvik etti.” dedi.

Beş temel rahatlık hastalığı tanımlanmış

Günümüzde konforculuğun yaygınlaşmasının, insan sağlığı için de ciddi bir tehdit haline geldiğini kaydeden Tarhan, “Rahatlık hastalıkları olarak tanımlanan bir kavram var. Beş temel rahatlık hastalığı tanımlanmış. Bunlardan ikisi fiziksel, üçü ise psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlıklardır. Fiziksel hastalıklar arasında obezite ve hareketsizlik kaynaklı hastalıklar yer alıyor. Kalp-damar hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve diğer kronik rahatsızlıklar, yaşam tarzındaki hatalar nedeniyle ortaya çıkıyor. Özellikle ileri yaşlarda tıbbın üzerine büyük bir yük getiren birçok hastalığın kökeninde, genç yaşlardan itibaren yapılan yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam yatıyor.” diye konuştu.

Psikiyatrik rahatlık hastalıkları neler?

Psikiyatrik rahatsızlık hastalıklarına gelince, bunlardan birincisinin bağımlılık olduğunu ve kişi zahmetten kaçınıp kolay yoldan hazza yöneldiğini, emek vererek, yorularak ve anlam arayarak mutlu olmak yerine, anlık tatmin sağlayan bağımlılık yapıcı maddelere ya da davranışlara yöneldiğini anlatan Prof. Dr. Tarhan, “İkincisi ise yalnızlıktır. Yalnızlığın temelinde de rahatlığa kaçma eğilimi yatar. Mesela eşiyle problemleri çözmek yerine ‘Boş ver, kendini düşün, sen önemlisin’ anlayışına kapılan birey, kolay yolu seçerek ilişkisini sonlandırabilir. Aynı şekilde, çocuk eğitimi gibi emek gerektiren bir süreçle uğraşmak yerine, ilgisiz kalmayı tercih eden ebeveynler, zamanla çocuklarıyla olan bağlarını kaybeder. Sonuç olarak, aile bağları zayıflar ve bireyler yalnızlaşır.” şeklinde konuştu.

Neden kötülük sıradanlaştı?

Kötülüğün sıradanlaşmasına işaret eden Prof. Dr. Tarhan, “Peki, neden kötülük sıradanlaştı? Kötülük karşısında insanlar ‘Kurulu düzen böyle istiyor’ diyerek rahatlarına düşkünlük gösterdiler ve kolay yolu seçtiler. Kötülüğe uyum sağlamak, olağan bir durum olarak kabul edildi. Oysa kötülüğü yapanlar, olağanüstü bir baskı altında değiller ya da onları kötülük yapmaya zorlayan aşırı bir etken yok. Aslında rahatlarını terk etmeme endişesiyle, rahatlarını kaybetme, sahip olduklarını kaybetme endişesiyle haksızlığa sessiz kalıyorlar, kötülüğe sessiz kalıyorlar. Kötülüğün sebeplerinden birisi de insandaki konformist eğilimlerdir.” ifadesinde bulundu.

Sahip olduklarını kaybetme korkusuyla kötülüğe karşı ses çıkaramıyorlar…

İnsanların bireysel olarak yaşamaya uygun yaratılmadığını dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Nörobilim araştırmaları da bunu doğruluyor. İnsan beyni, sosyal olarak onaylanmadığında tehlike devreleri harekete geçiyor. Bir kişi yalnız hissettiğinde, beynindeki bu tehlike devreleri aktifleşiyor ve topluma uyum sağlamak için taviz vermeye başlıyor. Kötülüğü görmemezlik yapıyor. İnsanlar sahip olduklarını kaybetme korkusuyla uyum sağlama çabasına giriyor ve kötülüğe karşı ses çıkaramıyorlar.” dedi.

Konforu kaybetmemek için tavizler veriyorlar…

İnsanların, konforunu kaybetmemek için hareket ettiklerini, bu durumun psikolojik savaş stratejilerinde de aynı olduğunu, güç sahiplerinin, insanları manipüle etmek için onlara sürekli vererek belli bir makama getirdiklerini ve o makamı koruma kaygısıyla da onları köleleştirdiklerini ifade eden Tarhan, “Bu, güç sahiplerinin en sık kullandığı psikolojik savaş yöntemlerinden biridir. Kişi, gönüllü ama mecburi bir şekilde tavizler vermeye başlar. Zamanla hatalar yapar ve bu hatalar zincirleme bir şekilde devam eder. İnsan beyni uyum sağlamaya programlanmıştır.” diye anlattı.

