• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,94% -0,02
  • EURO

    41,03% -0,01
  • GRAM ALTIN

    3814,42% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Belçika'da uyuşturucuyla mücadele semineri

Uyuşturucu ile mücadele ve gençlerin uyuşturucuya karşı korunması, ailelerin bilinçlendirilmesi adına Belçika'da seminer düzenlendi.

DÜNYA 28.02.2025 12:08:09 113 0
Belçika

El Gazali Gençlik Merkezi tarafından Antwerpen'de gerçekleştirilen programda, uyuşturucu ile mücadele alanında uzman kişiler tarafından bağımlılığın fiziksel ve psikolojik etkileri, korunma yollarını ve tedavi süreçleri anlatıldı.

Psikolojik Danışman Hüseyin Cemal Ekinci'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Klinik Psikolog Yusuf Özgüneş, Aile Hekimi Dr. Abdurrahman Alpsoy ve El Gazali Gençlik Merkezi Başkanı Psikolojik Danışman Bünyamin Ortaç katıldı.

Programın açılışında konuşan Hüseyin Cemal Ekinci, "İçinde bulunduğumuz Antwerpen şehrinin atık sularında Avrupa'nın en yüksek kokain seviyesinin tespit edildiğini biliyor muydunuz? Bu, içinde yaşadığımız toplumda bağımlılığın ne denli büyük bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor. Uyuşturucu kullanımının sadece bireysel bir sorun değil, toplumun her kesimini ilgilendiren bir meseledir. Bugün burada, bağımlılık gibi ciddi bir meseleye karşı bilinçlenmek ve farkındalık oluşturmak için bir araya geldik. Çünkü bu sorun yalnızca maddeyi kullanan bireyi değil, ailesini, arkadaş çevresini ve tüm toplumu etkiliyor." dedi.

"Birçok bağımlılığın hayatı aşırı doz veya intihar ile son buluyor"

Bağımlılığın tıbbi ve sosyal boyutları ile ilgili konuşan Dr. Abdurrahman Alpsoy, "Madde kullanımı beyin kimyasını bozar, kişinin muhakeme yeteneğini zayıflatır ve onu bağımlı hale getirir. Bir süre sonra kullanılan madde yetmemeye başlar ve doz artar. Kişi, maddeden uzak kaldığında ise şiddetli yoksunluk belirtileri yaşar. Bu durum, maddeyi temin etmek için suç işlemeye, sosyal çevreden kopmaya ve giderek kontrol edilemez bir bağımlılığa dönüşür." diye konuştu.

Alkol, esrar, kokain ve eroin gibi maddelerin etkilerine de değine Alpsoy, "Uyuşturucu yalnızca psikolojik değil, fiziksel tahribata da yol açıyor. Bağımlılığın uzun vadede vücuda verdiği zararlar ölümcül olabilir. Karaciğer yetmezliği, kalp rahatsızlıkları, beyin kanamaları, hafıza kaybı ve ruhsal bozukluklar bunlardan sadece birkaçı. Maalesef, birçok bağımlı genç için bu sürecin sonu intihar ya da aşırı dozdan ölümle sonuçlanıyor." şeklinde konuştu.

"Bağımlılığın temelinde özgüven eksikliği ve sağlıksız arkadaş çevresi var"

Bağımlılığın psikolojik etkileri üzerine bir değerlendirme yapan Klinik Psikolog Yusuf Özgüneş, "Beynimizin ön kısmında, karar alma ve kendini kontrol etme mekanizması olan prefrontal korteks, 25-30 yaşına kadar tam gelişmiyor. Bu da gençlerin, kısa vadeli zevkleri uzun vadeli zararlarla kıyaslayamamalarına neden oluyor. Bu yüzden ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle maddeyi deneyen gençler, bir süre sonra geri dönüşü olmayan bir sürecin içine giriyor. Beyinde dopamin sistemini bozan uyuşturucular, normal aktivitelerden alınan zevki engelliyor ve bireyleri daha fazla madde kullanmaya itiyor. Özellikle gençler, sosyal baskıya ve merak duygusuna daha açık oldukları için bağımlılık riski daha yüksek." dedi.

