FERAH USLU


Tarıma Ne Kadar Önem Veriyoruz

Ülkemizde tarım sektörü içinde yer aldığı için her ne kadar olumsuz koşullar oluşsa da ekonomimiz içersinde büyük potansile sahip.


 

Ülkemizde tarım sektörü içinde yer aldığı için  her ne kadar olumsuz koşullar oluşsa da ekonomimiz içersinde  büyük potansile sahip.

 

Tarım denince sadece çalışan değil , tarım dışında da çalışan  kesiminde beslenmesi için gerekli gıdayı alması gerekmektedir.Ekonominin tarım dışı sektörlerinde çalışanların emeğinin beslenmesi zorunludur.

 

Tarım dışında istihdam edilen emeğin gerekli beslenebilmesi için ihtiyaç duyulan gıdanın ithalatla karşılanması tek yolu ihracat  faaliyetlerinin  ithal edilebilmesi için yeterli dövizin temin edilmesi ile olur. Kalkınmanın yaklaşımında ön görüldüğü üzere kalkış aşamasını tarımsal devrim öncelemektedir.

 

Ülkemizin kalkınma süreci hem girdi, hem de tarım ürünü ve gıda kanalları ile sağlanmaktadır.Tarım sektörü ülkemizin önemli bir bölümünü  kapsamaktadır.Ülke nüfusunun  beslenebilmesi için zorunlu  gıda maddelerine  ve tarım ürünlerine ,sanayi, ilaç, kozmetik, tekstil sektörüne  girdi sağlanmakta  sanayi ve gıda ürünleri için ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Ülke ticarette ihtiyaç duyulan bu ürünler kanalı ile ihracata katkı sağlamakta.Ülke  gelrinin önemli bir kısmını kapsayarak  , sınai birikimi desteklemektedir.Ekonomi ve tarım alanlarında tarım ülkesi olarak görünmekte olan Türkiye’de, tarımın ekonomiye olan katkısı rakamlarla ortadadır. 

 

Böylesine yüksek katkıyı , halkın temel gıda ihtiyacını üretme işlevi ve ihracata olan katkısı olmasına rağmen tarımcılık üvey evlat muamelesi görmeye devam edilmiş olması sonucunda  tarım alanında gelir açısında en sonda  borç ve finansa ulaşma zorluğu   bakımında ilk sıralarda yer almakta buda insanı düşündürmüyor değil .

 

Ülkemiz tarıma elverişli ve tarım ekonomisinin  gelişmeye katkısı göz ardı edilmemeli, tarım sektöründe gereken özen gösterilmesi son derece önem taşımakta.Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler tarım ürünlerin üretilmesi ve kendine yeterli olnayı kısa, orta ve uzun vadeli kalkınma planları içinde stratejik olgu olarak kabul etmiştir.

 

Gelişmiş ülkelerde tarımsal destek programlarıın amaçları  öncelikli olarak tarımsal üretim bakımından  kendi kendine  yeterliliği ve gıda güvenliğinin sağlanması  son derece önem taşımakta. Konu olan  gelişmiş ülkeler toplumsal ve  bireysel yaşamlarının devamlılığını  sağlamak,beslenmesi için mutlak  gerekli gıda maddelerini üreten tarım stratejik olarak gümdem konusu olarak ele almak ve bu amaçla  tarım sektöründe yüksek mktarlarda ve  oranda kaynak  aktarma yolu ile tarım ve üreticiler desteklenmelidir.

 

Tarım bir ülkede milli gelir içinde payı ne kadar büyükse tarım alanında görülen gelişme hızı  ne kadar yüksekse  ekonominin gelişmesine katkısı çok büyüktür.Değişkenlikler ne kadar küçükse o kadar az olacaktır.Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere üreticileri ne kadar desteklersen  ülkedeki tüm tarım sektörüde kalkınmış olur.Ülkemizde tarım sektörü neden istediği, hayalini kurduğu kalıcı refaha kavuşamıyor ?Bunun başında bir çok sebepleri var  asıl ana sebep pazarlama, fiyat ve vergilendirme  başı çekmekte.Tarım ürünlerinin  fiyatlandırılma politikası gütmektedir. Çifçiye ödenecek olan fiyat malllarının  satılabileceği piyasa fiyatın altında kalması ile aradaki fark kadar hükümet net gelir sağlamaktadır.

                                               

Şırnak’ta günlük 15 bin varil petrol çıkacak yeni kuyu

Merkez Bankası faizi değiştirmedi, yüzde 8,5 düzeyinde sabit tuttu

Çorum’da kuvvetli sağanak hayatı felç etti

Dev kruvaziyerler Galataport'a demirledi

Ege Denizi'nde 5.1 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi.

İkinci Turda 50 Bin Yeni Seçmen Oy Kullanacak

Şırnak'ta 3 Teröristin Etkisiz Hale Getirildiği Operasyonda 3 Asker Şehit Oldu

Türkiye'deki Seçim Dünya Basınında

Kuzey Irak'tan Kahreden Haber: 1 Asker Şehit Düştü

Yurt Dışından Getirilen 1 Milyon 817 Bin Oy Ankara'da Tasnif Ediliyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1