Kişi yalnız olmadığını anlarsa kendini güvende hisseder

İnsanların yalnız kaldığı zaman beyindeki tehlike devreleri harekete geçtiği için korku yaşamaya başladığını kaydeden Tarhan, “Bir insan, bir sistemin veya bir anlamın parçası olduğunu hissederse, onaylandığını fark ettiğinde yalnız olmadığını anlar ve kendini güvende hisseder. Gerçek konfor da burada başlar. Ancak bu, kısa vadeli ve ilkel bir konfordur. Peki, akıllı insanın konforu nedir? Daha büyük resmi görerek, uzun vadeli bir konfor sağlamaktır. Tıpkı teknolojideki varsayılan (default) modlar gibi, insan beyninde de doğuştan gelen bir uyum sağlama mekanizması vardır. İnsan, hayata adapte olabilmek için bazı bilgi ipuçlarına ihtiyaç duyar. Ancak sadece bilgi değil, normatif bilgi ipuçları da gereklidir. Hayatı öğrenmek için başkalarına bakıyoruz.” diye konuştu.

Evlilikte de boşanma bir alternatif değil, bir sonuç!

Konforculuğun, insanın empati becerisini ve toplumsal bağları zayıflattığını kaydeden Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:

“Empati, ‘Başkalarının hakkı nerede başlıyor, benim hakkım nerede bitiyor?’ sorusunu sormayı gerektirir. Fakat günümüzde bazı yaşam koçları ve hatta bazı psikologlar, insanlara sürekli ‘Sen önemlisin, boş ver eşini, partnerini, çocuğunu, aileni...’ gibi bireyci mesajlar veriyor. Aile kutsal değil, sen kutsalsın diyerek bireyi merkeze koyuyorlar. Bu yaklaşım, boşanma oranlarının artmasına ve yalnızlığın yaygınlaşmasına neden oluyor. Oysa sağlıklı bir ilişkide asıl önemli olan ‘Nasıl anlaşabiliriz?’ sorusuna odaklanmaktır. Karşı taraf kötü niyetli değilse, onunla uyum sağlamaya çalışmak en ideal yaklaşımdır. Ayrılmak, gitmek kolaydır, ancak bunun sonucunda yalnızlık ve başka sosyal problemler ortaya çıkabilir. Evlilikte de boşanma bir alternatif değil, bir sonuçtur. Tüm yollar denendikten sonra kaçınılmaz hale gelirse, elbette kabul edilebilir. Ancak önemli olan, tüm çabaları göstermeden, ilk fırsatta vazgeçmemektir.”

Mizaçlar farklı olabilir, ancak ortak bir gelecek için uyum içinde hareket etmek mümkün!

Küresel çapta yalnızlığın artmasının en büyük nedenlerinden biri, bireyselliğin benmerkezcilik olarak algılanması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Ne yazık ki, eski psikoloji ekolleri de bu anlayışı desteklemiştir. Ancak yeni psikoloji ekolleri, özellikle mindfulness çalışmaları ve üçüncü nesil psikoterapiler, bu bakış açısını değiştirmeye çalışmaktadır. Önemli olan, farklı karakterlere sahip insanları ortak bir amaç doğrultusunda bir arada tutabilmektir. Bir evlilikte mizaçlar farklı olabilir, ancak ortak bir gelecek için uyum içinde hareket etmek mümkündür. Aynı durum iş hayatı için de geçerlidir. Bir şirkette çalışırken herkesin sizin gibi düşünmesini beklemek, huzursuzluk oluşturur. Oysa kişileri oldukları gibi kabul etmek hem kendine hem de çevrene saygı göstermek anlamına gelir. Ne ezmeli ne de ezilmelisin. Önemli olan, ortak bir amaç uğruna birlikte çalışabilmektir.” dedi.

Konfor bireysel olabildiği gibi grupsal da oluyor!

Konforun sadece bireysel bir kavram olarak anlaşıldığını oysa bireysel konforun ötesinde, grupsal konforun da var olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Çünkü insan, doğası gereği sosyal bir varlıktır. Daha önce belirttiğim gibi, onaylanmadığında ve yalnız kaldığında beyindeki tehlike devreleri harekete geçer. Bu durum kişide kaygıyı artırır, depresif hissetmesine ve mutsuz olmasına neden olur.” ifadesinde bulundu.

Aile güvende olduğunda, birey de güvende olur!