"Çocukların sosyal çevreleri çok önemli"

Özgüneş, "Özellikle özgüven eksikliği olan, aile içinde yeterli ilgi görmeyen ve stresle baş etme mekanizması zayıf olan bireylerin risk grubunda olduğunu vurguladı: "Özgüven eksikliği olan bireyler, grup içinde kabul görmek için maddeye daha yatkın oluyor. Arkadaş çevresi de burada büyük bir faktör. Eğer çevresindeki herkes sigara, alkol ya da esrar kullanıyorsa, kişi de ait olduğu gruba uyum sağlamak için bu alışkanlıkları ediniyor. O yüzden çocuklarımızın kiminle arkadaşlık ettiğini bilmek ve onları sağlıklı sosyal çevrelere yönlendirmek çok önemli." diye konuştu.

"Sevgi, sınır ve sabır ekseninde bir yaklaşım benimsemek gerekiyor"

Ailelerin bağımlı bireylere yaklaş tarzının önemine de değine Özgüneş, "En büyük hata yargılamak ve cezalandırmaktır. Bağımlı bireyler, genellikle kötü hislerden kaçmak için maddeye yöneliyor. Eğer siz de ona kötü hisler yaşatırsanız, çözüm yerine bağımlılığın daha da artmasına sebep olursunuz. Sevgi, sınır ve sabır ekseninde bir yaklaşım benimsemek gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Gençlere alternatif alanlar sunmalıyız"

El Gazali Gençlik Merkezi Başkanı Bünyamin Ortaç ise bağımlılıkla mücadelede gençlere alternatif alanlar sunulması gerektiğini vurguladı.

Ortaç, "Gençlerimize ‘o ortama gitme’ demek yetmez. ‘Şu ortama gel’ diyerek, onlara kaliteli vakit geçirebilecekleri alanlar sunmalıyız. Gençlik merkezleri, bu anlamda büyük bir boşluğu dolduruyor. Burada spor, sanat, eğitim ve sosyal aktivitelerle gençlerin hayatına dokunuyoruz. Çünkü dopamin ihtiyacını sağlıklı yollarla karşılamayan gençler, onu uyuşturucu ile karşılamaya çalışıyor." dedi.

Kötü alışkanlıkların genellikle küçük denemelerle başladığını söyleyen Ortaç, "Sigara ile başlayıp esrara, sonra da daha ağır maddelere geçen gençler görüyoruz. Birçoğu ‘ben kontrol edebilirim’ diyerek başlıyor ama bağımlılık, kontrolü kaybettiğin anda başlamış oluyor. Bu yüzden, en büyük mücadele maddeye hiç başlamamak. Ve bunun yolu, doğru çevreyi seçmekten geçiyor." diye konuştu.

"Tehlikeye karşı bilinçlendirmek hepimizin görevi"

Madde bağımlılığıyla mücadelenin yalnızca bireylerin değil, ailelerin, eğitim kurumlarının ve toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Cemal Ekinci ise şunları söyledi:

 "Bizler bugün burada bu farkındalığı artırmak için toplandık. Ancak bu bilinci hayatımızın her alanına taşımamız gerekiyor. Çocuklarımızı, arkadaşlarımızı ve sevdiklerimizi bu tehlikeye karşı bilinçlendirmek hepimizin görevi." (İLKHA)

Haber Kaynak : ILKHA

Şanlıurfa'da Kaza: 6 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti

Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanlığında Yoğun Bayramlaşma

Gaziantep'te Tarihi Sikke Ele Geçirildi

Başkan Kılıç : Kanserler Savaş,Milli Bir Mesele Olmalıdır

Malatya’da Yollar Göle Döndü

Otomobil Şarampole Yuvarlandı: 1 Ölü, 3 Yaralı

Yıldırım İsabet Eden Çoban Öldü

Malatya'da Bıçaklı Kavga: 2 Ağır Yaralı

Bayram tatilinin ilk gününde 766 trafik kazası: 5 ölü, 1.219 yaralı

Antalya'da Feci Kaza: 2 Ölü, 4 Yaralı

Emeklilere Bayram İkramiyesi Farkı Resmi Gazete'de

Adana'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

Gaziantep’te Zincirleme Kaza: 12 Yaralı

Malatya’da Ramazan Bayramı Coşkusu

Başkan Karaman'ndan Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Şengönül’den Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Gökhan Gök’ten Ramazan Bayramı Mesajı