Uyumun oluşması için ortak bir amacın gerekli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tarhan, “Günümüzdeki uyumsuzluğun temel sebebi amaçsızlıktır. İnsanlar yalnızca kendi bireysel hedeflerine odaklandığında, toplumsal uyum bozulur. Konforculuğa karşı en önemli öneri, kişinin sadece bireysel faydayı değil, toplumsal faydayı da gözetmesidir. Aile güvende olduğunda, birey de güvende olur.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Kaynak : ILKHA

Türkiye, siyonist heyeti taşıyan uçağın hava sahasına girişini engelledi

Benzine 1,32 TL indirim: Fiyatlar iki günde 3,56 TL düşüş gösterdi

ABD'den PKK/PYD'ye yeni silah sevkiyatı

Batı Şeria'da 510 kadın ve 1300 çocuk esir alındı: Gazze'de esir alınanlar bu sayıya dahil değil

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

Rusya'dan e-Vize kararı

Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları toplantısı Kazakistan'da

ABD'de helikopter kazası: 6 ölü

Husumetlilerin kavgasında kan aktı: 1 kişi yaralandı

Almanya'da plastik fabrikasında yangın

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Ankara'da eğitime kar engeli

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan Mısır Büyükelçiliği önünde çağrı: Refah kapısını açın!

Tarımsal destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Altın rekor tazeledi

BM'den Gazze'de gıda kıtlığı uyarısı

Şanlıurfa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Peygamber sevdalısı Gaziantepliler Mevlid-i Nebi etkinliğine hazır

Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı

DSÖ: 10 binden fazla hasta Gazze'den tahliye edilmeyi bekliyor

AB, ABD'ye yönelik tarife misillemelerini askıya aldı

"Gazze için sokaklara çıkın" çağrısı

ABD, Çin'e uyguladığı gümrük vergisini yüzde 145'e yükseltti

Malatya'da İl Koordinasyon ve İl İdare Şube Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: İlk defa tarımsal hizmetlere bir bütçe ayırdık

Almanya'da koalisyon protokolü onaylandı

Muhammed Sudan Hoca vefatının 11'inci yılında mezarı başında yad edildi

Rehberim Peygamberim Hadis Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

Yükleniyor

ABD'den PKK/PYD'ye yeni silah sevkiyatı

Rusya'dan e-Vize kararı

Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları toplantısı Kazakistan'da

ABD'de helikopter kazası: 6 ölü

Almanya'da plastik fabrikasında yangın

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

BM'den Gazze'de gıda kıtlığı uyarısı

Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı

DSÖ: 10 binden fazla hasta Gazze'den tahliye edilmeyi bekliyor

AB, ABD'ye yönelik tarife misillemelerini askıya aldı

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

Korkunç Kaza! Tofaş Araç Kağıt Gibi Büküldü

Batman'da Kasten Öldürme Olayı: 3 Şüpheli Tutuklandı

Bayram Tatilinin 7 Gününde 62 Kişi Hayatını Kaybetti

Kontrolden Çıkan Otomobil Bariyerlere Çarptı: 1 Yaralı

Sahte Gübre Operasyonu: 3 Kişi Yakalandı

Siirt’te Traktör Devrildi: 1 Ölü

Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu

Freni Boşalan Tır Dehşet Saçtı: 1 Ölü

Hasarlı Binada Erkek Cesedi Bulundu

Aranan 8 Şahıs Yakalanarak Türkiye'ye Getirildi

Başkan Kılıç ; Polis,Ulusumuzun Onurudur

Büyükşehir Belediyesinden Gençlik Merkezi Ve Spor Sahaları

Yılın İlk Çeyreğinde Malatya’dan 97 Milyon Dolar İhracat

YMP Genel Başkanı Mutlu,13 Nisan’da Malatya’ya Geliyor

Kayısıda “Çil Ve 'Monilya” Tehlikesi

Battalgazi’de Bayram Tatili Hizmetle Geçti

Malatya’da Dolu Yağışı Üreticiyi Olumsuz Etkiledi

Samanlı: Genel Başkanımız Dimdik Ayakta ve Başımızdadır

Bir Liderin Ardindan Yükselen Sadakat ve Dualar

Malatya İYİ Parti Türkeş İçin Mevlid Okuttu

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Yerli olana boykot, yerli olmamanın göstergesidir

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Batman cinayetlerle, uyuşturucuyla anılmasın

Emiroğlu’ndan Bingöl çıkarması: Bayramda taziye, ziyaret ve teşkilat buluşmaları

Adaylığını Açıkladı! Özgür Özel'e Rakip Çıktı

Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Seçildi

CHP İstanbul İl Kongresi’ne Soruşturma Başlatıldı

Batman Milletvekili Ramanlı'dan Ramazan mesajı

Büyükelçi atama kararları Resmi Gazete'de

Hür Gençlik Ramazan vesilesiyle camilerde lokum ikramında bulundu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41