Malatya'da Bir Kamyonda 7 Milyon 250 Bin Makaron Ele Geçirildi

Ağbaba'dan Bayram Mesajı

İzmir Kick Boks Geleneksel İftar Yemeği Gerçekleştirildi

Başkan Sevgili'den Ramazan Bayramı Mesajı

Türkiye-Danimarka Voleybol Milli Maçı Malatya’da Oynanacak

Başkan Özcan’ın Ramazan Bayramı Mesajı

Vali Yavuz, Arefe Günü Şehitliğimizi Ziyaret Ederek Şehit Aileleriyle Bir Araya Geldi

Başkan Taşkın’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Yalçın’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Malatya'da Korkutan Bahçe Yangını

Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu

MASKİ İçme Suyu Tesislerini Yeniliyor

Yükleniyor

Yolcu Otobüsü Uçuruma Yuvarlandı: 18 Ölü, 29 Yaralı

ABD'de Küçük Uçak Otoparka Çakıldı

Güney Sudan'da Helikoptere Saldırı: 1 General İle 27 Asker Öldü

Hindistan'da Otobüs İle Kamyon Çarpıştı: 3 Ölü, 20 Yaralı

Pakistan'da Bombalı Saldırı, Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var

ABD, Ukrayna enerji şebekesinin restorasyonuna verdiği desteği sonlandırdı

La Reunion Adası'nı Garance Kasırgası vurdu: 4 ölü

Rusya: Zelenskiy'nin Washington ziyareti tam bir başarısızlık

İşgalciler, Ramazan’ın ilk gününde Batı Şeria’da 11 evi yıktı

Dünya Gıda Programı'ndan Gazze'de ateşkesin devam etmesi çağrısı

Türk Telekom, siber güvenlik ve bulut bilişim alanındaki çalışmalarını sürdürüyor

İnternet Abone Sayısı 94 Milyonu Geçti

Adıyaman’da Python yazılım yarışması düzenlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 91’inci yıl dönümü Malatya’da kutlandı

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

TÜİK’in çocuk portalı Malatya’da öğrencilerine tanıtıldı

Diyarbakır’da teknoloji semineri düzenlendi

Dicle’de öğrenciler projelerini sergiledi

Güneydoğu’da çiftçilerin elektrik borcu 27 milyara ulaştı

Öğrenciler hazırladıkları Projeler İle bölge finallerine yükseldi

Şanlıurfa'da Kaza: 6 Yaşındaki Çocuk Hayatını Kaybetti

Malatya’da Uyuşturucu Operasyonu

Gaziantep'te Tarihi Sikke Ele Geçirildi

Otomobil Şarampole Yuvarlandı: 1 Ölü, 3 Yaralı

Yıldırım İsabet Eden Çoban Öldü

Malatya'da Bıçaklı Kavga: 2 Ağır Yaralı

Bayram tatilinin ilk gününde 766 trafik kazası: 5 ölü, 1.219 yaralı

Antalya'da Feci Kaza: 2 Ölü, 4 Yaralı

Adana'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

Gaziantep’te Zincirleme Kaza: 12 Yaralı

Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanlığında Yoğun Bayramlaşma

Başkan Kılıç : Kanserler Savaş,Milli Bir Mesele Olmalıdır

Malatya’da Yollar Göle Döndü

Malatya’da Ramazan Bayramı Coşkusu

Başkan Karaman'ndan Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Şengönül’den Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Gökhan Gök’ten Ramazan Bayramı Mesajı

Ağbaba'dan Bayram Mesajı

Başkan Sevgili'den Ramazan Bayramı Mesajı

Başkan Özcan’ın Ramazan Bayramı Mesajı

Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Seçildi

CHP İstanbul İl Kongresi’ne Soruşturma Başlatıldı

Batman Milletvekili Ramanlı'dan Ramazan mesajı

Büyükelçi atama kararları Resmi Gazete'de

Hür Gençlik Ramazan vesilesiyle camilerde lokum ikramında bulundu

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Ramazan ayı mesajı

Alpaya: Ramazan ayının Müslümanların sıkıntılarından kurtuluşlarına vesile olmasını diliyoruz

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru : İlçemı̇zdeki konut krı̇zı̇ne acı̇l çözüm bulunmalı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Ramazan-ı Şerif mesajı

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı ve Kadın Kolları'ndan Ramazan ayı tebrik mesajı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39